Butikstorvet i Folehaven har ofte været præget af hashsalg, hasarderet kørsel og støj fra ungegrupper, og det har skabt en stor utryghed i kvarteret. Det skal et nyt tryghedspartnerskab nu gøre noget ved. Arkivfoto: Martin Sørensen
in ,

Like 👍

Folehaven skruer op for trygheden

TRYGT OG GODT. En byrumspulje, lommepengejob og aktiviteter til børn og unge, det er nogle af de tiltag, der skal styrke trygheden i Folehaven. Knap fem millioner har Københavns Kommune sat af til bydelens nye tryghedssamarbejde.

SAMARBEJDE: Hashsalg, hasarderet kørsel, hærværk og støj omkring butikstorvet i Folehavekvarteret har i de senere år fået området til at bone kraftigt ud på det negative tryghedsbarometer.

Så meget faktisk, at Folehaven på Københavns Kommunes Tryghedsbarometer for 2018 sniger sig langt over gennemsnittet for resten af byen. Mens 12 procent af københavnerne svarer, at de er utrykke, gælder det for 20 procent af beboerne i Folehavekvarteret.

Det ville boligafdelingen 3B ikke være med til, så da de sidste år skulle skabe en ny boligsocial helhedsplan, stod en tryghedsplan som et af målene, det fortæller sekretariatsleder Maria Elborg Noer:

»Vores mål var, at vi i løbet af 2017 skulle have etableret et tryghedssamarbejde med henblik på at få politikerne til at bevillige pengene til tryghedspartnerskab i Folehaven i 2018,« fortæller hun og uddyber:

»Sammen med chefen for Valby Lokalpoliti, SSP-sekretariatet og chefen fra Sikker By brugte jeg nogle måneder på at dykke ned i, hvad det er, der er relevant. Hvor stammer utrygheden fra? Hvor er den mest udpræget henne her i Folehaven? Og hvad skulle vi gøre for at få politikerne til bevillige et tryghedspartnerskab. Det mundede ud i, at vi sidste år i juni fik overborgmester Frank Jensen ud på en gåtur, hvor han blev sat ind i nogle af problematikkerne herude. Han mødte også flere beboere, der fortalte om, hvorfor de oplever, at særligt butikstorvet er et utrygt område,« siger Marie Elborg Noer.

Folehaven skal være tryg

Det stod snart klart, at både de lokale beboere og politiet ønskede et tryghedspartnerskab, og den idé gik overborgmesteren videre med.

»Når man kigger på de faktiske tal over begået kriminalitet, så ligger de heldigvis ikke så højt, som følelsen af utryghed, men når man som overborgmester bliver ved med at sige, at vi skal have en tryg by, kan man dog ikke sidde overhørig, at der er et boligområde, som bliver ved at bone ud som utrygt. Derfor gik Frank Jensen også i gang med at lægge tryghedssamarbejdet frem som en god idé, og så blev beslutningen truffet i september sidste år,« fortæller Marie Elborg Noer.

Et tryghedspartnerskab er dog ikke en gratis opgave, og først skulle Økonomiforvaltnignen nikke ja til, at de ville reservere de knap fem millioner, det koster. Det nik kom i midten af juni, og det betyder, at de første tryghedstiltag kan gå i gang allerede nu her i den nærmeste fremtid:

»Folehaven er et smukt område, og beboernes engagement i udviklingen af deres kvarter er fantastisk. Men desværre har de været plaget af en mindre gruppe ballademagere, der har skabt utryghed i området – og det er ikke i orden. Nu sætter vi ind med konkrete tiltag i kvarteret. For Folehaven skal være et trygt sted at bo,« lyder det fra overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Tryghed i tre spor

Marie Elborg Noer fortæller, at man i arbejdsgruppen har arbejdet med en tryghedsplan med tre indsatsområder:

»De er lige nu ret overordnede, så vi ikke lægger os fast på al muligt og er klar på, at opgaven hele tiden kan ændre sig. Lige nu arbejder vi dog med tre spor: ’Koordination og kommunikation’, ’Aktive byrum og fællesskaber’ og den sidste hedder ’Børn og unge’,« forklarer hun.

Det nye tryghedspartnerskab indebærer også en række tiltag, der er skræddersyet til områdets udfordringer. Blandt andet vil partnerskabet introducere børn og unge til foreninger, hvor de kan dyrke sport eller andre interesser, og facilitere lokale lommepengejobs til de 13-14-årige, som kan risikere at ende i kriminalitet. Midlerne, der er sat af til en byrumspulje, kan eksempelvis bruges til bedre belysning, sportsaktiviteter og sociale projekter.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Du bestemmer, hvad forestillingen handler om

Bydelsmødrene beretter