Kulturministeren har nu fået en ansøgning fra Dragør Kommune om at få den gamle by og havnemiljøet optaget på Slots- og Kulturstyrelsens tentativliste - et vigtigt skridt for at komme på UNESCOs liste over verdensarv. Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (til venstre) og arkitekt Axel Bendtsen, der er talsmand for en lokal, frivillig UNESCO-arbejdsgruppe, forventer svar inden sommer. Arkivfoto: Michael Paldan
in , , ,

Dragør tættere på at blive verdensarv

BLÅSTEMPEL. Slots- og Kulturstyrelsen har godkendt Dragør Gamle By og Havns ansøgning om at komme på styrelsens tentativliste. Det er en vigtig forudsætning – men ingen garanti – for at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

DRAGØR: Sidste uge var en rigtig god uge for kulturarven i Dragørs gamle by og havn.

I tirsdags fik kommunen og byens borgere Prins Henriks danske Europa Nostra pris for at værne om den danske kulturarv med dygtig bevarelse af arkitektur og lokalmiljø i den gamle by og havnen (se artikel side 35).

Og fredag eftermiddag meddelte Slots- og Kulturstyrelsen, at Dragør Kommunes ansøgning i marts om at komme på styrelsens tentativliste er blevet mødt med et »Ja«.

Tentativlisten er et statsligt blåstempel og en forudsætning for, at Dragørs gamle by og havn kan komme på UNESCOs verdensarvsliste.

Her er blot syv steder i Danmark blevet optaget: Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Ingen garantier

»Det betyder, at Kulturministeriet nu står bag vores ønske om, at Dragør gamle by og havn bliver optaget på verdensarvslisten, og det fylder os med stolthed,« siger Axel Bendtsen, der er arkitekt og talsmand for den lokale, frivillige UNESCO-arbejdsgruppe, som i marts indsendte en 100 sider lang og gennemarbejdet ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen.

Selv om et sted bliver optaget på tentativlisten, er det ikke ensbetydende med, at kandidaten bliver optaget på verdensarvslisten, for det er UNESCOs verdensarvskomite, som suverænt træffer beslutningen ud fra en lang række krav og kriterier.

»Der er ingen garanti, og tidsplanen for, hvornår verdensarvskomiteen træffer en beslutning, kender vi ikke. Men nu er vi i hvert faldt godkendt som statens bud på verdensarv,« siger Axel Bendtsen.

Verdensarvskonventionen, som Danmark har tilsluttet sig, forpligter lande over hele verden til at bevare den del af verdens kultur- og naturarv, som er umistelig for hele menneskeheden. Det sker ved, at stederne optages på Verdensarvslisten.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Loading…

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Amagerbank-slaget er tabt: Vi er ramt på teknisk knockout«

»Vi er meget åbne for dialog«