To gange er Peter Mikkelsen blevet kåret til 'verdens bedste fodbolddommer'. Nu er der skrevet en bog om den gamle Fremad Amager-dreng som fortæller om både fodboldkampe og kampen mod kræft, Foto: Jacob Schneider.
in ,

Wow 🤩 Like 👍

Verdens bedste dommer: Et liv i sort

BOGUDGIVELSE. To gange har Peter Mikkelsen fået titel af ‘verdens bedste fodbolddommer’. Nu er der skrevet en bog om den gamle Fremad Amager-dreng, som fortæller om både fodboldkampe og kampen mod kræft.

Af Jacob Schneider

jape@amagerbladet.dk

SUNDBYVESTER: I onsdags var en stor del af fodbold-Amager – og -Danmark – samlet i Fremad Amagers klubhus for at fejre udgivelsen af en ny bog. Nemlig om den tidligere topdommer Peter Mikkelsen, som startede sit fodboldliv i klubben.

I dag er Mikkelsen lænket til en kørestol med en kræftsygdom, men lunet fejler ikke spor.

For godt fire år siden var Peter hos lægen.

»Hvad tror du selv, det er?,« spurgte han.

Peter forsøgte sig med de to muligheder, han selv havde overvejet: borrelia eller en blodprop.

»Det er det desværre ikke. Scanningsbillederne viser, at du har fire metastaser oppe i hjernen,« lød beskeden.

Da ændrede livet sig brat for tidligere fodbolddommer Peter Mikkelsen: En i udgangspunktet harmløs omgang modermærkekræft havde metastaseret sig til hjernen.

Det blev starten på en kamp mod sygdommen, som Peter gerne vil dele med omverdenen. Derfor har journalist Simon Kratholm Ankjærgaard interviewet Peter Mikkelsen, hans familie, læger, venner og tidligere kollegaer og skrevet bogen, som undervejs også kom til at handle om Mikkelsens glorværdige karriere som fodbolddommer og hans tid som et af 1990’ernes store idoler.

Han var den yngste dommer i dansk fodboldhistorie. Og blev hurtigt den bedste. Både i Danmark og internationalt, hvor han blev kåret til verdens bedste i 1991 og 1993.

»Mit liv i sort« er historien om Danmarks mest berømte, mest hædrede og utrolig populære dommer. Om hans opvækst, hans møde med fodbolden i Fremad Amager, der blev afgørende for hans liv, og om hans beslutning om at blive dommer. Og om den sygdom, der har sat dagsordenen gennem de seneste fire år – om de små sejre og de store tilbagefald. Om livet med kræft, hvad det gør ved et menneske og ved de nærmeste.

Opklippede post-bukser

Klubhuset på Sundbyvestervej var stuvende fuldt ved receptionen onsdag, og Peter Mikkelsen var i hopla:

»Jeg er rigtigt glad for, at I er kommet så mange i dag, jeg er helt imponeret.

Jeg fik først lov til at komme ind i klubhuset her og blive frigivet til fodbolden, da jeg var ti år gammel. Jeg skulle nemlig krydse tre store veje – to mere end Gerbrandskolen, hvor jeg gik.

Det her blev mit andet hjem, hvor mange gode venner stødte til, vi fik en ungdoms-pub med billard og bordtennis, og mange af jer er her i dag – og selv min gamle træner, kan jeg se.

Jeg startede for min miniput-træner som assistent og dommer herude på bane et. Det fik jeg lidt ros for, så jeg tænkte, at jeg måtte blive lidt bedre, så hver mandag aften cyklede jeg ind til byen og gik på instruktør-kursus.

Jeg spillede jo selv herude og syntes, at dommerne under KBU manglede noget kvalitet. Det tillod jeg mig at sige til dem, og det kostede en del gule kort – og en del karantænedage. Men med dommerkurset kunne jeg skælde endnu mere kvalificeret ud.«

Peters mor Else supplerede:

»Kan du huske dit første dommertøj? Din far var postbud, og så kom du hjem og spurgte, om han havde et par sorte bukser? Så klippede du dem bare, og jeg syede dem. Og så gik du ind i Daells Varehus og købte en sort skjorte…«

»Ja, det var den officielle debut,« fortalte Mikkelsen.

Amagers højeste fløjt

Klubhistoriker og den tidligere miniput-træner for Mikkelsen, Ole Vadmand, gav også Mikkelsen et par ord med på vegne af Fremad Amager:

»Hvad de fleste nok ikke ved er, at Peter på et tidspunkt stod i et valg mellem tre veje – ikke Amagerbrogade, Irlandsvej og Kastrupvej, som han skulle forcere for at komme til Sundby Idrætspark – men om han skulle være spiller, målmand, træner eller dommer – han var fremragende til alle tre ting.

Jeg har aldrig set så kompetent en ung mand tage hånd om en fodboldkamp, som dengang du startede i de afklippede bukser af din fars – der var stil over det fra starten. Og så havde Peter Amagers højeste fløjt: Hvis han dømte ovre på den fjerneste bane, så kunne vi høre det her i klubhuset.

Peter er en af dem, vi er stolte af i Fremad Amager. Vi nævner jo tit vores spillere. Og så er Peter jo et levende bevis på, at man kan virkelig drive det til noget stort i Fremad Amager, bare man kommer væk i tide…,« sagde Vadmand og gratulerede med bogen.

Fakta

»Mit liv i sort – Peter Mikkelsens kampe«

Af Simon Kratholm Ankjærgaard, journalist og partner i kommunikationsbureauet Quote

Kommunikation, underviser i journalistik på Johan Borups Højskole og forfatter til flere bøger.

Udgivet på Frydenlund, 221 sider, pris 299 kr.

Se mere: www.frydenlund.dk

 


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Loading…

Jacob Schneider

Om journalisten Jacob Schneider

Journalist på Amager Bladet og City Avisen. Lokalområdet særligt omkring Amagerbro og Sundbyerne har været en del af mit liv gennem snart 25 år på godt og ondt. Jeg går op i menneskers historier inden for kultur, sport, trafik, politik - og alle de andre ting, der påvirker folks liv og levned. Mail: jape@minby.dk. Tlf.: 26169647.

Lørdag kan Vanløse IF blive divisionshold igen

CBS Sport drømmer videre i DBU Pokalen