Kommunen har stoppet arbejdet i Bådsmandsstræde. Foto: Martin Sørensen.
in ,

Brosten flået op af kommunen

STENSLAG. Fortovene i Bådsmandsstræde er ved at blive omdannet fra brostens- til flisebelægning til stor ærgrelse for beboere og lokaludvalg, som ikke har været hørt i sagen.

Af Jacob Schneider

jape@amagerbladet.dk

CHRISTIANSHAVN: Opbrækkede brosten på Christianshavn sættes ofte i forbindelse med gadekampe og demonstrationer. Men ikke i sidste uge: For nylig sendte Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning et brev til beboere i Bådsmandsstræde om, at der i løbet af uge 22 ville blive startet en renovering af fortov på strækningen fra Prinsessegade til kanalen ved Overgaden Oven Vandet.

Det arbejde er nu gået i gang, og til stor undring for flere beboere bliver brostenene nu erstattet af et almindeligt flise-fortov. Blandt andre Eva Friis, som er formand for A/B Den Gule Enke i Bådsmandstræde 21-31:

»Vi undrer os over, at dette arbejde er igangsat netop i Bådsmandsstræde – og frygter, at det kun er begyndelsen på udskiftningen af de brolagte fortove på Christianshavn og i Middelalderbyen, hvor de er et væsentligt arkitektonisk element,« siger hun og uddyber:

»Allerhelst vil vi selvfølgelig bevare de brolagte fortove, der, hvor de som i Bådsmandsstræde spiller sammen med de historiske bygninger fra 16-, 17- og 1800-tallet, men er der steder, hvor det ikke er muligt, håber jeg, at forvaltningen vil tænke i Frederiksholm Kanal-løsningen, hvis man iværksætter tilsvarende renoveringer andre steder i Indre By fremfor en belægning med moderne betonfliser.«

Lokaludvalg ikke hørt

Også Christianshavns Lokaludvalg er uforstående. Samtidig studser formand Poul Cohrt over, hvorfor man ikke er begyndt i gadens modsatte ende – ned mod volden – hvor fortovene er nedslidt og man har været i dialog med kommunen om en renovering:

»Vi har gang på gang påpeget, at den ende er i en forfærdelig stand, og vi har fået at vide, at det kunne der måske blive penge til i løbet af to-tre år. Og nu fjerner man så de pæne brosten i den ende, som egentlig fungerede ganske udmærket. Og de brosten på det stykke hører sammen med det oprindelige Christianshavn. Det bør være muligt at bibeholde nogle smukke eksempler på originale granitstensfortove som i Bådsmandsstræde. Det er i den anden ende – på Christiania, at den er gal. Vi er overhovedet ikke blevet hørt om det her, og det har vi da tænkt os at larme højt og inderligt over,« siger han.

Arbejdet på standby

Centerchef i teknik- og miljøforvaltningen Jane Snog fortæller, at man nu har sat renoveringen på standby, så man kan tage snakken med de lokale:

»Bådsmandsstræde trænger til genopretning. På strækningen fra Ovengaden Oven Vandet til Prinsessegade er der bevilliget penge til fortovsgenopretning, og her er vi gået i gang med at arbejde. Denne del af gaden trænger, da de meget flade og brede kantsten – bordursten – bliver påkørt og derefter let kommer til at vippe, hvilket kan medføre faldulykker hos fodgængere.

Den anden del af Bådsmandsstræde ned mod Volden trænger også til genopretning, men det sidste år har der været stor anlægsaktivitet i området på grund af skolebyggeriet. Den tunge trafik ville ødelægge den nye belægning, og derfor venter vi med at fokusere på det område.

I gader med kulturhistoriske værdier, hvor det er vigtigt, at det gamle udtryk bevares, bør vi være i dialog med de lokale inden arbejdet påbegyndes. Det har vi ikke fået gjort ordentligt i denne sag, og det beklager vi. Vi tager nu en dialog med Christianshavns Lokaludvalg, og indtil da har vi valgt at standse arbejdet i Bådsmandsstræde midlertidigt,« siger hun.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Børn klædt ud som bål

FA 2000 havnede i pulje 2