in

Hvor meget ved du egentlig om plastik?

Plastik er overalt, og det er en stor del af vores alles hverdag. Vi er dybt afhængige af plastik – også selvom du måske ikke tænker over det til hverdag. Plastik bruges fra alt til vindmøller og mobiltelefoner til næsten alt emballage i supermarkedet. Men hvad er plastik egentlig? Og hvor meget ved du egentlig om et af verdens mest anvendte og producerede materialer?

Læs med her og bliv klogere på plastik i hverdagen, og få svar på, hvordan det produceres, om der findes forskellige typer og meget mere.

Der er forskel på folk – og der er forskel på plastik

Selvom du måske ikke tænker over det i hverdagen, så er du omgivet af mange forskellige former for plastik. For at det ikke skal være løgn, findes der over 1000 forskellige plastiktyper, der produceres på forskellige måder og har forskellige egenskaber.

Blandt de mest almindelige plastiktyper er HDPE, LDPE, Polyproylen, Polyamid, PVC, Polystyren, ABS, PTB og Polyethylen, som alle bruges til forskellige formål.

Der skelnes som udgangspunkt mellem to forskellige hovedgrupper inden for plastik:

  1. Termoplast, der bliver blødt, når det varmes op, og hårdt, når det køles ned.
  2. Hærdeplast, som aldrig bliver blødt igen, når det først har fået sin form.

Hvad er plastik lavet af?

Plastik er fremstillet af olie. Det lyder måske som noget af en miljøsviner, men modsat den olie, der bruges til biler, kan olien i plastikform genanvendes. Udover råolie skal der cellulose, kul, naturgas og salt til produktionen af plastik. Råolien er en blanding af tusindvis af forskellige stoffer, og før de kan anvendes ordentligt, raffineres olien i store anlæg.

Herefter skal olien gennem en destillationsproces i et olieraffinaderi. Her separeres den tunge råolie til lettere olieprodukter, som så bliver til plast. De lettere olieprodukter er blandt andet nafta, der er en af de vigtigste råvarer i fremstillingen af plastik.

Fra olie til legetøj og plastikposer

Efter raffineringen af olien skal plastikken nu blive til millioner af forskellige produkter. Her er de mest anvendte metoder:

  1. Sprøjtestøbning
  2. Ekstrudering
  3. Termoformning

Den mest anvendte metode er sprøjteformning, som i Danmark blandt andet anvendes til at støbe LEGO-klodser.

Kært barn har mange navne

Plast, plastik, plastic. Det allestedsværende materiale har mange navne, og faktisk er alle tre godkendte stavemåder og korrekte benævnelser. Der er dog en tendens til, at vi i daglig tale tyr til plastik, mens plast bruges i professionelle sammenhænge, og plastic er efterladenskaber fra det engelske sprog. Så selvom der er forskel på ordene, er der altså ikke forskel på deres betydning.

Gode råd til, hvordan du kan skære ned på plastik i din hverdag

Bruger og genbruger du plastik på en korrekt måde, kan du være med til at nedsætte vores forbrug ekstremt meget – og det er der efterhånden kraftigt brug for. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan skære ned på forbruget af plastik i din hverdag:

  1. Brug stofposer i stedet for plastikposer, når du handler.
  2. Drop plastikservice og sugerør.
  3. Invester i en god drikkedunk, som kan bruges mange gange.
  4. Undgå unødvendig plastikemballage.
  5. Sorter og genbrug dit plastikaffald.

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Sådan får du en god julefrokost

Opgradér haven på eksklusiv vis