Hver fjerde københavner angiver bandeskyderier og bandeproblemer som årsag til, at de føler sig utrygge. Utrygheden er generelt steget i hele byen, mens den i nogle områder er øget særdeles meget. Arkivfoto: Martin Sørensen
in ,

Ked 😭

Bandeproblemer har gjort os mere utrygge

TRYGHED. Antallet af indbrud, tricktyveri og overfald er faldet, men alligevel føler københavnerne sig mere utrygge især i Bispebjerg og på Ydre Nørrebro, der har været plaget af bandekonflikter.

Af Anja Berth

abe@minby.dk

SIKKER BY: Københavnerne føler sig mere utrygge ved at færdes ude i offentlige byrum end tidligere. Det viser ny undersøgelse fra Københavns Kommune – foretaget af Epinion.

Undersøgelsen, der er repræsentativ, afslører også store lokale forskelle i bydelene. Bispebjerg og Nørrebro samt Brønshøj/Husum er negative topscorere – hele 28 procent af de adspurgte i Bispebjerg føler sig utrygge, mens beboerne i Indre By er dem, der er mindst utrygge – kun 6 procent. Ifølge undersøgelsen er der i 7 ud af 13 bydele mere end 10 procent, der føler sig utrygge. Til sammenligning var der sidste år 5 bydele, hvor mere end 10 procent følte sig utrygge.

Utryghed om natten

Især i Bispebjerg, på Christianshavn, i Vanløse og på Ydre Nørrebro er utrygheden steget markant. Og det er især i aftentimerne og på åbne pladser eller i parker, at beboerne føler sig utrygge.

Men den såkaldt borgerhenvendte kriminalitet, altså overfald, hjemmerøveri, tricktyveri og vold er – bortset fra på Christianshavn – faldet over hele byen.

Den stigende utryghed skyldes ifølge undersøgelsen især de bandekonflikter, der har været i 2017, hvor bander skød i områder som Bispebjerg og Nørrebro, og de adspurgte københavnere i undersøgelsen fortæller, at de netop på grund af bandekonflikterne tænker mere over, hvor de færdes i byen.

Hver fjerde københavner svarer, at det er skyderier og bandekonflikter, der gør dem utrygge, men kun én procent angiver terror som årsag til utryghed.

»2017 var et voldsomt år med skyderier i Københavns gader, og det påvirkede naturligvis københavnernes følelse af tryghed, især i de bydele, hvor banderne skød og bekrigede hinanden. Særligt bydelene Bispebjerg, Ydre Nørrebro og Brønshøj-Husum har været udsat. Derfor satte vi sammen med Københavns Politi massivt ind over for banderne – og takket være politiet sidder mange københavnske bandemedlemmer i dag bag tremmer,« siger overborgmester Frank Jensen i en mail.

Borgerrepræsentationen har netop vedtaget en ny sikker by-pakke, der skal gøre det tryggere at færdes i København.

 

NØRREBRO: Fra 11 til 13 procent.

Ydre Nørrebro: Fra 8 procent 2017 til 23 procent.

Bispebjerg: Fra 18 procent til 28 procent.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Simon Reenberg

Om journalisten Simon Reenberg

Jeg er ansvarlig for minby.dk og Facebook-siden af samme navn. Har du et tip til en god historie i København, så skriv til mig på info@minby.dk.

Lokaludvalg vil redde cafe for psykisk sårbare

DEBAT: Københavns Kommune skal ikke sælge umulige kropsidealer