Foto: Michael Paldan

Ked 😭

Et år som hjemløs slider

Dette er sidste kapitel i en serie af fire. Har du ikke læst de første afsnit, så begynd der.
Hele serien er samlet her.

Læs artiklen i avisen (elektronisk version)

 

Dette er fjerde og sidste afsnit i serien om Leif Dahl Nielsen. Vi begyndte med baggrunden for at skrive historien, hans opvækst alene og derefter hans kamp for retfærdighed og et sted at bo. Nu nærmer det sig tre år, siden Leif Dahl Nielsen første gang henvendte sig på avisen. Siden har han uge efter uge lagt vejen forbi og fortalt og dokumenteret sin historie. Han har bragt dåbsattest og militærpapirer, gamle fotografier fra sin ungdom, ansættelseskontrakter, det gamle pas med stemplerne og interne arbejdsdokumenter fra forskellige instanser.

En del af hans historie er nu fortalt. Men resten af fortællingen er uafsluttet. Han er stadig på jagt efter retfærdighed. Efter hjælp. Efter et sted at bo. Efter en afslutning.

Det er mere end et år siden, han blev sat på gaden. Han har det samme tøj på hver eneste dag. Han kommer alt for sjældent i bad. Han har en lyskebrok, der måler mere end fem centimeter i diameter. Han er bange for at falde. For at falde død om, inden han når at rejse en sidste gang. Helst til Jylland, hvor han er vokset op. Indtil det lykkes, går han fortsat. Og søger hjælp.

»Det bliver bare mere og mere groteskt. Jeg forstår ikke, at alle har afvist mig. Da jeg gik i gang, troede jeg, at sagen ville være lukket, og jeg ville være en fri mand efter måske tre måneder. Nu er der gået tre år,« siger han.

Ingen hjælp til 77-årig hjemløs

Leif Dahl Nielsen har forsøgt at få advokatbistand. Først og fremmest for at få penge med fra den lejlighed, han påstår var i urimelig stand, da han overtog den. Dernæst for at få medhold i, at hans menneskerettigheder er krænket, blandt andet efter at han har måtte gå på gaden i et år som 77-årig.

Han har fortalt historien mange gange. Til journalisten her på avisen. Til frivillige. Til det offentlige i adskillige former. Til jurister, socialrådgivere, en psykiater og politikere. Hans historie er altid lidt forvirrende, fordi den har mange ender, og fordi den har rigtig mange indgange.

Men uanset hvad der er rigtigt og forkert, op og ned, og uanset de forskellige synpunkter og detaljer, så står en ting endegyldigt og tydeligt tilbage: Leif Dahl Nielsen har i en alder af 77 år været hjemløs i de Københavnske gader i mere end et år.

Ingen har hjulpet ham væk fra gaden. Han er måske svær at hjælpe, men det overvælder ham alligevel, at han stadig vandrer rundt efter gentagen kontakt til københavnske herberger, aviser, politikere, advokater, boligforeningen, Institut for Menneskerettigheder, Gadejuristen, Hjemløseenheden, Projekt Udenfor, Venligboerne og mange mange andre.

»Det begynder at være rigtig hårdt. Jeg har nogle gange lyst til at give op. Jeg er jo også bange for, at jeg falder og ikke kommer op igen. At der ikke er nogen, der ser mig. Eller lader mig ligge. Og det slider virkelig hårdt på mig at gå hele dagen,« siger han.

Kampen om herbergspladserne

Livet på de københavnske herberger har også været hårdt for ham. Og har overrasket ham. Mange steder er målrettet stofmisbrugere, udenlandske hjemløse, kvinder eller psykisk syge. Men ingen er målrettet folk som Leif Dahl Nielsen.

»Det er jo ikke som i gamle dage, hvor man kunne gå ind fra gaden og betale lidt for en seng. Først skal man komme inden åbningstid, og så skal man håbe, at de har en seng til en. Selv hvis man er syg, bliver man sendt på gaden igen. Og det er meget hårdt at bo sammen med hjemløse, som nogle steder larmer, og andre gange er syge. Og så bliver jeg jo også bange for at blive smittet,« siger han.

Han har også selv prøvet at stå på gaden med feber og diarré.

»Jeg vågnede fredag og var helt rundt på gulvet. Jeg havde feber og dårlig mave. Jeg blev meget bange, og jeg var skræmt over at skulle på gaden igen. Alle der er syge, burde have ret til at blive i sengen. Hvad med dig? Hvis du er syg med opkast og diarré og feber, bliver du så ikke hjemme i trygge rammer og ligger i din varme seng? Jeg kæmpede mig ned til Hovedbanegården. Der kan man betale sig fra toiletbesøg. Jeg kan jo ikke gå på en café i den tilstand. Jeg klarede den derned, men jeg kan jo ikke holde det ud,« siger han.

Håber på politisk hjælp

Hvad fremtiden bringer for Leif Dahl Nielsen skal stadig vise sig. Han er begyndt at tage kontakt til folketingspolitikerne og overvejer en demonstration foran Christiansborg.

Han drømmer stadig om at få hjælp til en advokat. At få penge med. Og selv finde et sted at bo. Han ønsker ikke et nyt lejlighedstilbud gennem kommunen. Han vil gerne finde sit eget sted. Måske uden for København. Men det kræver startkapital at lægge et nyt indskud. Og han ønsker ikke at låne pengene.

»Jeg har altid haft styr på min økonomi. Men jeg bruger jo hele min pension på at overleve lige nu,« siger han og hiver en bon fra Bilka frem.

»Prøv at se. Et par kopper kaffe og lidt brød, og så har jeg nærmest allerede brugt mere, end jeg har til en dag. Så er det altså umuligt at spare op til en lejlighed,« siger han.

Leif Dahl Nielsen håber fortsat på, at nogen tager hans sag op. Og på at få det afsluttet snart. Indtil da bor han fortsat på gaden og på herberger. Dagtimerne bruger han på at vandre rundt i de københavnske gader, kontakte politkere, organisatoner og advokater i håbet om, at han får hjælp til at komme videre.

»Det er rigtig hårdt. Psykisk er det et vanvitigt pres, at jeg ikke ved, hvad der skal ske,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Flere p-pladser tættere på kryds

Ulven var løs i Fælledparken