Mineralvandshuset og Mineralvandsfabrikken set fra J.C. Jacobsens Have. Rendering af Bloomimages/Dorte Mandrup Arkitekter

Mineralvandsfabrik får nyt liv

CARLSBERG BYEN. Arkitekt Dorte Mandrup bag et storstilet projekt i Carlsberg Byen, der skal transformere en af områdets ikoniske, fredede bygninger.

Af Christian M. Olsen

cmo@minby.dk

BYGGERI: Fra begyndelsen af 1900-tallet var det i Mineralvandsfabrikken, J.C. Jacobsens sodavand blev produceret, tappet og lagret i Carlsberg Byen. Sidenhen blev bygningen til et kulturelt samlingspunkt som dansehal. I dag bærer den præg af godt 80 års intenst brug, men står stadig som et symbol på den tid, den blev opført i.

Nu bliver den fredede bygning transformeret til et omdrejningspunkt i bykvarteret med både detailhandel, kontorpladser og unikke boliger. Centralt for den gennemgribende transformation bliver at bevare den kvalitet og kulturarv, der ligger i Mineralvandsfabrikken, som i mange af Carlsberg Byens andre gamle bygninger, men i en ny fortolkning.

Medfødt patina

Arkitekt Dorte Mandrup, der står bag projektet siger:

»Det interessante ved Carlsberg Byen er, at der er blevet lagt stor vægt på kunst og arkitektur – og det er jo ret usædvanligt i et fabriksområde. Når man går en tur i området, går man blandt bygninger, der har en utrolig høj kvalitet og arkitektonisk overskud. Som arkitekt er det et ret fantastisk udgangspunkt og ikke mindst reference, når man skal tilføre noget nyt,« siger Dorte Mandrup i en pressemeddelelse.

»Mineralvandsfabrikken giver, sammen med de øvrige fredede bygninger, Carlsberg Byen en medfødt patina og fastholder et stykke stolt, dansk industrihistorie i den blivende by. Alle øvrige byggerier, der opføres, skal arkitektonisk læne sig op ad denne kulturarv, og på den måde kommer de fredede bygninger til at bestemme udtrykket for hele kvarteret,« siger Jens Nyhus, adm. direktør for Carlsberg Byen.

Dorte Mandrup skal både stå for at transformere den nuværende Mineralvandsfabrik samt opføre en ny bygning, Mineralvandshuset, i forlængelse af Mineralvandsfabrikken. I alt bliver der skabt 5.540 kvadratmeter kontorplads, 4.455 kvadratmeter butiksareal og i alt 50 nye boliger. Både den nye bygning og den transformerede Mineralvandsfabrik forventes at stå færdigt i sommeren 2020. Boligerne i Mineralvandshuset sættes til salg 17. juni og i Mineralvandsfabrikken 16. september.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

DEBAT: Skilte generer gående i Torvegade

Nyt Amager Bio mangler penge