Foto: Benedicte Lorenzen
in ,

Bydelsmødrene beretter

BYDELSMOR. 16 valbykvinder kan nu kalde sig bydelsmødre efter fire måneders uddannelse, som betyder, at de kan hjælpe andre kvinder i lokalområdet, der måske lever et isoleret liv langt fra det offentlige system. Mød to af dem her:

EN HJÆLPENDE HÅND: I sidste uge blev Valby 16 par hjælpende hænder rigere, da samme antal kvinder afsluttede deres uddannelse til ’Bydelmødre’. En opgave, der går ud på, at lokale frivillige kvinder rækker hånden ud og støtter andre kvinder i deres lokalområde, som måske lever et isoleret liv, der til tider er meget langt fra det etablerede system.

Brugte tre år i derhjemme

To af Valbys nye bydelsmødre hedder Farah Deeba og Nevane El Kasem, og de fortalte fredag formiddag, hvorfor de hver især valgte at uddanne sig til bydelsmor:

»Jeg har boet i Danmark i otte år, og jeg har selv haft problemer i mit liv her. Jeg havde tre år, hvor jeg kun gik rundt derhjemme og passede børn, fordi jeg ikke kunne lade dem komme i børnehave eller vuggestue. Dengang ville jeg gerne have haft en person, som kunne have hjulpet mig videre og vist mig mine muligheder. Derfor vil jeg også gerne træde til nu og hjælpe, hvis jeg møder en kvinde i en lignende situation,« fortæller Nevane El Kasem, der kommer fra Libanon, hvor hun har taget hele to bacheloruddannelser.

Gå ud og lær dansk

Farah Deebas historie er lidt en anden. Hun har aldrig levet isoleret derhjemme, fordi hendes svigermor gav hende et godt råd på et tidligt tidspunkt:

»Da jeg kom til Danmark havde jeg ikke samme problemer, fordi jeg har min svigerfamilie her i Danmark. Min svigermor har dog været lukket inde derhjemme, hvor hun ikke har fået lært dansk, så hun gav mig rådet, ’hvis du skal bo i Danmark, så gå ud og lær dansk, bliv selvstændig og lad være med at ende som mig’. Hun er virkelig min rollemodel,« fortæller Farah Deeba, der er i gang med tage en HF-uddannelse og drømmer om at uddanne sig til socialrådgiver.

Gennem fire måneder har Valbys 16 nye bydelsmødre uddannet sig til at kunne give kvinder i lokalområdet en hjælpende hånd. En indsats, der i sidste uge blev hædret på rådhuset, hvor beskæftigelses- og intergrationsborgmeter Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tog imod. Bydelsmødrene glæder sig nu til at komme i gang og vise vejen for andre af Valbys kvinder:

»Jeg kender mange kvinder, som er bange for at fortælle om deres problemer, fordi de frygter, at de vil blive henvist til kommunen, som, de tror, vil tage deres børn fra dem. Som bydelsmor finder vi frem til familierne og kvinderne gennem netværket, hvor vi tager kontakt stille og roligt, hvis de ikke kommer selv. Vi hjælper eksempelvis kvinderne ud af hjemmet og viser dem et kursus, hvor de kan lære dansk. Eller er der problemer i datterens skole, viser vi kvinden, hvor hun skal gå hen. Det er bydelsmorens største opgave,« forklarer Farah Deeba.

Den tidlige indsats

Det er 3B’s boligsociale helhedsplan Surf Valby, der står bag uddannelsen af bydelsmødrene, fortæller netværkskoordinator Mette Svendsen:

»Idéen om Bydelsmødre kommer fra Berlin. Tanken er, at lokale kvinder har et stærkere netværk, der kan nå længere ud. ’Bydelsmødre’ er en landsorganisation, der har skabt en hel drejebog, som jeg har lænet mig op ad, da jeg skulle skrue uddannelsen sammen i Valby,« siger hun.

Under uddannelsen til bydelsmor har kvinderne arbejdet med temaer som ’Børn og familie’, ’Sundhed’, ’Danmark og Kommunen’ og så selve metoden og måden bydelsmødrene hjælper andre kvinder på:

»Vi har arbejdet meget med hjælp til selvhjælp, og hvordan man passer på sig selv. Ligesom vi har arbejdet med tidlig indsats. Vi håber på, at vi kan gøre forældre opmærksomme på, at det er godt, at sende børnene i vuggestue eller deltage i forældremøder, så man hele tiden prøver at få information, selv om man har problemer med sproget,« siger Mette Svendsen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Folehaven skruer op for trygheden

Pio Park vokser ud af lokale sydhavnsdrømme