in

Hop i vandet i verdens bedste badeby

Tekst: Anja Berth // Fotos: Martin Sørensen

Det amerikanske nyhedsmedie CNN har netop kåret København til den bedste badeby i verden. Så hvis du ikke allerede er hoppet i badedragten eller badebukserne, så se at få det gjort – og spring i vandet.

Havnebade

1. Havnebadet Islands Brygge
Havnebadet Islands Brygge er et friluftsbad midt i København. Det tiltrækker børnefamilier, motionssvømmere og strandløver fra hele byen. 75-meterbassin, børnebassin og masser af ’party på Ibiza’.

2. Havnebadet Fisketorvet
Reddet på målstregen skal havnebadet alligevel ikke fjernes og omdannes til badezone. En renovering skal der dog til, men først og tidligst fra næste sæson, så i år kan du bade løs og slutte baderiet af med shopping.

3. Havnebadet Sluseholmen
Havnebadet Sluseholmen på Ben Websters Vej er for både børn og voksne og er velegnet til en rolig svømmetur.

Friluftsbade

4. Bellahøj Friluftsbad
På Bellahøj ligger det legendariske friluftsbad Bellahøj. Her kan du svømme i et 25-meterbassin, og der er rutsjebane. Er du mere til sol og afslapning, så er der en kæmpe græsplane. Billetter som til svømmehallen.

5. Bavnehøj Friluftsbad
På Enghavevej 90 finder man Bavnehøj Friluftsbad, der er et lille, roligt bad med 25-meterbane og børneområde. Og så er det gratis.

Strande og søbade

6. Amager Strandpark
Amager Strandpark på Amager Strand på Promenaden 1 blev anlagt i 1934, men åbnede i sin nuævrende form i 2005. Amager Strandpark består ud over en lagune af de grønne områder Tiøren og Femøren. Stranden ligger i cykelafstand fra city, men er også tæt på metroen. Stranden egner sig både til meget små børn og til hardcore svømmere i våddragt. Livredderbemanding.

7. Svanemøllestranden
Østerbro fik i 2010 sin egen 4.000 kvadratmeter badestrand i Svanemøllebugten, Strandpromenaden. Stranden egner sig godt til en hurtig dukkert efter arbejde eller til en aftenudflugt for børnefamilier. Livredderbemanding.

8. Helgoland
Den legendariske badeanstalt Helgoland på Øresundsstien har i sæsonen livredderbemanding og har gratis adgang. Om vinteren er der vinterbadning via klubben Det Kolde Gys – her på bladet nøjes vi med sommersæsonen.

9. Kastrup Søbad
Kastrup Søbad på Amager Strandvej 301 har udsigt over Saltholmøen og Sverige. Her er der gode svømmemuligheder med beskyttelse mod vinden.

10. Dragør Søbad
Trænger du til at komme lidt væk fra byen, er Dragør Søbad, Batterivej 15 i Dragør, et godt bud. Normal sæson er fra maj til august, hvor der er opsyn. Det koster 10 kroner for børn og 20 for voksne.

For børnefamilier er det oplagt at vælge en strand eller et havnebad, hvor hele familien kan svømme eller bade – alle tre havnebade har særlige børnebassiner, og der er lange svømmebaner – det længste er på Islands Brygge, hvor man kan svømme i et 75 meter langt bassin. Også et udpringstårn med en femmetervippe, hvor små, seje, tynde piger står side om side med store, tatoverede, unge mænd i kampen om at hoppe flottest ned i vandet.

Er du den mere stille type, skal du nok ikke vælge Bryggen, hvor der ofte går lidt party på Ibiza i den – især på græsplænen, hvor venner mødes med mad og vin. På den anden side af havnen ved Fisketorvet er der mere stille. Her er det store bassin 50 meter, og det gør det attraktivt for svømmere. Sluseholmens bassin er kun 25 meter. Trænger du til den medbragte klemme eller en pause fra svømmeriet, er der masser af muligheder for at sidde og slappe af eller få lidt sol på benene alle tre steder.

Kan du godt lide faciliteterne i svømmehallen med omklædning og bademuligheder, er friluftsbadene sagen. Bellahøj Friluftsbad ligger ved Bellahøj Svømmestadion på Bellahøjvej, så hvis vejret pludselig skifter, er der mulighed for at fortsætte svømningen indenfor. Friluftsbadet har et stort område med græs og liggestole, hvor man kan lege solkyst. Der er entré til friluftsbadet ligesom til svømmehallen. I den anden ende af byen ligger Bavnehøj Friluftsbad, der udmærker sig ved kun at være et udendørs bad – til gengæld er det ganske gratis. Det ligger på Enghavevej 90, og der er relativt fredeligt.

Københavns Kommune har fra 1. juli fem badezoner – det vil sige områder i havnen, der er skærmet for sejlbåde, og hvor man kan svømme langt. Det er dog på eget ansvar, da der ikke er livreddere. Badezonerne finder du ved Halfdansgade på Islands Brygge, på Halvandet (badeområdet følger Halvandets åbningstider), Havnevigen på Viggo Kampmanns Plads, Sandkaj i Nordhavn, og så åbner Søndre Refshalebassin på Refshalevej.

Indendørs svømmehaller er der masser af. Og skulle det regne en dag, du har lyst til at svømme, så har København ni offentlige svømmehaller at vælge imellem. Dertil kommer DGI-Byen med det runde bassin, og på Frederiksberg er der tre svømmehaller – den legendariske og kommunale Frederiksberg Svømmehal med Lundstrøms mosaikker, foreningssvømmehallen Damsøbadet samt den nyeste private Water & Wellness Flintholm på Bernhard Bangs Allé.

Teamleder for havnebadenes livreddere Jacob Schrøder glæder sig til sommeren.
”København er jo fantastisk at bade i, og der er kommet endnu flere muligheder for at svømme og bade. Vi håber på, at vejret er godt, for det er skønt at se så mange glade mennesker bade,” siger Jacob Schrøder.

Livredderens gode råd:

• Bad med omtanke
• Bad aldrig alene – man kan få et ildebefindende, og så er der ingen til at tilkalde hjælp
• Hold øje med børn – ofte er de væk, fordi et ishus trækker, men det kan skabe unødig panik
• Lad ikke børn bade alene
• Undgå alkohol og stoffer, når du bader – og bad aldrig i påvirket tilstand
• Det er en myte, at man ikke må spise, lige før man skal bade, så bare spis, hvis du er sulten
• Tag hensyn til andre og pas på, når du springer ud i bassinet
• Bad kun i badezoner eller i havnebade og aldrig i umærkede områder – man risikerer at få en sejlbåd imod sig

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Tag på en oplevelsesrig ferie i storbyen

Et musikalsk plus for ungdommen