Det Kongelige Biblioteks Have - eller Bibliotekshaven - er et haveanlæg på Slotsholmen, med Christiansborg med Folketinget i baggrunden. Det er sol og sommer
in ,

Tag madpakken med til et hemmeligt sted

Tekst: Heidi Engelund // Foto: Peter Elmholt/Ritzau Scanpix, Martin Sørensen og Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Med et blødt tæppe, en velsmurt madpakke og familien i hånden er du klar til en picnic i det grønne. Her er tre bud på, hvor du kan sætte tænderne i madpakken i en grøn oase.

BIBLIOTEKSHAVEN
En historisk perle af en have, det er bibliotekshaven, med den finurlige adresse Proviantpassagen 1. Haven ligger på Slotsholmen mellem Christiansborg Slot og Det Kongelige Bibliotek. I den skønne have finder du blomsterbede og store træer, der skygger hvis du trænger til det. Der er rig mulighed for at slå sig ned i det grønne med et tæppe og hygge med familien og madkurven, mens I kan beundre vandskulpturen af Mogens Møller, der ved hvert timeslag ’spytter’ med vand.

Historie: Det Kongelige Biblioteks Have er anlagt i 1920 af havearkitekt Jens Peder Andersen og slotsarkitekt Thorvald Jørgensen. Haven ligger i dag, hvor der engang lå en havn, Tøjhushavnen, anlagt af Christian den 4. Du kan stadig den dag i dag finde spor af den tidligere havn. Prøv at gå på opdagelse i haven, det er slet ikke kedeligt at gå på jagt efter fortiden i den grønne oase.

Husk: Bibliotekshaven har åbent hele ugen fra kl. 6-22. Den tager gerne mod besøgende, der har lyst til en picnic i de historiske omgivelser. Da der er tale om en fredet have, så husk at rydde op efter hyggen med familien, når du tager på picnic i hjertet af city.

CLASSENS HAVE
Godt gemt væk bag høje træer og et lavt hegn finder du Classens Have puttet ind mellem de to veje, Classensgade og Arendalsgade på Østerbro. Ved første øjekast ser haveanlægget måske ikke ud af så meget, men der kan man godt tage en smule fejl. Der er både en legeplads til familiens yngste og en plet græs, hvor det medbragte tæppe og picnic-kurv kan nydes. Haveanlægget er kommunalt, så kom endelig indenfor i den grønne oase.

Historie: Den grønne oase, som vi kender i dag som Classens Have, blev anlagt i 1925 af stadsgartner Valdemar Fabricius Hansen. Historien om den grønne perle går tilbage til 1807, da englænderne besatte København og krævede den danske flåde udleveret. Det ville danskerne ikke finde sig i og gjorde klar til kamp i området ved Classens Have. Stedets huse og træer blev fjernet for at kunne spotte englænderne. Kampen i Classens Have blev en blodig affære efter få timers kamp, men en sejr til danskerne.

Husk: Classens Have er åbent 24 timer i døgnet og har både bænke og græsplæne til havens gæster. Husk at rydde pænt op efter dig selv, når picnic-hyggen er slut.

LANDBOHØJSKOLENS HAVE
Blomsterne står i en smuk farvepalet og venter blot på at blive beundret, det samme gør de mange træer, mens ænderne rapper lystigt i det lille vandhul. Velkommen i Københavns Universitets oase, Landbohøjskolens Have, i hjertet af Frederiksberg. Der er rig mulighed for at sætte sig ned med madkurven på et tæppe flere steder, dog med stor respekt for områdets unikke historie, da du sidder i hjertet af de studerendes ’arbejdsplads’ på Frederiksberg.

Historie: Landbohøjskolens Have blev anlagt i 1858 og er i dag en del af Københavns Universitet, Frederiksberg Campus. Haven blev anlagt med romantisk stil med en dam, en stenhøj, åbne områder og blomsterbede. I dag kalder man stadig hjertet af haven for den romantiske have. Alle træer og blomster er forsynet med små skilte, der fortæller, hvilken sort der er tale om.

Husk: Haven er åben fra solopgang til solnedgang, men ellers står åbningstiderne på lågen ved havens indgang på Bülowsvej. Det er ikke tilladt at plukke blomster eller grene, men du må godt dufte til de mange træer.
Skraldespande er opsat i haven til dit skrald.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Når regnen falder

På marked efter mad