Britiske Nicola Wood har valgt at sætte fokus på klokkefrøen, som hun her har skabt i kæmpeformat fuld af detaljer. Foto: Dan Møller
in ,

Sandheden om truede dyr

SAN(D)SELIGT. På lørdag slår København Zoo dørene op til havens første sandskulpturfestival. 15 af verdens bedste sandskulpturkunstnere lægger i disse dage sidste hånd på 25 værker med fokus på truede dyrearter.

Af Bo Børresen

bob@minby.dk

SANDTASTISK: Man tager 625 tons sand i blandingsforholdet 90 procent grusgrav-sand og 10 procent ler og lader 15 af verdens bedste sandskulpturkunstenere udfolde sig i halvanden uges tid. Så får man 25 ubegribelig detaljerede og naturtro sandskulpturer.

Fra på lørdag 30. juni bliver publikum i København Zoo mødt af gigantiske sandskulpturer. Den første – en lavlandsgorilla – står helt oppe ved hovedindgangen, mens størstedelen af kunstværkerne er samlet på festivalpladsen i Søndermarken i et nyåbnet publikumsområde nær girafhuset.

Her tager et næsehorn imod som det første sanddyr. Siden kan man blandt andet hilse på en moskusokse, en klokkefrø i kæmpeformat, et par amurtigere samt en panda og en orangutang – begge med unger. Alle dyr er udført i en uhørt høj detaljeringsgrad.

Det er imidlertid ikke det eneste, sandskulpturerne har til fælles. De indgår nemlig hver og én i et af Zoos mange naturbevarelsesprojekter.

Trækker verden ind i Zoo

Det er netop disse projekter København Zoo ønsker at sætte fokus på. Det overordnede formål med sandskulpturfestivalen er at øge kendskabet til naturbevarelsesprojekterne.

Videnskabelig direktør Bengt Holst forventer, at sandskulpturerne bliver en løftestang for et bredere kendskab til de mange projekter, Zoo står bag:

»En af styrkerne her i Zoo er det engagement og den viden, vores dyrepassere, zoologer og formidlere hver dag giver videre til gæsterne. Men det handler ofte om havens dyr og ikke så meget de store projekter, vi er engageret i ude i verden. Derfor har vi med kunstnernes hjælp genskabt nogle af de situationer, vi står i, når vi bedøver moskusokser i Nordøstgrønland, når vi sætter radiohalsbånd på en tapir i Sydøstasien, eller når vi arbejder med at bekæmpe krybskytteri på næsehorn i Sydafrika. De situationer vil vi gerne trække helt ind i Zoo og på den måde iscenesætte det store arbejde, vi udfører ude i verden«, siger Bengt Holst.

Leg og læring

Zoos kommercielle direktør, Christian Higraff, har også en klar idé om, hvordan den opmærksomhed, sandskulpturerne skaber, skal udnyttes:

»Fascinationen ved skulpturerne vil vi gerne bruge til at fortælle en relevant historie. I det her tilfælde historien om vores store arbejde med naturbevarelse over hele verden, som alt for få kender til. Festivalområdet vil derfor hele sommeren være bemandet med formidlere og zoologer, der kan fortælle om de projekter og truede dyr, skulpturerne viser,« oplyser Christian Higraff.

Der bliver også god plads til leg på festivalpladsen. I et overdækket legeområde kan publikum låne sand og redskaber og få vejledning til, hvordan man kan lave sin egen sandskulptur. Man kan også bygge et klassisk sandslot eller tegne billeder i sanddækkede lyskasser.

København Zoos sandskulptur-festival åbner lørdag 30. juni og kan ses frem til 16. september. Adgang til festivalen er inkluderet i billetprisen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Bo Børresen

Om journalisten Bo Børresen

Jeg har været journalist på en række københavnske lokalaviser siden 2001 og skrevet om stort og småt på Frederiksberg og i Valby og Sydhavnen.

Historie. Lær om byens historie på stranden

Cyklister ræser forbi Brians café: “Det ender helt galt”