Politiet vurderer, at 80.000 mennesker deltog i gadefesten på Nørrebro i år. Foto: Emma Sejersen Scanpix /Ritzau Scanpix/POLFOTO

Distortion forsvarer gadefesten

SPØRGSMÅL. Nørrebro Nordvest Bladet har spurgt Distortions kommunikationschef, Mai Øvlisen, om alt fra urin i gården til glasskår i gaden. Spørgsmålene tager udgangspunkt i de ting, som vores Facebook-brugere har undret sig over.

GADEFEST: Mener I selv, at I har ramt det rigtige antal sanitære foranstaltninger i år?
»Vi har skruet gevaldigt op, og vi har sat flere op, end kommunen har krævet. Jeg synes, vi har ramt et godt niveau på den måde, at vi har kunnet se, at der har været fin køkultur, og det betyder også, at der er nogle, som har valgt at gå derhen. Og så har vi sat tissehegn op flere steder, hvor vi ved, folk kan finde på at lade vandet.
Derudover tager vi det seriøst at kommunikere ud til publikum, at de skal bruge toiletterne, og at vi skal være taknemmelige over, at vi får lov til at låne bydelen. Det er en opgave vi prioriterer. Og så er det ulovligt at pisse på gaden, og der er bødestraf, så det håber vi, at folk er klar over, og vil tænke over,« siger Mai Øvlisen, kommunikationschef i Distortion.

I forsøgte jer med nogle toiletpladser i år, hvor der ikke var koncerter. Hvordan gik det?
»Vi har haft nogle steder, hvor vi ikke har haft så mange fester. Det har betydet, at toiletterne har været mere synlige. Det har fungeret godt«.

Er det jeres fornemmelse, at der har været mindre pis i gaden i år?
»Jeg har ikke nogen status på det. Men det er min fornemmelse, at folk synes, at toiletterne har været mere tydelige, men jeg har ikke en status«.

Hvordan vil I gøre det bedre til næste år?
Det kan godt være, at der en ny form til 2019. Vi kan ikke sige så meget om det endnu, men vi tager det seriøst, og så må vi kigge på tegnebrættet, når vi kommer tættere på«.

Hvad gør I for at forhindre, at lugten af urin hænger ved?
»Vi spuler gaderne, og så har vi en lokal enhed, så hvis der er beboere, som mærker at lugten hænger ved, så kan de ringe efter enheden«.

Kommer de også ud i private gårde?
Det er noget vores beboertelefon vurderer, men ja. Det er meningen, at de skal kunne gøre det«.

Glasskår i gaden
Hvad gør I for at undgå glasskår i gaderne?
»Vi sætter vores renholds-enhed ind på dagen, som vi har hyret i forvaltningen. Der ligger vi et ret stort beløb hvert år, så de kan varetage den opgave. Derudover har vi indsat nogle spulevogne, som hovedsageligt fokuserer på pis. I forhold til glasskår på de store gader er min tilbagemelding, at der nærmest er renere, end før vi rykkede ind. Men jeg har også fået nogle klager, og så er det selvfølgelig ikke godt nok«.

Er du vidende om, at glasskår skulle være sværere at fjerne?
»Jeg siger det netop på denne her måde, fordi glasskår måske er noget, vi skal fokusere mere på til næste år. Der er kommet styr på skraldet, og så kommer det her frem, så det skal vi også have styr på«.

Larm i gaden
Hvad kan I gøre for, at festen ikke fortsætter i gaden, når koncerterne er slut?
»Vi kan tydeligt markere, at det slutter, og vi beder alle om at kommunikere det ud fra scenen, at nu er det slut for i dag. Og vores streethosts har to timer til at få pakket deres scene ned, så der kommer hurtigt en pakke-ned-stemning. Ligesom hvis man er til privatfest, og folk begynder at pakke sammen, så er det et ret klart signal. Vi har også brug for, at folk får pakket sig sammen, så vores renhold kan rykke ind.
Derudover så er det et åbent byrum, og vi kan ikke bestemme over folk, og hvad de gør«.

Hvornår skal festen slutte?
Hvorfor slutter I ikke klokken 20 i stedet for 22?
»Vi har et format, som vi har kørt i mange år. Det, synes vi egentlig, er et anstændigt tidspunkt, og vi synes, det er et smukt tidspunkt mellem klokken 20 og 22, hvor solen går ned. Nogen af de solnedgangsbilleder fra Nørrebrogade er, rent branding-mæssigt, nogen af de smukkeste billeder, der kommer ud fra byen.
Og det, at man slutter klokken 22, synes vi, er tidligt. Det er ikke engang der, at festerne i kødbyen en almindelig weekend, er begyndt at simre endnu. Men vi ved ikke, hvordan det kommer til at se ud i 2019, og vi lytter til, at formatet også godt kan laves om«.

Hvorfor skal det ligge på en hverdag?
»Vi har det der fem dages format. Det vil sige, at vi holder fest fra onsdag til søndag. Og de lange formater ligger på Refshaleøen fredag og lørdag, så det er naturligt for os at lave et anslag på Nørrebro onsdag og Vesterbro torsdag, og så afslutte festrakketten ude af beboelsesområderne fredag og lørdag. Det er sådan formatet giver mest mening for os«.

Hvorfor holder I det ikke i nogle af de store parker i stedet for på gaderne?
»Distortions kerne er at hylde de lokale kreative initiativer på Nørrebro og Vesterbro og tilføje en energi til de områder, der smitter af de andre 364 dage om året. Det skaber en opløftet stemning og forløser det underlæggende potentiale af livskraft, som København står for. Jeg kan ikke se, at det skal være andre steder end Nørrebro og Vesterbro«.

Men det behøver vel ikke være i gaderne. Man kan vel godt hylde de to bydele i nogle parker?
»Distortion bruger allerede parkrummene, og det er en del af konceptet at hylde byen og hylde gaderne, og dem der bor i dem. Distortion er en gadefest«.

Er Distortion en lokal fest?
Hvad gør Distortion for lokalområdet?
»Det er en branding af Nørrebro, når der kommer ikoniske billeder fra Sankt Hans Torv, Dronning Louises Bro eller Nørrebrogade. Det får Nørrebro ud i hele verden og giver turister et indtryk af en bydel med fællesskab, sammenhold, frisind og en eksplosion af energi. Derudover skaber vi vækst for de lokale barer, restaurationer og butikker, som har en af de største indkomstdage, og det gælder også hostels og hoteller. Derudover handler det om at hylde de lokale gadeværter, vi har. Alle vores gadeværter, som holder festerne, er lokale aktører, som får lov til at hylde deres by med den fedeste fest, de kan forestille sig. Vi er stolte af at kunne give de lokale aktører den mulighed«.

Der er også meget butiksliv, som ikke bliver brugt, og nogle butikker holder sågar lukket på grund af Distortion. Hvordan forholder i jer til den del?
»Det er rigtigt. Vi ved jo, vi får lov til at gå ind og låne gaden, så den er godkendt. Jeg tror, du har ret, der er nogle butikker, der lider lidt den dag fra klokken 16-18, men kiosker og barer har kronede dage, så det er lidt give and take på den dag«.

Hvorfor er det vigtigt med en lokal forankring?
»Det er vigtigt, at byerne kommer ud og fejrer hinanden og sig selv, og de mennesker der bor der. Det er en glædes fest, der er lavet af dem, der bor der, for dem der bor der. Det er godt for vores sammenhold at have de her festdage. Kultur tænder den fællesskabsfølelse inde i os«.

Hvad er grunden til, at det ikke går på skift mellem bydelene?
»Vi har jo kærlighed til Nørrebro og Vesterbro, fordi der ligger noget rå kreativitet og nogle subkulturer. Jeg har sagt det før, men Sankt Hans Torv og Dronnings Louises Bro er ikoniske steder for Distortion. Når det er sagt, så er vi åbne overfor at flytte formatet, og vi har ikke altid været det samme sted. Vi har ikke altid været på Refshaleøen«.

Men I har været på Nørrebro lige så længe jeg kan huske.
»Ja, og det er, fordi Nørrebro er ikonisk for os, og fordi vi hylder de kræfter, der er på Nørrebro. Konceptet er bare, at vi rykker fra bydel til bydel, så der er åbenhed for et skift. Men det ville mærkeligt ikke at have Nørrebro med«.

Ser du Distortion som en gevinst for den bydel, det bliver holdt i?
»Jeg ser det som en gevinst for bydelen og ikke mindst for hele København«.

Hvad går overskuddet fra Distortion til?
»Det går bare til at holde en bedre fest næste år. Der er et forsvindende lille overskud, så det er mest bare drift. Det er mest ildsjælekraft, der bærer værket«.

Vil du fortælle, hvad overskuddet er?
»Det går mere eller mindre i nul. I princippet ved vi jo ikke, om vi går konkurs hvert år. Det er derfor, det er vigtigt, at folk køber det armbånd, for det er de penge, vi bruger til at lave festen, og det er derfor, at vi kan holde den som en åben fest«.

Tak for din tid, Mai.
»Selv tak, du må huske at skrive tak til beboerne for lån af deres bydel«.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Forestilling hylder fortiden og tror på fremtiden

Borgere vil have træer og sikre veje i Nordvest