Collage: By & Havn Fotos: Ole Malling

En park blev til i Ørestad

Byparken i Ørestad City fejrer lørdag 10 års jubilæum for både parken og den nye bydel med en stor aktivitetsdag.

Af Hanne Bjørton

hab@minby.dk

I 2008 blev Byparken i Ørestad City indviet med en byfest, hvor der var taler, en fransk-belgisk duo lavede akrobatisk luftdans og Rasmus Nøhr gav koncert.

På lørdag 16. juni er det tid til fest igen, for Grundejerforeningen Ørestad City fejrer 10-året for bydelen og Byparken med en aktivitetsdag for alle aldre.

Parken vedtaget i 2000

De første tanker om Byparken blev gjort allerede i 1998, hvor man på tegninger af Ørestad kan se et stort, grønt areal afsat i hjertet af Ørestad City.

I 2000 blev tankerne til en konkret plan, da Byparken blev vedtaget i en lokalplan for Ørestad City, og i 2003 tog By & Havn (dengang Ørestadsselskabet) det første spadestik og etablerede en basispark med græsplane og en diagonal grussti.

I 2005 nedsatte By & Havn og bygherrerne en arbejdsgruppe, hvor beboere, developere og andre kommende brugere med hjælp fra professionelle rådgivere gav et forslag til Byparkens indretning.

Undervejs i processen blev der holdt talrige workshops, livlige diskussioner og informationsmøder, og da der var enighed om en plan for indretningen af Byparken, blev den vedtaget på grundejerforeningens generalforsamling.

By & Havn fungerede som sekretariat i processen, men i 2008 blev Grundejerforeningssekretariatet Ørestad (dengang Sekretariatet) oprettet, og planlægningen af Byparkens indvielse blev sekretariatets ilddåb – og en stor succes.

Træer fra Kgs Nytorv

Byparken er gennem årene vokset til, og er blevet en sprudlende park med mange muligheder, og et vigtigt samlingspunkt for hele bydelen.

I dag rummer parken ø-haver, gamle træer, kunstinstallationer, hundegård, frugthave, boldbane og meget mere.

I 2010-2011 blev der plantet 100 nye ‘gamle’ træer i Byparken, blandt andet blev fem store træer flyttet fra Kgs. Nytorv til Byparken. Hundegården kom til, der blev etableret flere stier, og Harvey Martins stålfigurer blev de første kunstværker i Byparken.

I 2012 bidrog Københavns Kommune med kunstgræsbanen. Og jorden blev drænet, så regnvand bedre kan trænge ned.

Året efter blev Legeøen etableret og boldområdet i det nordvestlige hjørne blev udbygget.

Byparken fik i 2015 endnu et kunstværk; Dan Grahams unikke glasskulptur, hvor man kan se sig selv og hele Byparken reflekteret i pavillonens særlige spejlglas.

I 2015-2017 udviklede grundejerforeningen sammen med SLA arkitekter en ny og opdateret plan for Byparken, der arbejder med en ‘vildere’ natur og større biodiversitet.

Frugtlommen blev etableret, og området omkring den nord-/sydgående sti inklusiv lommeparker i begge ender fik mange nye træer, buske, lav beplantning og belysning. Beplantningen vil med tiden danne et løvtag hen over stien.

Om jubilæet lørdag: Grundejerforeningen Ørestad City fejrer 10-året for bydelen og Byparken med en aktivitetsdag i Byparken lørdag 16. juni klokken 13.00-16.00.

Her er der blandt andet mindfullyoga på Zen-øen, boldleg på kunstgræsset, koncert med Paul Banks, lækker mad og drikke, man kan hænge ud på ’stranden’, smage parkens urter med mere.

Se mere på facebookeventet ‘Byparken fylder 10 år’

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Hanne Bjørton

Om journalisten Hanne Bjørton

Journalist på Amager Bladet siden 2005. Jeg skriver om lokalpolitik, kultur og ikke mindst om mennesker på Amager.

Falske skilte gør flere steder i byen til cannabis-zoner

PI fejrede oprykning ved at knuse naboer