Nils Vest i vante omgivelser. Arkivfoto: Thomas Borberg/RItzau Scanpix

Nils Vest 75 år: Christianit i dokumentarfilmens tjeneste

MINI-PORTRÆT. Ebbe Preisler, producent, ven og beundrer, har skrevet et fødselsdagsportræt om Nils Vest – christianitten, der fylder 75 år og har været i dokumentarfilmens tjeneste i 50 år.

AF EBBE PREISLER

CHRISTIANSHAVN: Filminstruktør Nils Vest, der tirsdag 19. juni fejrer sin 75-års fødselsdag, kan også fejre et skarpt jubilæum efter 50 år i dokumentarfilmens tjeneste.

Christianittens nyeste værk er en bog, ’Rosens Sjæl’, der rummer tekst om og billeder af de cirka 70 gamle duftroser, som Vest har fremelsket i sin meget lille have på Christiania, hvor han bor med skuespiller Britta Lillesøe.

’70’ er også tallet for de dokumentarfilm, han siden de første filmskolefilm fra sidst i 1960’erne har beriget Danmark og resten af verden med.

Film om tatovering

Nils Vest blev færdig som civilingeniør i en alder af 25 år, men kom samtidig ind på tredje hold af den ret nye Filmskolen. I dag har Filmskolen stor respekt for dokumentarfilm, men dengang handlede stort set alt om fiktion. Nils Vest gik en anden vej. Først med en film om tatovering, siden med de banebrydende og meget roste film om det nyligt legaliserede pornomarked, ’Sex en gros’ og ’Hvem skal med hvem?’

Og nysgerrigheden over for virkelighedens fænomener holdt aldrig op.

Nils Vest kan se både detaljer og sammenhænge, og netop som han iagttager en rose for dens unikke skønhed og nuancer, sådan har han lagret sansninger og efterhånden kolossale mængder viden i mange retninger i sin biologiske computer.

Kulturpolitiske film

(Kultur)politiske og historiske film er blevet hans særkende. ’Hudegrunden, Vesterbro’ (1973) og ’Lov og orden i Christiania’ (1974) handlede begge om aktiviteter på sanerede og rømmede områder. Kulturen på og omkring Christiania er siden blevet fastholdet i mere end 20 film og er værdifulde (film)dokumenter i ordets egentligste betydning.

’Et undertrykt folk har altid ret’ (1975) er første film på dansk jord om Palæstina-komplekset oplevet primært fra palæstinensisk side. Danske zionister med Arne Melchior i spidsen forsøgte at bremse filmen ved bl.a. at påvise fejl. Statens Filmcentral bad Nils Vest korrigere eventuelle fejl og udsendte den nu endnu bedre film, der vandt priser.

’Fem dage for freden’ (1978) er den anden film om teatergruppen Solvognens gadeaktioner. Med begejstret, mandig stemmeføring hyldes det NATO ’brandkorps’, der skal beskytte et NATO ministerrådsmøde i København i 1973.

’Af jord er du kommet’ (1983) er inspireret af historikeren Peter Riismøllers bog ’Sultegrænsen’. Filmen fortæller om husmand Peder Madsen, der på Samsø skaber landets første husmandsforening. En dyb og nuanceret fortælling om kampen på landet mellem husmænd, storbønder og godsejere. Musik af Anders Koppel, der herefter samarbejdede på film efter film.

’Christiania, du har mit hjerte’ blev en varm begyndelse på et livslangt kærlighedsforhold til fristaden, hvor som sagt Nils Vest og familie stadig bor og deltager som igangsættere af debatter og arrangementer og som talspersoner.

’Fejemanden og friheden’ (1989) blev bestilt af landbruget som hyldest til 200-året for ophævelsen af Stavnsbåndet. Fejemanden ved Frihedsstøtten foran Hovedbanegården i København bruges som udgangspunkt, og hans slægt følges 200 år tilbage.

Herefter fulgte en periode med film om store arkitektoniske mesterværker, ’Vor Frelsers Kirke og arkitekten Lauritz de Thura’, ’Marmorbroen og Frederiksstanden og arkitekt Nicolai Eigtved’, ’Rosenborg og Christian IV’ og ’Københavns Rådhus og arkitekt Martin Nyrop’.

De ualmindeligt billedskønne, underholdende og oplysende film og Nils Vest’s arbejde for bevarelsen af den bygningsmæssige kulturarv indbragte ham i 2010 Europa Nostras Grand Prix.

Vejen er lang

Nils Vest har i alle årene været fagligt aktiv, bl.a. som bestyrelsesmedlem og formand for Danske Filminstruktører, der i 2017 kvitterede for hans indsats med et æresmedlemsskab.

Nils Vest har derudover fungeret som ihærdig producent ikke mindst for kollegaen Mette Knudsen. Sammen skabte de senest over fire år en nærmest fuldkommen film om den danske kvindebevægelse ’Vejen er lang’ (2016).

Nils Vest er gift med skuespillerinden Britta Lillesøe, og de har to voksne sønner, der begge er vokset op på Christiania.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Magna var pigen i sporvognen

Vandskade har stoppet skolemad