Foto: Benedicte Lorenzen
in ,

Hvem sidder der på væggen? Er det ikke …?

SYDHAVNSKUNST. Hvis du har gæstet Sydhavnens Bibliotek inden for den sidste uge, har du måske opdaget, at en af væggene er befolket af malerier af en række brugere af Karens Minde. Bag kunstværket står kunstneren Jacoba Nieport.

VÆGMALERI: »Hvad er det egentlig, du laver? Det ser super flot ud.« Sætninger som denne bliver udgydt gang på gang i den halve time, avisen gæster Sydhavnens Bibliotek torsdag eftermiddag. Spørgsmålet falder til kvinden på det stålgrå stillads, som er i gang med at male mennesker på bibliotekets hvide væg. Kvinden er kunstneren Jacoba Nieport, der beredvilligt svarer på de mange nysgerrige spørgsmål:

»Sydhavnen Bibliotek ville gerne bringe Sydhavnen mere ind på biblioteket og samtidig gøre væggene mere spændende. Jeg har dog haft ret frie tøjler til at bestemme, hvad jeg gerne ville male herinde. Da jeg så skulle finde ud af, hvad jeg skulle male på væggen her i Sydhavn Bibliotek, tog jeg kontakt til Facebookgruppen ‘Sydhavnens bedste karmagruppe’, hvor jeg fik en masse god respons,« fortæller hun.

Resultatet er nu blevet, at Jacoba Nieport har valgt at male en håndfuld sydhavnere, som bruger Karens Minde, og som altså nu befolker væggen ned gennem bibliotekets midte.

»Jeg har forsøgt at få nogle forskellige typer repræsenteret her på væggen og samtidig flette nogle lokale symboler ind. Eksempelvis bærer sydhavneren Gert Sømand ofte en jordbærhue, den har jeg så gengivet på hovedet af en kvinde. Så har jeg tegnet den grønbrogede tudse, som vist er meget truet, men som stadig lever her i Sydhavnen. Jeg har også tegnet nogle børn, der leger med en alpakafigur, som går væk og bliver lidt større. Jeg prøver dermed at tage forskellige små elementer ind, som folk herude vil kunne genkende,« siger Jacoba Nieport.

Selv om hun har haft en hel væg at dekorere, var det hvide ’lærred’ dog langtfra stort nok til at rumme alle de sydhavnere, der sendte billeder til kunstneren. Hun overvejer derfor at give sig i kast med endnu et sydhavnsprojekt:

»Tanken er, at jeg vil bruge de mange billeder i et andet projekt. Enten her i huset eller måske på Byens Hegn, når det snart kommer op herude,« siger hun.

 


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Tranehavegård bygger pavillon mod ensomhed

Debat: Der er alt for meget støj på Vesterbro