De fire graffitikunstnere Michael Wisniewski, Ulrik Schiøt, Caligr fra Paris og Peter Skensved knokler på at skabe verdenshistorien på 470 meter grønt metrohegn ved Enghave Brygge. Foto: Benedicte Lorenzen
in ,

Elsker 😍 Wow 🤩 Like 👍

4,5 milliarder år udleves på 470 meter

EVOLUTION. I 1999 malede kunstner Ulrik Schøit verdens udvikling på en 170 meter lang væg i Sydhavnen. I 2016 blev væggen revet ned. I 2018 geanskabes det ikoniske evolutionsmaleri nu i en opdateret version.

KUNST: Egentlig begyndte det hele med et tilfældigt møde mellem en kunstner og en 170 meter lang forladt betonmur ved Enghave Brygge tilbage i 1999. Kunstneren hedder Ulrik Schiødt, og han fortæller her, hvordan den gamle betonvæg endte med at blive et verdenskendt graffitimaleri:

»Jeg kom tilfældigt forbi en dag og så den her væg, og så tænkte jeg, at der skulle laves noget på den. Det tog selvfølgelig noget tid at få lov, fordi den lige skulle en tur igennem bureaukratiet. Jeg endte dog med at få tilladelse, og så besluttede jeg mig for at male evolutionen. Hvorfor det lige blev det tema, handler nok om, at det var en lang væg, og verden har en lang historie. Jeg synes desuden, det er interessant at fordybe sig i verdens udvikling, og det tænker jeg også, at andre mennesker vil synes,« fortæller Ulrik Schiødt.

En ægte verdenshistorie

Det endte med at tage ham cirka et halvt år at male de første fire kapitler af verdenshistorien fra The Big Bang til istiden. Mere blev der ikke plads til.

I mellemtiden havde verden fået øjnene op for Ulrik Schiødts projekt i et forladt område af Sydhavnen, og snart begyndte en ny verdenshistorie at udforme sig. Det fortæller graffitikunstner Peter Skensved:

»Ulriks første værk om evolutionen er nok det mest betydningsfulde gadekunstmaleri i Danmark, fordi han gjorde noget, som ingen andre før havde gjort. At lave et værk, der var så stort, var ikke set før. Det her med at lave en sammenhængende historie, som alle kan forholde sig til, var også specielt. Det var et værk, der inspirerede os alle, og det gav stor respekt. Ulriks maleri var også det første i det her område, som senere blev kendt som ’Hall of Fame’, hvor vi alle kom ud og var kreative,« siger han.

Evolution på lånt tid

At Ulrik Schiødts evolutionsvæg levede på lånt tid, vidste kunstneren godt, da han gik i gang med det. Allerede i 1999 var der nemlig planer om, at området ved Enghave Brygge skulle bebygges.

Men årene åndede ud, og betonmuren bestod som graffitikunstnernes Hall of Fame. Med tiden blev området efterhånden kendt vidt og bredt som et sted, hvor kreative folk strømmede til fra den store verden. I 2016 var det dog slut. 17 år fik evolutionsmaleriet og graffitiens Hall of Fame i Sydhavnen, og det er kunstneren selv godt tilfreds med:

»Jeg havde det egentlig fint nok med, at det blev revet ned. Nu havde det jo fået lov at stå så længe og egentlig meget længere, end jeg havde regnet med. Og så blev der faktisk bevaret omkring 18 tons af det gamle maleri, som Københavns Museum nu vil finde en plads til et eller andet sted,« siger Ulrik Schiødt.

Historien vågner igen

Ligesom verdenshistorien går videre, var det bestemt heller ikke sidste gang, Danmark havde set evolutionen folde sig ud ved Enghave Brygge. I begyndelsen af 2018 fik Peter Skensved nemlig en god idé:

»Ulrik har altid haft drømmen om at færdiggøre historien fra istiden og frem. Det har vi talt om længe. For et halvt års tid siden, inviterede Metroselskabet så til et seminar om, hvad der skulle ske med deres byggepladser i Sydhavnen. Fordi vi tidligere har lavet ret mange malerier på deres grønne hegn og vundet deres hegnspæl et par gange, var vi inviteret til at være med. Jeg foreslog blandt andet, at vi skulle lave det her fantastiske værk i en 20 års opdateret version,« fortæller han.

470 meter evolution

Den idé var Metroselskabet med på, og snart var der indgået en aftale om, at de fire graffitikunstnere Ulrik Schiødt, Peter Skensved, Michael Wisniewski og franskmanden Caligr skulle folde 4,5 milliarder års evolution ud på 470 meter grønt hegn:

»Vi er alle sammen vant til at lave relativt store ting, så det var ikke så skræmmende. Vi har delt værket op i 12 kapitler, hvor vi fire faste begyndte med tre kapitler hver, som vi lavede skitser til. Man er så lidt mere ansvarlig for sine tre kapitler, men man laver dem ikke alene. Vi er alle med på det hele, så stilarterne bliver blandet, og man forhåbentligt ikke kan se, hvor den ene slutter, og den anden begynder,« siger Peter Skensved og fortsætter:

»Det går rigtig godt herude. Vejret er jo dejligt, og det her er det, vi holder allermest af at lave. Vi begyndte 2. juli, og vi er nået cirka 300 meter ind i historien, men tingene er ikke helt færdige. Det kan godt være, at vi først bliver færdige i slutningen af august, men så laver vi en lille fernisering.«

Og hvad kommer evolutionens 12 kapitler så til at fortælle? Ja, det må man selv lægge øje til på Landvindingsgade i Sydhavnen. Peter Skensved giver dog en lille guide:

»Vi har læst op på 4,5 milliarder års historie, og så er vi enddag begyndt lidt før det. Vi kommer også til at beskæftige os med fremtiden, hvor vi kommer ud i rummet igen, så der ligesom kommer en cirkelslutning med begyndelsen,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

GRØNNE TONER: Sommermusikken er tilbage i Valbyparken

Få hjælp til de der online casinoer