Betina Miemitz igang med limpistolen og de mange lattergaspatroner. En dag fandt hun 71 patroner på gaden på blot 40 minutter. Privatfoto

Ingen kunst at finde lattergaspatroner

RUSMIDDEL. På en uge fandt kunstner Betina Miemietz 320 lattergaspatroner på gaden tæt ved bopælen på Amagerbrogade. Nu er de blevet til et kunstværk, og indtægten skal bruges til oplysning om, hvor farligt det er at sniffe lattergas.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

SUNDBYØSTER: Det hele startede med, at Betina Miemietz’ børn – hun har tre drenge på henholdsvis 6, 10 og 11 år – spurgte hvad det var for nogle små patroner, der tit lå på gaden.

»Jeg vidste det faktisk heller ikke selv, men så undersøgte jeg det og fandt ud af, at det er lattergaspatroner, og at det er et ret farligt rusmiddel, som man kan dø af,« fortæller hun.

Lattergaspatronerne er fremstillet til brug i blandt andet flødeskumssifoner, og er derfor ikke svære at skaffe.

»Det er nemmere at købe end en Bacardi Breezer. Det kan købes helt uden id, og det er billigt. Men hvorfor er det så let tilgængeligt for unge, når det er så farligt? Ved de unge hvor farligt det er? Ved vi forældre, hvor stort det her problem er? Hvad kan vi gøre ved det?« spørger hun.

De mange spørgsmål fik Betina Miemietz til at undersøge sagen nærmere, og hun besluttede sig for at teste, hvor mange lattergaspatroner hun kunne finde i sit nærområde.

»Hele uge 34 gik jeg i en radius på en til halvanden kilometer fra vores hjem og samlede patroner op 30-45 minutter om dagen. Jeg fandt 320, og jeg kunne have fundet mange flere, hvis jeg havde brugt længere tid på det. Det ser ikke ud til, at det er et nyt problem, for mange af patronerne var gennemrustne og var trampet godt ned i jorden. Rusen er ret kort, så nogle sniffer måske flere efter hinanden – der ligger tit fire-fem stykker ved siden af hinanden,« fortæller hun.

Ligger overalt i København

Betina Miemietz kom i snak om lattergaspatroner med gårddamerne, der udfører gartnerarbejde i hendes baggård og en masse andre gårdhaver i det øvrige København.

»De fortalte, at patronerne simpelthen ligger overalt, de finder dem hele tiden,« fortæller hun.

Betina Miemietz er kunstner og laver urbane kollager, for eksempel af plakater, der hænger rundt omkring i København og andre europæiske storbyer.

Og hun besluttede sig for, at patronerne også skal indgå i et kunstværk med noget alvor bag. Hun har limet patronerne fast på en plade, og nu er den ved at blive indrammet.

»Jeg fik skåret en plade, men det viste sig desværre, at alle patronerne ikke kunne være der – der var kun plads til 294! Meningen er nu, at de penge, jeg får fra salget, skal gå til noget kampagnemateriale – måske nogle postkort eller noget andet – som skal ud på skolerne for at gøre opmærksom på, at det er et stort problem,« siger Betina Miemietz. Der ikke er holdt op med at samle lattergaspatronerne op.

»Nu samler jeg dem op og smider dem i skraldespanden.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bredest mulige budgetforlig i Tårnby

Dragør må trække i håndbremsen