Kræftens Bekæmpelse er til stede i Fælledparken for at informere om HPV-vaccine. PR-foto: Kræftens Bekæmpelse

Flere piger bliver HPV-vaccineret

35 procent af pigerne fra årgang 2004 i København er nu vaccineret mod livmoderhalskræft mod 8 procent for et år siden. Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen vil have tallet endnu højere op.

 

Gennem det seneste år er det lykkedes sundhedsvæsenet og interesseorganisationer at få flere unge piger til at blive vaccineret med den omdiskuterede HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

I fjor var 8 procent af pigerne i årgang 2004 i København vaccineret, i år er tallet 34 procent.

Og for årgang 2003 er fremgangen fra omkring 10 til 39 procent. Det viser tal fra Stetens Serum Institut.

På landsplan er tendensen den samme, og gennemsnittet for at blive vaccineret er endnu højere, nemlig 42 procent for årgang 2004’s vedkommende og 46 procent for piger født i 2003.

HPV-vaccinen, som mindsker risikoen for livmoderhalskræft, blev indført i Danmark i 2009 og bliver tilbudt piger, fra de er 12 år. Frem til 17 års alderen er den gratis.

For nogle år siden kom vaccinen i modvind, da flere medier beskrev, hvordan flere unge piger var blevet langtidssyge, efter de havde fået vaccinen.

Men skønt der aldrig blev bevist nogen sammenhæng, fik det mange til at fravælge den.

Særligt i København var der mange forældre, der ikke lod deres døtre vaccinere.

Selvom der er fremgang, er der fortsat et flertal af piger i årgang 2003 og 2004, som ikke er vaccineret.

Siden maj 2017 har Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen kørt informationsindsatsen »Stop HPV – Stop livmoderhalskræft« med det formål at øge tilslutningen til HPV-vaccination.

Og de vil have endnu flere til at vælge vaccinen.

»Hver dag får en dansk kvinde konstateret livmoderhalskræft – en frygtelig sygdom, der også rammer helt unge kvinder. Heldigvis har vi en sikker vaccine, der kan forhindre 90 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er dét gode budskab, vi ønsker at fortælle,« siger projektleder Louise Hougaard Jakobsen fra Kræftens Bekæmpelse.

Organisationen mener i øvrigt ikke, at HPV-vaccinen skal være forbeholdt piger.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at alle drenge ligesom piger tilbydes en gratis HPV-vaccination.

»Blandt læger og forskere er der bred enighed om, at HPV-vaccinen kan beskytte drenge mod en række kræftformer, blandt andet kræft i mundsvælget, hvor der er sket en fordobling i antallet af tilfælde på bare 10 år,« siger Kræftens Bekæmpelses formand Dorthe Crüger ifølge Ritzaus Bureau.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Se Danmark-Peru i Nationalmuseets gård

Sankthansfest på Damhusengen blot med kunstigt bål