Hvem hjælper Vesterbro efter at Vesterbro fik stofmisbrugerne

Fixerum. Der har vist sig at være udfordringer ved at drive et stofindtagelsesrum og derfor tøver politikerne med at udvide til andre bydele. Men det betyder, at alle misbrugerne samles på Vesterbro, hvor de eneste fixerum findes.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Alene: Det var arbejdet for de mest udsattes skyld, der i sidste ende førte til oprettelsen af ’Stofindtagelsesrummet’ H17 på Halmtorvet.

Det har naturligvis ikke været uden problemer og udfordringer, men målet om skadesreduktion er for mange at se, fornuftigt. Diskussionen har dog længe kørt på, om de kæmpe fixerum er vejen frem, eller en mere fornuftig løsning var flere små fikserum fordelt over byen.

Det blev blandt andet debatteret i Istedgade til gadefesten i søndags, hvor også socialborgmester Mia Nyegaard, deltog.

Behov for drøftelser

Vesterbro Bladet har skrevet til alle deltagerne på paneldebatten og socialborgmesteren svarer i en mail til avisen, at:

»Der er tydeligvis en række udfordringer omkring H17, vi skal have løst. Det er vigtigt, at stofindtagelsesrummene er velfungerende, så stofbrugerne kan fixe eller ryge på værdig vis, I mine øjne kalder situationen på en politisk drøftelse på baggrund af en grundig afdækning af, hvordan tingene fungerer nu, og hvad der kan gøres bedre. Meget kan vi løse selv, men vi skal også have hjælp. Det kan jo ikke nytte noget, at vi har en gruppe af asylansøgere, som udlændingemyndighederne reelt ikke hjælper i dag.«

Kritisk situation for H17

Socialdemokraternes Laura Rosenvinge er enig med borrmesteren i, at der skal er udfordringer omkring fikserummet.

»H17 er i en kritisk situation, hvor vi har brug for ikke bare at få tilføjet ressourcer, men også ligge en længere strategisk plan for hvordan vi får det til at fungere,« skriver hun og fortsætter:

»Jeg har ikke løsningerne. Jeg tror de skal findes i samarbejde med vesterbroborgere og NGO´er, men jeg tør godt pege på to ting jeg mener vi skal have gjort snart.«

Flere behov på H17

For det første peger hun på, at der er behov for at få styr på køkkenet i H17, så det runde bord, kan forsætte deres gode arbejde med at give brugerne mad og skabe ro.

For det andet mener hun, der skal ses på, hvad der skal gøres med alle de udenlandske stofmisbruger, specielt de der bliver fanget i flygtningesystemet, også for at undgå at H17 ikke kan blive en løbebane for mere stofmisbrug.

Det var Vesterbro Lokaludvalg, der havde sat dagordnen, da emnet blev diskuteret i weekenden. Netop med det formål at sætte fokus på at Vesterbro ikke bør stå alene med stofindtagelsesrummene og de udfordringer, det kan medføre for lokalområdet.

Hvor vidt, der er nye løsninger på vej i den retning, er dog endnu uvist.

»Det kan godt være, at der skal være flere stofindtagelsesrum i København. Men det kræver grundige overvejelser om fordele og ulemper. Og det kræver også finansiering,« lyder det fra socialborgmester Mia Nyegaard

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Liv i Sundby tager hul på efteråret

Mere takt og tone på cykelstien, tak