Foto: Benedicte Lorenzen
in ,

Værestedet hvor alle er velkomne

KIG IND. Kolonihavestemningen fornægter sig ikke, når man gæster Valby Værested på Valby Langgade 122. Her alle er velkomne omkring de rød- og hvidternede borde, hvor der er god tid til samvær, fællessang, banko og en bid brød.

I VÆRESTEDET: Ved det første skridt ind gennem døren til Valby Langgade 122 glider det indre soundtrack straks over i Eric Clausens udødelig tekst om mormors kolonihavehus sunget af Eva Madsen i 1978.

Her er væggene beklædt med træ og bordene dækket med rødhvide tern. Her står klaveret klar til en fællessang, mens kaffeduften byder velkommen.

Hygge bag den grå facade

Avisen er taget på besøg hos Valby Værested, der begyndte i en førstesals lejlighed på Valby Langgade 100 i 1986. Senere flyttede værestedet dog til de lokalet længere ude ad Valby Langgade. Denne fredag byder værestedets nye leder Nathalie Schönenberg indenfor bag den grå facade med de to vinduer og døren i perfekt symmetri:

»Mange af vores brugere har været i værestedet siden begyndelsen, ja nærmest hele min levetid. Det er ret sjovt at se, hvor stærk en tilknytning folk har til stedet. Det blev startet af en dame ved navn Gerda Hvii sammen med Timotheuskirken og Jesuskirken. Hun ledede det frivilligt og det var også under hende, de flyttede herned, som var meget mere praktisk. Vi har jo brugere, der kommer med rollator, som gør det svært at komme op på første sal,« forklarer Nathalie Schönenberg.

Et værested for alle

Valby Værested er åbent for borgere, som har lyst til selskab. Her kan man komme ned og få et stykke smørebrød og en kop kaffe til en femmer eller blot en snak og en god solid omgang hyggeligt samvær. Her er døren åben alle eftermiddage på nær om mandagen. Her er åbent for alle. Ifølge den nye leder, er det dog mest er den ældre generation, der benytter sig Valby Værested:

»Alle er velkomne, og der kommer også unge mennesker engang imellem, hvor nogle synes, det er hyggeligt at sidde og tale med de ældre. Hovedparten af vores brugere er dog ældre borgere, som oftest stadig bor i egne boliger. De bor typisk i området, og så bruger de værestedet til at socialisere og være sammen med andre,« siger Nathalie Schönenberg.

Et værested med sjæl

Selv er hun kun 29 år, og den store aldersforskel fik hende da også til på forhånd at tænke, om brugerne nu ville kunne respektere hende, når hun var så ung. En bekymring, der til fulde blev begravet, da Nathalie Schönenberg begyndte i jobbet 1. juni:

»Jeg kunne nærmest være barnebarn til mange af brugerne, men jeg synes, jeg har fået en meget positiv modtagelse hernede. Jeg var lidt nervøs for, om jeg ville være for ung til, at de ville tage mig seriøst, men sådan har det slet ikke været. Folk er helt utrolig søde hernede,« siger hun og fortsætter:

»Da jeg begyndte, fik jeg at vide, at jeg helst ikke måtte sætte et fjernsyn ind, for det kan de altid se derhjemme. Her kommer de for at være sammen med andre, og det er ret fint. Man kan altid lave om, men jeg synes, Valby Værested skal beholde sin sjæl og være nede på jorden. Det skal ikke været et fancy nyt sted, hvor man ikke rigtig ved, hvad man skal gøre af sig selv. Der skal være plads til, at man kan komme, og alt er billigt, så man har råd til at være med,« fortæller hun.

På en rundtur i de hyggelige lokaler er det da også svært at pege på, hvad der egentlig skulle laves om. Fra rygerummet, der ligner en tro kopi af mormors stue til de mange fine loppefund i vinduerne, som man både kan købe eller vinde til banko en gang om måneden. Her emmer ganske enkelt af den slags hygge, man finder i kolonihavehuset eller hjemme hos mormor og morfar.

I værestedet kan man også komme med på ture til spændende destinationer, eller man kan synge med på en fællessang. Kig selv forbi, Valby Langgade 122, der er åbent tirsdag-søndag fra kl. 14.00-17.00.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Træerne vokser helt ind i himlen ved Østre Kapel

10. bog fra Østerbroer Tonny Gulløv