in , ,

Langelinie Pavillonen

Lokalhistorisk: Den ældste Langeliniepavillon blev opført i 1884 og er tegnet af Vilhelm Dahlerup. Der lå et lille vagthus her på Pinnebergs Reduit. Det måtte vige for ønskerne fra »Dansk Forening for Lystsejlads« om at opføre en restaurant med klublokaler. På den tid blev Langelinies port mod Esplanaden lukket hver aften klokken ti – så sene aftengæster måtte gå ud ad Strandpromenaden og videre hjem ad Kastelvej og Østerbrogade.

Allerede i 1902 måtte denne første Langelinie Pavillon vige for nummer to bygget af arkitekten Fritz Anton Peter Koch, det er den der ses på denne uges billede.

Det var et imponerende bygningsværk med ottekantede tårne i hver sit hjørne det ene med kuppelsal til bl.a. bygherren »Kongelig Dansk Yachtklub«, og med klublokaler i bedste herreværelsesstil. Desuden var der en offenttlig tilgængelig restaurant med plads til 300 mennesker – det var simpelt hen stedet hvor man mødtes.

Når man dertil lægger den flotte beliggenhed, kan man godt forstå at Kochs pavillon var meget populær blandt borgerskabet.

Det var derfor et chok for mange københavnere, da den blev sprængt i luften af tyskerne natten mellem 10. og 11. juni 1944 af den berygtede »Peter Gruppe«. Det populære udflugtsmål skulle undgælde for modstandsbevægelsens sabotager.

Efter besættelsen ønskede en del københavnere at pavillonen skulle genopføres i sin oprindelige skikkelse. Det blev dog Eva og Niels Koppel der blev valgt til at stå for denne tredje og nuværende Langeliniepavillon. Det var også her vi blev præsenteret for Poul Henningsens koglelamper for første gang.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv,

Bryggervangen 62, kld, 2100

www.2100lokalhistorisk.dk

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Billeder af livet

Syvkantet fritidshjem står færdigt i 2019