Kirsten Knudsen fortæller om det romantiske møde med sin mand Gunnar. Kærligheden sendte hende til Nørrebro. Foto: PR

Forestilling hylder fortiden og tror på fremtiden

Dokumentar. Den dokumentariske teaterforestilling Byrde med smil hylder kvinders kamp i 50¿erne og 70¿erne, og den forsøger at inspirere nutidens kvinder til at fortsætte kampen i fremtiden, siger instruktøren.

Af Simon Reenberg

sre@minby.dk

ERINDRINGER: »Jeg var kun 13 år, da jeg så Gunnar for første gang i Maribo. Han var fra København, og jeg tog hen for at se ’giraffen’ sammen med en veninde. Der spurgte han mig, om jeg ville med i biografen. Men det måtte jeg ikke for mine forældre,« fortæller Kirsten Knudsen.

Hun er netop fyldt 85, og hun er en af i alt otte kvinder, som fortæller sin historie på Arbejdermuseet i disse dage.

Kvinderne er en del af den dokumentariske teaterforestilling, der hedder Byrde med smil.

Bag forestillingen står Erindringsfabrikken, som har opsat en række forestillinger, der tager udgangspunkt i deltagernes minder.

»Vi har lavet forestillingen, fordi kvinderne har nogle utrolige historier. Det er heltehistorier, om kvinder der passede arbejde, mand og børn på en gang,« siger Tine Futtrup Lund, der er grundlægger af Erindringsfabrikken.

Flere barske historier

Gunnar gav dog ikke op så let, og han fik lov til at besøge Kirsten under opsyn.

»Gunnar var en meget frisk fyr og ældre end mig. Jeg var utrolig genert. Vi skrev kærestebreve til hinanden i flere år, og når han havde råd, kom han til Maribo for at besøge mig,« fortæller Kirsten Knudsen.

Det er dog langt fra alle historierne i forestillingen, der er positive som Kirstens.

En fortæller om at føde et barn uden for ægteskab, hvilket betød, at hun fik armbånd på hospitalet for at markere hendes civilstatus, og så skulle hun føde et andet sted end de gifte kvinder. En anden fik en illegal abort, før aborten blev fri.

»SU’en, p-pillen og den frie abort er bare tre ting, som kvinder har kæmpet for, og tre ting som har ændret deres liv. I dag ved vi godt, hvordan vi forholder os til de ting, men det fortæller os, at det liv, vi lever i dag, ikke altid har været sådan. Det fortæller os også, at vi selv kan gå ind og påvirke vores fremtid og ændre ting,« siger Tine Lund.

Nørrebro er blevet blandet

Efter år med kærestebreve og sporadiske besøg, flytter Kirsten Knudsen som 17-årig ind hos Gunnars familie på Nørrebro. Der har hun boet lige siden.

»Der er sket så meget på Nørrebro siden dengang. Der er kommet en meget større blanding af mennesker fra alle mulige steder, og alle har fået toilet og bad i lejligheden Vi havde jo lokum i gården,« siger hun.

Forestillingen, Byrde med smil, spiller på arbejdermuseet i aften klokken 18 (onsdag, red.) og på fredag klokken 17. Det koster 75 kroner per billet.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nu forsvinder metrohegnet

Distortion forsvarer gadefesten