Maren Urban Schwartz og hendes lille søn Eske fik hurtigt varmen, da de kørte i metro fra Femøren til Nørreport. Foto: Dan Møller

Sur 😠

Metropassagerer i panik i varmen

Metro. Den varme sommer har givet store udfordringer for metropassagerer, der døjer med varmen i overophedede tog uden aircondition. Metroselskabet er begyndt at dele vand ud til passagerer fra lufthavnen.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

METRO: En forfriskende dukkert på Femøren ved Amager Strandpark blev hurtigt forvandlet til et panikanfald på grund af ekstremt varmt metrotog for Maren Urban Schwartz, 39 år, kæresten Andreas og sønnerne Håkon, fire år og Eske på fem måneder, da de onsdag eftermiddag skulle med metroen hjem fra Femøren mod Vesterbro.

»Det var myldretid, og der var virkelig mange mennesker i toget – det var enormt varmt og Eske sad bare med en ble på. Jeg holdt ham, men gik pludselig i panik, fordi sveden bare haglede af os begge to, og jeg var bange for at tabe ham. Jeg forstår ikke, at der ikke er noget aircondition i togene, for den her varme gør det ulideligt at køre med tog,« siger Maren Urban Schwartz, der måtte sætte sig med hovedet mellem hænderne, da de endelig var kommet frem til Nørreport Station.

»Det er bare som om den kollektive trafik i København ikke er gearet til den her varme, og hvis det fortsætter en måned endnu, som prognoserne siger, så forstår jeg ikke, at de ikke indsætter køleanlæg,« siger Maren Urban Schwartz.

Tage bestik af situationen

Hos Metroselskabet er de ifølge driftschef Thomas Bech Roskjær opmærksom på problemet, men etablering af et airconditionanlæg står ikke lige for.

»Først og er fremmest er jeg ked af, at Maren og familien har haft en dårlig oplevelse i metroen. Jeg kan godt forstå, at det har været meget ubehageligt at sidde i en varm metro med et lille barn. Da vi byggede metrotogene i 1997, opvejede man behovet for et airconditionanlæg op mod ressourcer og øget energiforbrug. På den baggrund fravalgte man airconditionanlæg. De fleste somre har det ikke været noget problem, men i år er varmen jo ekstrem. Onsdag var den varmeste dag målt i København i 43 år. Hvis prognoserne siger, at vi fremadrettet får flere ekstreme somre som denne, så må vi jo tage bestik af situationen,« siger Thomas Bech Roskjær.

I løbet af hedebølgen har der været flere tilfælde med passagerer, der er blevet dårlige i toget, men der har ikke været ekstreme tilfælde.

Deler vand ud

»Vi er opmærksomme på, at der er enormt varmt i de tog, som kører over jorden. Vi har desværre ingen snuptagsløsninger, når vejret er så ekstremt varmt. Vi kan kun – som mange andre – opfordre folk til at have vand med sig overalt. Også i metroen. Under hedebølgen har vi uddelt gratis vandflasker i lufthavnen. Mange, der kommer – eller kommer hjem – til København, ved måske ikke, hvor varmt her er,« siger Thomas Bech Roskjær.

Metroselskabet er i øjeblikket ved at udskifte computere i ventilationsanlægget på alle tog. Det forventes at give en bedre luftgennemstrømning, men der er ikke tale om nedkøling som et airconditionanlæg.

 

 

 

Hvordan har du oplevet metroen i varmen? Skriv til journalist Anja Berth på abe@minby.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Et liv med fodbold på og uden for banen – og bag mikrofonen

Guide til valg af køkkenbordplade