I resterne af fabriksbygningerne ligger blandt andet Aldi. Ved siden af er Wessels Have opført. Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv
in ,

Like 👍

Magasins fabrik i Landskronagade

Lokalhistorisk: Magasin på Østerbro var mere end forretningen på Østerbrogade, for de producerede også mange af deres produkter selv.

Wessel og Vetts store satsning på Kongens Nytorv var en overvældende succes og ønsket om at producere egne stoffer blev realiseret allerede i 1876.

I 1887 flyttede dampvæveriet til Landskronagade på Østerbro. Fabrikken lå i firkanten mellem Landskronagade, Vennemindevej, Helsingborggade og Kildevældsgade.

I 1897 udvidede fabrikationen med en møbelfabrik. Aktieselskabet A/S Magasin du Nords Møbelfabrik og Kunstsnedkeri. Magasins møbler var af høj kvalitet og meget stilfulde.

Møbelfabrikkens hovedbygning lå på hjørnet af Helsingborggade og Kildevældsgade.

I dag eksisterer den ikke mere. Det gør til gengæld en ny hovedbygning til tekstilfabrikken, som blev opført i 1915. På dette tidspunkt var de fleste boligkarrer i området bygget, og arbejdere til fabrikken boede lige i nærheden. I 1914 var arbejdsstyrken på 202 arbejdere i væveriet og 91 i møbelsnedkeriet. Hovedparten af arbejderne i væveriet var kvinder. Da tekstilfabrikken lukkede i 1955 var arbejdsstyrken oppe på ca. 350 arbejdere, hvoraf 75% var kvinder.

Dertil skal også lægges et ukendt antal hjemmesyersker tilknyttet produktionen. Ved lukningen i 1955 fik nogle af arbejderne tilbudt job i andre afdelinger i Magasin og resten fik en fratrædelsessum. Første Verdenskrig gik hårdt ud over mange danske virksomheder og manglende efterspørgsel på møbler betød at Møbelfabrikken lukkede i 1921. Tekstilproduktionen fortsatte dog og nåede nye højder.

I 1980’erne blev områdets ejendomme saneret og baghuse ryddet.

I 1987-88 blev nye huse opført. Byggeriet er kvalitet og der blev ikke sparet. I starten var lejlighederne lejelejligheder, som dog ændredes til ejerlejligheder. Ejerforeningens navn er Wessels Have for at mindes i hvert fald en af Magasins grundlæggere.

Selve fabriksområdet inde i midten er i dag en prægtig have med et fransk forbillede. Den del ville nok have glædet Hr. Wessel. Haven er forbeholdt beboerne og har bl.a to swimmingpools – en med lavt vand til børnene og et med dybt vand.

Hovedbygningen fra 1915 husede i mange år Danmarks Radios regionalradio i hovedstadsregionen: Københavns Radio, som i dag er en del af DR P4 og flyttede til Ørestad i 2006.

Siden lå der – apropos historien som tekstilfabrik – en designskole. Nu er lokalerne til leje igen. Der har i mange år ligget en Aldi som en del af bygningen.

Østerbro Lokalhistorisk Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld. 2100

www.2100lokalhistorisk.dk

 


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Dragør hædres for at værne om sin kulturarv

Gratis HPV-vaccination på udvalgte skoler