in

Opgradér haven på eksklusiv vis

Byhave, baghave, landhave eller kolonihave – elsker du at bringe haven up-to-date, kan du med lidt knofedt og håndkraft komme langt. Selvom haven måske er i forfald efter efterårets storme og regnvejr, kan du med et par enkle fif rette op på det.

Ønsker du for eksempel at gå hele vejen og opgradere haven på eksklusiv vis, kan du gøre en investering i pavilloner og placere én et hyggeligt sted i haven for at have et sted at søge ly og drikke en kop kaffe.

Flere oaser i samme have

Når du skal indrette haven eller opgradere den ét eller flere steder, handler det først og fremmest om at skabe flere ‘rum’ i haven. Skab små oaser, hvor forskellige blomsterbede er i fokus, og indret med buske, drivhuse eller pavilloner. En pavillon tilbyder unægteligt noget eksklusivt og næsten royalt til en have, men det er også en nem løsning, hvis du gerne vil skabe lidt flere rum i haven.

Med buske kan du i høj grad gøre det samme. Buske kan skabe samme eksklusive effekt, hvis du gør det ‘rigtigt’. Vælg for det første nogle buske, som er tætte og høje, så du kan skabe afgrænsede områder og indrette haven på denne måde. På planteskoler ved de præcis, hvilke buske som kan passe til din have, og de har desuden den førende viden inden for pasning og pleje.

Hyggelig indretning

Næste trin på vejen mod en eksklusiv opfriskning af haven er derfor at indrette de rum, som du har skabt. Indret pavillonen eller bedene. Har du et afgrænset rum i haven, for eksempel en cirkel omkranset af høje buske, kan du med fordel placere et lille cafésæt her, som kan være en lille overraskelse for gæster i haven.

Du kan alternativt placere nogle smukke runde blomster og planter i bedene, som kan tåle en kombination af sol og skygge fra eventuelle høje buske. Spørg eventuelt på planteskolen, og husk at oplyse om forholdene i din have, blandt andet om der vil være læ, og hvordan sollyset falder.

Lad duften lede an

Nogle af de blomster og planter, som du kan plante i haven for at fremhæve et eksklusivt look, er blandt andet roser. Intet oser så meget af slotshave som en velholdt rose, der pryder haven om sommeren med sin duft og stærke farve. I pavillonen kan du eventuelt sætte et lækkert oliventræ, som trives særligt godt uden frost.

En sommerfuglebusk eller en jasminbusk er også gode bud på buske, som kan tilføre haven den skønneste duft. Dufte er i høj grad også med til at gøre haven levende og appellerende, præcis som du oplever det, når du går gennem en slotspark, hvor sanserne er på arbejde. Forskellige typer af velduftende blomsterbuske giver også noget volumen til prydhaven.

Ønsker du ikke for mange buske i din have, kan du som et alternativ investere i et opstammet syrentræ, som giver den mest himmelske duft til haven. Syrenens blomster har en fantastisk farve, volumen og duft, og den kan desuden anvendes i madlavningen.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hvor meget ved du egentlig om plastik?

Vanløse får kæmpe byfest