46-årige Anne Sofie Hammer har vundet hævd over familiens nye udbygning, hvor masser af sollys og et hav af bøger inspirerer til humoristiske og fantasifulde fortællinger om Villads fra Valby og Mageløse Magda. Foto: Martin Sørensen

Hende, der underholder børnene

46-årige Anne Sofie Hammer – forfatteren til Villads fra Valby – er aktuel med ny billedbørnebog i serien om Mageløse Magda, der gerne vil have hele hjemmet med i tasken til mor.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

Den cognacfarvede italienske trøffelhund, Ziggy, kommer nysgerrigt hen til mig, da jeg forsøger at finde et sted til min cykel i den lille have bag den rustne havelåge og med løbehjul kylet i hjørnet og en kæmpe trampolin, der mener, at den har førsteret til græsplænen. Huset ænser man dårligt, men herinde bor Ziggy. Og tre undulater. To marsvin. Og forfatter Anne Sofie Hammer, manden Klaus Jensen og børnene på 12, 16 og 20 år.

Den nye havestue med alt for meget sollys, men mange bøger og orange lænestole har Anne Sofie Hammer indtaget som arbejdsværelse.

Det er her, hun skriver børnebøger – det har hun gjort i snart ti år og er blevet berømt for især serien om den moderne Emil fra Lønneberg; Villads fra Valby.

Vild med Vanløse

Selv elsker hun Vanløse og bliver glad, når hun efter en ferie bliver mødt af brugsuddeleren i SuperBrugsen på Ålekistevej med et »Har I haft en god ferie?«.

»Så er Vanløse virkelig en landsby – det elsker jeg, og jeg kan ikke sige noget dårligt om at bo her,« siger Anne Sofie Hammer.

Hun er i forfatterkredse kendt som hende, der underholder børnene, når der f.eks. er litteraturdag på Louisiana og de ’rigtige’ forfattere skal læse op for de voksne, så sidder Anne Sofie Hammer med en kreds af børn, der stiller spørgsmål som ’Hvad er den tykkeste bog, du har skrevet?’, og ’Er du meget rig’?

Det er hun ikke, men hun lever godt af at skrive og har dedikeret sit arbejdsliv 100 procent til børnebøger. Ud over succes-serien Villads fra Valby har hun blandt andet skrevet billedbogsserien Mageløse Magda, der handler om cirka 4-årige Magda, der bor en uge hos far og en uge hos mor og Anders. Den nye bog, ’Må jeg få mit gulvtæppe med hjem til mor’, der udkommer 14. september, handler om, hvordan det er at skulle pakke en taske hver uge, når man gerne vil have både fars magneter og spegepølse med.

Savn er et vilkår

Bogen er rigt og morsomt illustreret af Sira Stampe og giver et fint indblik i en kærlig skilsmissefamilie.

»Jeg kan se mig omkring og se, at halvdelen af ungernes venner bor en uge ét sted og en uge et andet sted. Og det var der ikke så meget af i børnelitteraturen,« siger Anne Sofie Hammer.

Bogen er også en fortælling om at savne – et vilkår når man er skilsmissebarn.

»Nu er det fortalt meget gennem det praktiske i at pakke en taske – men i virkeligheden handler det om at savne – og hun ville gerne pakke hele far og lejligheden ned – det er bare fortalt med humor og gennem det at pakke en taske. De børn, hvis forældre er skilt, har ikke brug for, at jeg siger ’nåårh’. Jeg forestiller mig, at de har brug for, at nogen viser, at ’hey, jeg ved godt, hvordan du har det – nogen har det ligesom dig’,« siger Anne Sofie Hammer.

Humor er en uundgåelig faktor i bøgerne – og hun er kendt som hende den sjove – også privat, hvor hun elsker at drikke gin og tonic med naboerne i haven.

Hun har ingen ambition om at skrive voksenbøger, men fortsætter med de nuværende serier.

»Det er også lidt mærkeligt, at det ikke er fint at skrive børnebøger – mange spørger. Hvornår skal du skrive en rigtig bog?«

Hende, der underholder børnene

46-årige Anne Sofie Hammer – forfatteren til Villads fra Valby – er aktuel med ny billedbørnebog i serien om Mageløse Magda, der gerne vil have hele hjemmet med i tasken til mor.

 

’Må jeg tage mit gulvtæppe med hen til mor?’ udkommer 14. september.

En ny bog i Villads-serien: ‘Villads fra Valby skyder året i gang’ udkommer 22. oktober. Og så er der også en familiekalender på vej med citater og billeder fra Villads-universet.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

MIN UGE I VANLØSE: Else Marie Nygaard

Sponsoreret: Danskerne vil hellere sprænge blæren end at bruge et ildelugtende toilet