I sidste uge var SFs Klaus Mygind (nummer to fra højre) ude og besøge brugerne og medarbejderne på Cafe Vigør. Foto: Dan Møller

Sur 😠 Ked 😭

Lokaludvalg vil redde cafe for psykisk sårbare

BESPARELSER. Bispebjerg Lokaludvalg går nu ind i sagen om lukningen af Cafe Vigør. Udvalget mener ikke, at politikerne skal spare på de mest udsatte i en udsat bydel. SF står dog ved deres beslutning, men roser også cafeen.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

BESKÆFTIGELSE: Der skal spares på socialområdet i Københavns Kommune.

Besparelserne rammer en række forskellige ting, og en af de tilbud, som ikke længere skal holdes åbent, er Cafe Vigør på Tomsgårdsvej.

Her arbejder 17 psykisk sårbare, hvilket betyder, at de har en eller flere diagnoser, sammen med tre øvrige medarbejdere.

For to uger siden fortalte brugerne af stedet, at Cafe Vigør er et rigtig godt sted for dem, fordi de kan bruge det som et springbræt til at komme ud på arbejdsmarkedet.

Nu siger Bispebjerg Lokaludvalg, at de er forundrede over, at politikerne har peget på netop Cafe Vigør.

»Vi forstår godt, at der skal spares, men politikerne skal tænke over, hvor de gør det. Her sparer de på de mest udsatte i en udsat bydel,« siger Trine Schaltz fra Bispebjerg Lokaludvalg.

SF står ved beslutning

Sammen med resten af lokaludvalget havde hun inviteret politikere fra alle partier over til Cafe Vigør for at se, hvad det er for et sted, de ikke længere kan finde penge til.

Det var dog kun SF’s Klaus Mygind, der mødte op på dagen til en samtale med brugere og medarbejdere om beskæftigelse og tryghed.

»Jeg er blevet taget rigtig godt i mod herude, og jeg synes, at Cafe Vigør gør nogle rigtig gode ting for at få psykisk sårbare ud af deres hjem og give dem nogle kompetencer, de kan bruge,« siger Klaus Mygind.

SF blev sammen med resten af socialudvalget præsenteret for en række steder, hvor de kunne spare. En af mulighederne var at lukke enten Mamma Mia, som er værested for psykisk sårbare eller at lukke Cafe Vigør, som mere har fokus på beskæftigelse.

»Jeg synes stadig, at det var det rigtige valg. Det må jeg stå ved. Men jeg synes, at det Cafe Vigør arbejder med er vigtigt, og det vil SF gerne prioritere. Nu går vi til forhandlingerne om budgettet for 2019, og der er det vores ønske, at nogle af besparelserne på socialområdet bliver rullet tilbage,« siger han.

Mange vil falde tilbage

Hvad der kommer til at ske i forhandlingerne om næste års budget er ikke til at sige noget om endnu, men cafeen og dens brugere kæmper for at holde stedet åbent.

De har blandt andet lavet en underskriftindsamling, og en gruppe der hedder ’Red Cafe Vigør’.

I opfordringen til at skrive under, skriver gruppen blandt andet: »En lukning af caféen vil betyde, at mange af de psykisk sårbare vil ryge tilbage i isolation, som vil forværre deres i forvejen skrøbelige situation og for fleres vedkommende sandsynligvis resultere i indlæggelser. En lukning vil også betyde tab af en håndfuld gode arbejdspladser i et område, der virkelig har brug for jobs«.

I alt kan kommunen spare 2,5 millioner kroner årligt ved at lukke Cafe Vigør.

Underlig beslutning

Socialforvaltningen mener i øvrigt, at der er en række andre beskæftigelsesrettede tilbud, som brugerne af Cafe Vigør kan benytte i stedet for.

Men forvaltningen negligerer betydningen af, at et sted som Cafe Vigør er lokalt forankret, mener lokaludvalget.

»Det lokale er vigtigt. Mange af de her folk har svært ved at komme ud af deres hjem, så for dem er det ikke en mulighed bare at tage til Amager i et lignende tilbud. I øvrigt synes jeg normalt, at politikerne råber på denne her slags tilbud, der er rettet mod beskæftigelse, så det er underligt, at de vil lukke det,« siger Trine Schaltz.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Simon Reenberg

Om journalisten Simon Reenberg

Jeg er ansvarlig for minby.dk og Facebook-siden af samme navn. Har du et tip til en god historie i København, så skriv til mig på info@minby.dk.

Olsen Banden set i Lybækgade

Bandeproblemer har gjort os mere utrygge