Nordvest. Foto Martin Sørensen
in ,

Like 👍

DEBAT: Kommunen skaber ghettoskoler i Nordvest

Af Miriam Bøgsted, beboer i Rode 304

PARKERING: I mit område i Nordvest er der to skoler. Den mest kendte, eller berygtede, af de to, er nok Tagensbo Skole. For blot ti år siden var 80% af eleverne tosprogede. Det er det skoledistrikt i København, som har flest små almennyttige boliger.

Men de kæmper, faktisk så meget, at flere vælger folkeskolen til, så der på Tagensbo i dag (september 2017), ”kun” er en andel på 64,4% tosprogede. Skoledistriktet er temmelig stort, måske fordi kun 60% i distriktet benytter folkeskolen.

Den anden skole i området er Utterslev Skole. Den kan bryste sig af 35,4% tosprogede. Det vil sige ca. det halve af, hvad Tagensbo har. 88% af forældrene i skoledistriktet vælger skolen til.
Nu er problemet så bare, at Utterslev skole ikke har plads til alle de elever.

De sidste år har skolen optaget 4 børnehaveklasser, og det er der ikke lokaler til. Så laver man da bare en distriktændring! Man sender da bare noget af Utterslev Skoles distrikt til Tagensbo. Men hov, Tagensbo Skole har ikke plads til alle de elever. Men så flytter man da bare noget af Tagensbos skoledistrikt til Grøndalsvængets Skole.

Her er der nogen der har fået en rigtig god ide. For den rode der ligger tættest på Tagensbo Skole, rode 304, den indeholder primært lejligheder. Små 2-og 3-værelses lejligheder, vel at mærke. For på Utterslev Skole er man ikke glad for lejlighedsbørn.

Godt nok har man beskrevet sig selv med ordene: ” Mangfoldighed betegner skolens elevgrundlag – det anser vi som en styrke.” De kunne godt have lavet en parentes, hvor de havde skrevet ”hvis man kan slippe af med dem, vil det være en endnu større styrke”.
Kigger man på et kort over skoledistriktet, kan man se, at der ikke er mange lejligheder, der hører til. Faktisk, så er de eneste lejligheder der stadig hører til Utterslev skole, de deler rode med nogle villaer.

Til gengæld, så hører det meste af Skoleholdervej ikke til Utterslev Skole. Men der er heller ikke nogen villa i det distrikt. At de ligger så tæt på Utterslev Skole, at vejen har navn efter det, og mange kan se ned på skolen fra deres vinduer, det er åbenbart ikke vigtigt. Kim Larsens sang ”Vi er dem de andre ikke må lege med”, er stadig aktuel i år 2018.

Ved at flytte rode 304 til Tagensbo Skole, så vil den store ulighed mellem de to skoler vokse. Tagensbo Skole vil få en større andel tosprogede i Skoledistriktet, mens Utterslev Skole vil gå fra 0,9 escs til 18,8 escs. Og vores område vil blive endnu mere splittet.
Hvorfor er det kun de rige, der må benytte Utterslev Skole? Vi har ikke brug for en hvid ghettoskole i Nordvest!

En mulig løsning på pladsproblemer kunne være at bygge Utterslev Skole ud. Det er der blevet kigget på, og det er en mulighed. Der kommer flere børn i Københavns Kommune, så det vil klart være den mest langsigtede løsning. For Tagensbo Skole, som har fået vendt skuden, de skal også kunne rumme nogle af de 30% af deres distrikt børn, som i dag vælger privatskole, men er ved at få øjnene op for Tagensbo Skoles kvaliteter.

I den tid det tager at bygge noget nyt, kunne man måske låne lokaler hos klubben på Smedetoften, det vil også skabe bedre sammenhæng mellem Smedetoften og lokalområdet. Det er vigtigt at få noget ud af alle de mange millioner, der bliver tilført Smedetoften.

Hvis man vælger at bygge Utterslev Skole ud, så sørg for, at der også er plads til Rode 302 og 305, for de hører også til området. Også selvom de måske ikke har resurserne til at råbe højt og klage. Det vil også hjælpe Tagensbo Skole. Tag Utterslev Skole på ordet, og lad dem opleve mangfoldighed.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Simon Reenberg

Om journalisten Simon Reenberg

Jeg er ansvarlig for minby.dk og Facebook-siden af samme navn. Har du et tip til en god historie i København, så skriv til mig på info@minby.dk.

Nye Borgerliges nye mand

»Vi har sagt pænt nej tak til udenlandske investorer«