Nils Vest med en af de 70 roser ved haverecptionen sidste fredag. Foto: Martin Sørensen
in , , , ,

Filminstruktørens rosen-zen

BOGUDGIVELSE. Nils Vest hylder sin rosenhave og sanseligheden i sin nye bog »Rosens Sjæl« – og så er en 50 år lang karriere som filmmager i øvrigt slut.

Af Jacob Schneider

jape@minby.dk

CHRISTIANIA: Filminstruktør og fotograf Nils Vest holdt sidste fredag udgivelsesfest for sin nye bog ’Rosens sjæl’ i sin egen rosenhave med omtrent 70 sorter hjemme ved ’Laden’ på Christiania, hvor han bor sammen med skuespiller Britta Lillesøe.

Det er ikke en fotobog om blomster i traditionel forstand, men mere et sanseligt glimt ind i Nils’ oplevelser med haven og de mange roser.

»Om morgenen skal jeg altid ned og se, hvad der er sket i løbet af natten. Det er det mest spændende øjeblik, når en rose har stået og ventet siden sidste år og ventet på at springe ud igen. Fra at være en lille klump om aftenen, så er den pludselig foldet helt ud. Det er også der, den holder længst, hvis man plukker den – og nøjes med at tage hovedet.

Nogle roser blomstrer tre gange om året, og de er forskellige for hver gang. Det er med til at skærpe ens iagttagelsessanser. Og duftene… Harpiks, myrra eller nærmest lakrids,« siger Nils henført.

30 års rosenhistorik

»Tanken var, at de alle sammen skulle være duftende roser, så børnene kunne nyde det sanselige, når de legede nede i haven. Og det har de virkelig nydt,« fortæller fotografen.

Haven blev til i 1986-87, da Nils og Britta havde to små børn og skulle omdanne den asfalterede skærveplads foran laden til en hyggelig familieoase.

»Dengang regnede vi med, at vi kom til at bo her i max. ti år, så ville Christiania være lagt ned. Nu har vi altså boet her i 36 år.

Og al jord på Christiania er jo forurenet. Vi var tre mand, der gravede i syv dage – det var sindssygt hårdt. Så fik vi en sending jord fri for giftstoffer, lavede græsplæne, bede og en sandkasse. Og det var der omkring, jeg fik min sans for roser. Ikke bare det botaniske, det er selvfølgelig spændende, men også det historiske: At hver enkelt roses navn fortæller en flig af historien. For eksempel en mosrose, den er fremelsket i 1860-70’erne – i plys-perioden,« griner Nils, som har været en ivrig fotograf, siden han var syv år gammel.

Han har nu et arkiv på tusindvis af fotografier, ikke mindst af stort set hele fristadens historie – men altså også af roser. Billederne i bogen er fra de seneste syv sæsoner i haven.

»Bogen er ment som en opfordring til, at folk selv kan gå videre og udforske både roserne og historien. Og så savnede jeg en dimension. Jeg ville nødigt have, at det bare blev ’endnu en foto-bog’. Den skulle også sætte tanker i gang. Vores veninde Kjerstin Norén satte mig i kontakt med Marianne Larsen, som har leveret en stribe digte til bogen – og skrevet nogle nye til den. Vi har haft det skønneste samarbejde,« siger han.

Slut med filmene

Nils Vest er ellers bedst kendt som filminstruktør og -producent: 70 dokumentarfilm er det blevet til siden de første filmskolefilm fra sidst i 1960’erne. Men det er et overstået kapitel, fortæller han:

»Jeg besluttede mig for, at nu skulle det være slut med at lave film. Det er blevet alt for besværligt at skaffe penge til dem. Den sidste film jeg lavede, ’Vejen er lang’ (om kvindebevægelsens historie, red.), den brugte jeg fire et halvt år af mit liv på, heraf de to et halvt på at rejse penge. Helt sygt… Da jeg kom ud af filmskolen, der fik man svar i løbet af to uger, og det var et ’ja’ eller ’nej’. Og så kunne man komme med et nyt projekt. Der var flere, der lavede fire film om året.

Jeg har lavet film i 50 år, så nu gider jeg ikke det længere. Jeg har fået restaureret og scannet alle mine gamle film, så de står helt skarpt, og indleveret dem til filmmuseet. Så det her er et nyt kapitel,« slutter den nyslåede bogudgiver, mens gæsterne sværmer om kap med duftene i haven.

 


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Lund og Gernsøe ny trænerduo i Kastrup

Supermarked på Fisketorvet lukket på grund af skadedyr