in

Er du effektiv, eller er du produktiv?

Det er for mange et svært spørgsmål at svare på, for hvad vil det sige at være effektiv? Og hvad kendetegner egentlig det effektive menneske? Og er der forskel på at være effektiv og at være produktiv?

Mange mennesker bruger de to udtryk synonymt, men man kan dog argumentere for, at der er forskel på, hvornår man er effektiv, og hvornår man er produktiv. For at være effektiv bruger mange timeregistrering, så de får et klart overblik over, hvor lang tid de bruger på diverse opgaver, og en indsigt i, om de strukturerer deres arbejde på den mest effektive måde.

Myter om effektivitet – sandt eller falsk?

En af de nok største myter om effektivitet er, at det først og fremmest handler om at nå så meget som muligt på så kort tid som muligt. En sejlivet myte, som dog er mere falsk, end den er sand. For effektivitet handler ikke om at multitaske eller at køre på med 180 km i timen eller at gå rundt med en konstant to do-liste hængende over hovedet.

Effektivitet handler om at finde ind til det rigtige – og så bruge den helt rette mængde tid og energi på lige netop det. For at sætte det hele lidt i perspektiv så blev Bill Gates engang citeret for at sige, at han vælger en doven person til de hårdeste opgaver, fordi en doven person altid vil finde en nem måde at gøre det på – og det betyder jo i virkeligheden den mest effektive. Modsat produktiv, som faktisk er noget helt andet.

Hvad er forskellen på et være effektiv og produktiv?

Når du er produktiv, får du meget fra hånden. Når du er effektiv, så løser du problemet eller opgaven på den bedste, hurtigste og mest fordelagtige måde.

Når du er produktiv, har du en tendens til at fare gennem opgaverne, fordi du gerne vil have noget fra hånden. Men det er sjældent det vigtigste, som du når. Er du effektiv, får du i stedet det vigtigste fra hånden, og du har et klart, defineret fokus, når du ved, hvad der er vigtigst.

Kan du svare ja til disse 5 spørgsmål? Så er du effektiv

  1. Er du i høj grad bevidst om, hvor meget tid du bruger, og hvad du bruger tiden på?
  2. Har du øjnene på målet? Er du fokuseret på det absolut vigtigste?
  3. Har du få, klart definerede og målbare mål?
  4. Har du et planlægningssystem, der fungerer, og som er tilpasset dig og din personlighed?
  5. Har du en høj grad af eksekvering? Får du tingene gjort?

Hvis du kan svare ja til alle 5 spørgsmål, er du effektiv. Hvis ikke, har du nu en god idé om, hvad du kan gøre for at blive det. Så hvis du har svaret nej til flere eller alle spørgsmål, er der plads til forbedring.

At være effektiv er ikke kun noget, som du kan bruge i dit arbejdsliv. At blive mere effektiv kan også gavne dit privatliv, hvor du kan skrue ned for stress ved at skabe overblik i en ellers stresset hverdag.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Guide til valg af køkkenbordplade

Hele Østerbros sociale nabo fylder rundt