Det hvide hus anno 1879
Tema: in

Det hvide hus ved Sortedam

Lokalhistorisk: Huset på hjørnet hed Søholt eller i daglig tale, Det Hvide Hus, og lå for enden af Sortedamssøen. Det ses her, fra det vi i dag kalder Lille Trianglen.

Det blev opført i 1700-tallet som lystejendom for Etatsraad Niels de Hofman. Det var et hvidkalket to-etagers hus, med mansardtag og sortglaserede tagsten, og med tre tagkviste med altaner ud mod vej – og havesiden. Det fik adressen Østerbro 107.

I årene 1778-1813 hed ejeren Lars Larsen, tømmerhandler, grosserer og den tids største skibsreder.

Det var ud for Søholt, de danske forhandlere mødtes med de engelske kommissærer for at underskrive kapitulationen den 6. september 1807 efter det katastrofale nederlag, hvor englænderne sejlede bort med vores flåde. Den næste ejer af huset var stabskaptajn, Peter von Scholten, som kun ejede huset i kort tid. Allerede året efter, i 1814, overtog toldskriver og Justitsraad, Hans Boye ejendommen.

I vejviserens gaderegister for 1816 – 1817 står der at han nu er død. Søholt ejes derefter af Justitsraadsinde Birgitte Cathrine Boye, der i 1815 havde arvet ejendommen efter sin mand. 1819-25 boede Advokat A.S. Ørsted i Det Hvide Hus, og i årene 1834-42 havde skuespilleren, Christian Rosenkilde og hans familie, bolig her. Han var en meget elsket skuespiller og spillede flere komiske roller i Holberg-forestillinger.

Det var hans datter, Julie Sødring, der i sine erindringer meget malende har beskrevet:

»Mange vil sikkert endnu kunne mindes Det Hvide Hus på Østerbro. Det laa lige for Søen og lignede nærmest et gammelt Palæ. Huset bestod af en Stue, 1 ste Sal og nogle Værelser oppe i det høje mørke Mansardtag. Tillige var der et herligt stort Loft med Altaner ud mod Søen og Haverne. Vor Lejlighed bestod af første Sal og nogle af loftsværelserne. Værelserne var høje og luftige. Til Ejendommen hørte en stor prægtig Have, der strakte sig om bag Huset med en Mængde Frugttræer.«

Det var et plankeværk i haven langs, en linde alle der adskilte haven fra Assessor, Apoteker Møllers ejendom, Vennersro. Dennes store have stødte op til Classens Park.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld, 2100

www.2100lokalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Forlæng tagets levetid med en algebehandling

Vanløse Bio er gået konkurs