in ,

En forhave vokser op i Kulbanen

I DET GRØNNE. Den store grønne park i Kulbanekvarteret lader vente på sig, så i mellemtiden har Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og beboerforeningen Kulbaneparkens Venner skabt ’Forhaven’ på den grønne plæne langs Retortvej.

FORHAVEN: Egentlig havde Kulbaneparkens mange beboere glædet sig til langt om længe at kunne få en grøn park ud af den store jordvold, der i årevis har opdelt deres kvarter i to, mens den nye Ringstedbane er blevet anlagt. At Banedanmark denne sommer ville levere området tilbage til dem.

Sådan er det dog ikke gået, for jordvolden er stadig brun og i Banedanmarks varetægt. Hos Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og den frivillige forening Kulbaneparkens venner lader de sig dog ikke slå ud af en lille forsinkelse. Så må man bare tænke alternativt, fortæller Esben Juliussen fra Områdefornyelsen Kulbanekvarteret:

»Områdefornyelsen skal være i kvarteret i nogle år, hvor et af vores store projekter er den nye Kulbaneparken, der ligesom skal binde kvarteret sammen på sigt. Der har dog været lidt komplikationer med at skabe parken, og derfor har vi ligesom prøvet at gribe muligheden for at skabe et alternativt sted, hvor vi gerne vil have, at beboerne skal komme ned og hygge,« fortæller han.

Den alternative forhave

Vi møder Esben Juliussen på en brandvarm torsdag eftermiddag, hvor han og en stor gruppe borgere er i fuld gang med at skabe Kulbanekvarterets nye forhave på græsstykket langs Retortvej ned mod Vigerslev Allé:

»Tanken med denne forhave er, at vi gerne vil have noget fællesskab stablet på benene omkring de her plantekasser, så i dag samarbejder vi om få bygget byhaven og få plantet forskellige krydderurter ud. Vi har så nogle forskellige samarbejdspartnere, som vil lave aktiviteter over sommeren. Blandt har vi i dag besøg af Madskolen Jorden Rundt, som vil lave noget mad ud af de krydderurter, vi har indkøbt,« forklarer Esben Juliussen, mens hans stemme overdøves af bankelydende fra de plantekasser, der er ved at blive bygget.

Kvarterets unge hjælper til

På græsplænen møder vi også et væld af kvarterets unge. De går alle i Klub Lykkebo og er dukket op denne eftermiddag for at hjælpe med at bygge, køre jord og plante krydderurter. Nå ja, der bliver selvfølgelig også tid til at blæse gigantiske sæbebobler og drikke syntetisk jordbærsaft i sommervarmen. Forhaven er nemlig et sted, hvor man kan hygge sig sammen:

»Tanken er, at vi vil skabe en byhave, med et almindeligt rekreativt formål, og hvor man også bare kan komme og hænge ud. Ellers kommer vi til at være her hver torsdag fra klokken 15.00-17.00 indtil september, hvor der vil være forskellige aktiviteter,« fortæller Esben Juliussen.
I den frivillige forening Kulbaneparkens Venner er de også glade for, at der sker noget til glæde for beboerne, fortæller næstformand Tina Andersen:

»Det er selvfølgelig svært i dag sige, hvad sådan en byhave kommer til at betyde for kvarteret, men det er tydeligt, at der allerede på denne første dag er livlig aktivitet her. Der er mange, der gerne vil deltage, og jeg oplever, at det her initiativ vil styrke troen på, at der nok skal ske noget herude. At Kulbaneparken nok skal blive en realitet en dag, og at Banedanmark rent faktisk flytter ud igen,« siger hun.

Kulbaneparkens Venner er blevet sat i verden af beboerne selv og skal styrke frivilligheden i kvarteret. Mød dem i forhaven i løbet af sommeren.

Se flere billeder fra Forhavens tilblivelse:

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Nu skal stregerne slås på Karens Minde Aksen

Tranehavegård bygger pavillon mod ensomhed