Mette Malene Bloch da ¿Forbandelsen¿ blev præsenteret hos Rambow på Østerbrogade i sidste uge. Foto: Thomas Frederiksen
in ,

Like 👍

En bog til de digitale børn

Børnebog. Mette Malene Bloch har udgivet børnebogen ‘Forbandelsen’, der skal gøre litteratur mere appetittelig for ‘Youtube-generationen’. Bogen er mere overskuelig, end bøger normalt er.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

Ny bogtype: Roer på eliteplan (endda verdensmester), foredragsholder, stand up’er, sangerinde, klummeskribent (blandt andet til Østerbro Avis) og foratter til bøger for voksne.

Østerbroeren Mette Malene Bloch er oprindelig bankuddannet, men hendes tilværelse er langt fra gået med at gennemse kontoudskrifter og bankoverførelser i dagevis.

Gennem mange år har hun været selvstændig, og nu har hun også skrevet en børnebog.

»Jeg synes, at der er en tendens til, at børn dropper bøgerne, og det er synd, hvis de ikke oplever den fantastiske følelse af at læse en bog til ende,« siger hun som begrundelsen for at skrive en børnebog.

Overskuelig udfordring

At børn og unge ikke læser så mange bøger som tidligere, har været et tema de sidste 30-40 år.

Tidligere var det tv, video og senere hen computere, som blev peget på som medier, der stjal tid fra litteraturen.

De seneste 10 år er der kommet smartphones og tablets til, og nu er det blevet endnu nemmere at lade sig friste af andet end bogstaverne.

Derfor har Mette Malene Bloch målrettet sin bog ’Forbandelsen’ specielt til Youtube-generationen.

Bogen for ikke særlig stor, ikke meget større end en smartphone, og så er der farver på udkanten af siderne, der viser kapitlerne, som er korte.

Det gør den mere overskuelig og skal give børnene succesoplevelser, når de læser den.

»Når det kommer til motivation, er der stort set ingen forskel på et barn, der skal finde viljestyrken og lysten til at læse en bog og en voksen, der leder efter motivationen til at tabe sig. Psykologisk set handler det om at gøre udfordringen overskuelig, så angsten for at fejle bliver mindre,« fortæller hun. Og der er tænkt over, hvordan den er skrevet.

»Hvis man som 12-årig skal hakke sig igennem første side, som er så kompliceret og beskrivende, at det stort set er umuligt at huske og fortælle om indholdet bagefter, så er det da klart, at barnet i stedet hopper over på Youtube,« siger Mette Malene Bloch, som derfor har lagt vægt på, at der skal være handling på siderne.

’Forbandelsen’ handler om en pigen Emmalines rejse ind i en spændende, mystisk og overnaturlig verden, hvor hun får til opgave at redde den gode stemning mellem to befolkningsgrupper, der ikke kan huske, hvorfor de blev uvenner i første omgang.

Harry og Alice

Mette Malene Bloch nævner selv Harry Potter som inspiration, men der vel også noget ’Alice i eventyrland’ over fortællingen.

Akkurat som hos Alice spiller dyrene en rolle hos Emmaline, det er nemlig en kat, der får hende ind i den overnaturlige verden.

Det er de 9-12-årige, som er målgruppen. Mette Malene Bloch mener, at mange børnebøger enten er for svære eller i den anden ende er alt for banale.

Bonus:

Yndlinge: Som barn satte Mette Malene Bloch især pris på Puk-bøgerne, når hun skulle læse. Som voksen elsker hun bøger, som får hende til at grine og peger blandt andet på »Yes man« af Danny Wallace. thof

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

FB og FA 2000 indgår holdsamarbejde

Nu vender trafikken på stor gade