19-årige Sofian og 69-årige Birger var blandt deltagerne i Grønne Generationsmøder i sidste uge - de fik blandt andet en snak om valg af uddannelse. Foto: Anders Andersen

Sjældent møde over salatskålen

BROBYGNING. Ældre borgere fra Peder Lykke Centrets aktivitetscenter mødtes i sidste og forrige uge på Amager Fælled med unge med anden etnisk baggrund for at finde og bruge vilde, spiselige planter. Formålet er at skabe brobygning og få nedbrudt fordomme mellem to borgergrupper, der ellers kun ser hinanden på afstand.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

AMAGER FÆLLED: Peder Lykke Centret med sit plejehjem, aktivitetscenter og daghøjskole for seniorborgere ligger på Peder Lykkes Vej, omkranset af Urbanplanen.

Men alligevel har det nok hørt til sjældenhederne at 19-årige Sofian fra Urbanplanen har slået vejen rundt om Peder Lykke Centret for at hilse på sin habibi – 69-årige Birger i Aktivitetscentret.

I stedet har det møde de seneste to uger fundet sted på Amager Fælled. Her har unge fritidsjobbere fra Urbanplanen i Fritidsakademiet FRAK mødtes med ældre medlemmer fra Peder Lykke Centrets Aktivitetscenter i projektet Grønne Generationsmøder.

Sammen har de indsamlet vildtvoksende planter og bær, og tilberedt og spist det indsamlede.

Ligheder og forskelle

Formålet med generations- og kulturmødet har været at bygge bro og nedbryde fordomme mellem to borgergrupper – danske unge med anden etnisk baggrund og danske ældre – der sjældent er i kontakt med hinanden, men på denne måde får en ny relation til hinanden.

Fælles tilberedning i varmen på Amager Fælled. Foto: Anders Andersen

Sideløbende fik de unge et kursus i madlavning af vilde urter og grønt. De oplevede at lave mad til nogle udefrakommende, blev introduceret kokkefaget og fik dermed nye perspektiver på egne fremtidsmuligheder.

Og mødet var godt og interessant for alle parter, fortæller Anders Andersen, der er projektleder for Grønne Generationer-projektet

»Der var en rigtig god samtale mellem Mohamed og en af de ældre, Karen, hvor det gik op for Mohamed, at Karen mangler en finger. Og så fortalte hun om, da hun havde et fritidsjob som 14-årig på en bolchefabrik, og det lød jo umiddelbart dejligt for de unge at arbejde sådan et sted. Men et transportbånd på en maskine var i stykker, og da hun skulle rengøre det, sad hendes finger fast, så hun mistede den.«

»Det var interessant for de unge, som selv har fritidsjob, men hvor der i dag er en masse regler for, hvad man må og ikke må. Og så sad Mohamed lige tilfældigvis med en grensaks i hænderne, som vi skyndte os at tage fra ham, så han ikke også mistede en finger,« griner Anders Andersen.

Deltagerne talte også om de kulturforskelle, der er i forholdet til plejehjem.

»I mange af de familier, hvor vores drenge kommer fra, sender man ikke de ældre på plejehjem – de bor i stedet sammen med resten af familien. Så spurgte jeg de ældre, om de kunne forestille sig at bo sammen med deres børn og børnebørn. »Nej, gud fri mig vel,« sagde de, og det var hverken de eller deres børn interesseret i. Og hele den snak om familiestruktur, indvidualisme, fællesskab og det at være enlig som ældre var meget lærerig,« siger Anders Andersen.

»I er nogle flotte unge mænd«

I torsdags på projektets sidste dag var der dækket op med rødternede duge på Peder Lykke Centret, og de unges familiemedlemmer og ældre med tilknytning til Peder Lykke Centret var inviteret med til en middag, hvor noget af det indsamlede grønt var en del af ingredienserne.

Falafler med hyben, mirabellesalsa og salat med hyben og røllike fra Amager Fælled. Foto: Anders Andersen

Unge og ældre hjalp hinanden med at lave falafler med hyben fra Amager Fælled, mirabellesalsa og en salat med blandt andet hyben og røllike fra Amager Fælled.

»De ældre deltagere har rost de unge til skyerne. »Sikke godt de så ud, I er nogle flotte unge mænd,« sagde de blandt andet. Og så var de ældre overraskede over, at de unge gad tage med dem ud på fælleden. Og selvfølgelig blev de unge deltagere glade for, at der blev set sådan på dem,« siger Anders Andersen.

Grønne Generationer er et pilotprojekt. Ideen opstod i FRAK, som drøftede det med Peder Lykke Centret og med Partnersskabet i Urbanplanen som bindeled.

FRAK og aktivitetsgruppen i Peder Lykke Centret vil nu evaluere på, om projektet skal gentages og/eller udvides. Projektet har fået midler fra Områdefornyelsen Sundby.

Fakta om Fritidsakademiet (FRAK)
Efter projektlederne Muhammed Jarkass og Hakan Karakus, der har kontakt til gadens unge, i 2011 og 2012 etablerede et samarbejde mellem en stor gruppe af Nørrebros unge og festivalen ’Smag verden’, hvor de unge løste praktiske opgaver for festivalen, blev Fritidsakademiet (FRAK) skabt i 2014 og engagerede samme år 80 unge fra udsatte byområder på Nørrebro i praktisk arbejde for 36 events. 48 af de unge fik et fast fritidsjob.
FRAK fik i 2015 penge af Velux- og Villumfonden til i 2016-2020 at udvikle sig til en socialøkonomisk virksomhed og give endnu flere unge fra udsatte byområder – med særligt fokus på Nørrebro og Amager – værktøjer til at få et fast fritidsjob.
Kilde: www.frak.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Løse hunde er til gene for strandgæster

Større krav i ny integrationspolitik