Foto: Benedicte Lorenzen
in ,

Like 👍

Pio Park vokser ud af lokale sydhavnsdrømme

UDVIKLINGSDRØMME. På bagsiden af Ellebjerg skole ligger et gemt område, som kvarterets brugere drømmer om at åbne og gøre til et grønt rum for elever, ældre og beboere i kvarteret. En god idé, siger teknik- og miljøborgmesteren.

PIO PARK: Sydhavnen har en drøm. En drøm om, at det lukkede område på bagsiden af Ellebjerg Skole ud mod Louis Pios Gade en dag vil blive omdannet til en åben og grøn skolepark til glæde for hele området.

Drømmen har fået navnet Pio Parken, og den begyndte i 2016, hvor en gruppe lokale borgere og aktører med fælles tilknytning til det grønne areal bag Ellebjerg Skole, satte sig sammen og udarbejdede en vision for områdets fremtid med Områdefornyelse Sydhavnen.

Område med potentiale

Som nabo til Ellebjerg Skole, mor til en af skolens elever og medlem af både skolebestyrelsen og Områdefornyelsens styregruppe har Maria Johannesen været med projekt Pio Parken fra begyndelsen:

»Området her har et kæmpe potentiale for at blive mere attraktivt, det ser man tydeligt, når man går rundt herude. Derfor har der også været mange lokale aktører inde over, fordi alle vil få glæde af området. Her taler vi jo om skolebestyrelsen, ældreboligerne, fritidshjemmet, kirken og så er der alle de almennyttige boliger. Alle de parter har været hørt omkring, hvad de kunne ønske for det her område, og på baggrund af deres udtalelser, er der blevet udarbejdet et skitseforslag til en fremtidig Pio Parken,« siger hun.

Vend skolen om

Når man besøger området i dag, står det da også hurtig klart, at Ellebjerg Skoles smukke bygning på en måde vender helt forkert. Mens forsiden med skolens hovedindgang vender ud mod den stærkt trafikerede indfaldsvej P. Knudsens Gade, er den grønne bagside i dag omgivet af et trådhegn og en stor hockeybane i midten, der ligesom begrænser brugen af resten af arealet.

»Hvis man nu forestiller sig, at man vendte det hele om, så det grønne område her blev åbnet op ind mod skolen, så synes jeg faktisk, at man ville se meget mere af skolens potentiale, end man gør i dag. På en eller anden måde virker denne side meget mere velkommende, og så vil en åben park ligesom også åbne området op ud mod resten af Sydhavnen,« forklarer Maria Johannesen.

De fire visionsplaner

Under arbejdet med visionen har arbejdsgruppen inviteret til syv arbejdsgruppemøder, hvor man har lyttet til de forskellige ønsker. Det er der kommet fire overordnede punkter ud af: ’Aksen – En tryg og grøn indgang til Ellebjerg Skole’. Her forestiller arbejdsgruppen sig, at man skaber en tryg og grøn skolevej for eleverne samtidig med, at man synliggør skolen som en del af bydelen.

Et andet punkt hedder ’Det dyrkede landskab’, hvor man vil skabe nye rammer for udeskole, picnic og byhaver.

Tredje punkt hedder ’Det legende og pulserende landskab’, som går ud på at skabe nye bevægelsesrum for leg og motion:

»I dag udgøres en stor del af området af en hockeybane, som bruges af mange på skolen. Skolens rettighedsråd har dog spurgt eleverne, hvor på skolen der ikke er så dejligt at være. Her svarer mange af de små elever, at hockeybanen er et utrygt sted at være, fordi den er stor. Vi mener ikke, at man får åbnet for det potentiale, der er. Derfor foreslår vi, at man i stedet skaber fire små sportsbaner, som selvfølgelig skal bruges i skoletiden, men som også kan bruges af idrætsorganisationer, når skoledagen er slut,« siger hun.

Sidste punkt er en sanse-pulssti, der er en løbe- og gangsti, som leder rundt i parken.

Det er en super god idé

I sidste uge havde lokale aktører inviteret teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) på en rundvisning i 2450. Her gik turen også forbi den grønne bagside af Ellebjerg Skole, hvor borgmesteren blev klogere på Pio Parken:

»Jeg synes, det lyder som en super god idé. Når man ser på området, er der ikke nogen tvivl om, at det giver god mening at vende det om og bruge skolens nuværende bagside som forside. I dag ligger hovedindgangen, så man skal ind via den befærdede P. Knudsens Gade, samtidig med at det her grønne område bag skolen ikke bruges til ret meget. Det er synd, når det faktisk kunne omdannes til en fantastisk front mod skolen,« siger Ninna Hedeager Olsen.

At skabe en åben skolepark er dog langtfra gratis. I områdefornyelsens kvarterplan har man afsat 2,5 millioner kroner til at udvikle projektet, og i 2017 prioriterede områdefornyelsens styregruppe yderligere to millioner til projektet. Skal Pio Parken blive til virkelighed, kræver det dog, at man finder 18-22 millioner kroner.

Arbejdsgruppen er da også i fuld sving med at søge penge fra private fonde. Om der kommer en økonomisk håndsrækning fra Teknik- og Miljøforvaltningen, vil borgmesteren dog ikke love endnu:

»Pio Parken lyder som en god sag, men der er mange fantastiske lokale sager i København, vi gerne vil bakke op om, så konkurrencen er hård. Om det lykkes at finde penge til Pio Parken ved budgetforhandlingerne er ikke til at vide, derfor vil det være fantastisk, hvis folkene bag finder pengene eksternt,« siger Ninna Hedeager Olsen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Bydelsmødrene beretter

Nye trænere til Skjold