Der var kø, da kaffecyklen, Nordvestbønnen, åbnede i september sidste år. Siden har en række af borgerne fra Cafe Vigør arbejdet med at sælge kaffe fra cyklen. Foto: Maria Rebsdorf Rostved

Cafe for psykisk sårbare lukker

LUKNING. Arbejdsplads og værested for psykisk sårbare skal lukke på grund af besparelser på socialområdet i Københavns Kommune. Brugerne er uforstående over for politikernes beslutning.

JOBPARAT: På hjørnet af Birkedommervej og Tomsgårdsvej ligger Kulturcenter Nordvest. Her sidder både Bispebjerg Lokaludvalg, Områdefornyelsen Nordvest og Frinova, som tilbyder kompetenceudvikling for personer med psykiske eller sociale udfordringer.

Til at servicere dem alle samt kulturhusets øvrige gæster er Cafe Vigør.

Her arbejder 17 psykisk sårbare, hvilket betyder, at de har en eller flere diagnoser, sammen med tre øvrige medarbejdere.

»Cafe Vigør er et godt springbræt til at få et andet job. Jeg vil gerne arbejde i en bager, men jeg er ikke klar endnu,« siger Jane Begtrup, som er psykisk sårbar og blev indlagt første gang i 1999.

Hun har arbejdet på cafeen i to år, og i øjeblikket arbejder hun tre timer tre dage om ugen.

To er kommet i job

Jane Begtrup er en af de 17 psykisk sårbare, der betjener de mellem 40 og 45 daglige kunder, som kommer i Cafe Vigør.

Cafeen er en del af de socialpsykiatriske tilbud, der er i Nordvest, og lidt mere end halvdelen af kunderne i cafeen kommer fra andre steder i socialpsykiatrien.

Lotte Chili Kristensen, leder af aktivitets- og samværstilbuddene Center Nord-Vest oplyser, at to personer er gået fra kontanthjælp til henholdsvis flexjob og ordinær beskæftigelse i 2017.

»I Cafe Vigør bliver borgerne mødt i trygge rammer, hvor der også stilles forventninger og krav, som kan stimulere borgerens egne – måske lidt glemte – ressourcer,« siger lederen.

Krav er en hjælp

Og det er netop den kombination, som gør en forskel for de psykisk sårbare, mener Jane Begtrup og hendes kollegaer, der har samlet sig om et bord i cafeen for at fortælle, hvorfor de mener, at Cafe Vigør bør holdes åbent.

»Når nogen har forventninger og stiller krav, så giver det også en følelsen af, at de vil en, og det er det, Cafe Vigør kan,« siger Casper Rasmussen, der lider af angst, depression, ADHD og Aspergers syndrom.

Han er uddannet pædagog og efteruddannet som medarbejder med brugererfaring, der betyder, at han kan arbejde i køkkenet hos Cafe Vigør i et ressourceforløb. Både han og kollegaerne er enige om, at det er en lang proces, som skal foregå i trygge rammer, når en psykisk sårbar skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Hvem vil ansatte en syg?

Sidste år fik Cafe Vigør bevilget en mobil kaffecykel, NV Bønnen, af Områdefornyelsen Nordvest. Den gjorde, at de kunne beskæftige endnu flere psykisk sårbare.

Den daværende borgmester Jesper Christensen (S) indviede dengang cyklen, og medarbejderne i kaffecyklen har svært ved at forstå, hvad der har ændret sig på det år, så man ikke længere kan finde penge til cafeen og cyklen.

»Hvem vil ansætte en psykisk syg uden arbejdserfaring? Her lærer vi at være i et rigtigt job. Er det ikke det, politikerne vil have,« spørger Jane Begtrup.

To tilbud ligger tæt

Men det var det tilsyneladende ikke.

På socialområdet i København skal der spares et trecifret antal millioner på budgettet i 2019. I den forbindelse blev socialforvaltningen bedt om at komme med forslag til, hvor man kan lave besparelser.

Forvaltningen fremlagde et katalog af mulige besparelser for socialudvalget, og en af mulighederne på det socialpsykiatriske område var altså at vælge mellem værestedet for psykisk sårbare Mamma Mia og Cafe Vigør.

»De to tilbud ligger ret tæt på hinanden, så det var vores vurdering, at man kunne undvære det ene,« siger Alberte Bryld Burgaard, borgercenterchef i Borgercenter Voksne i socialforvaltningen.

Og politikerne har altså valgt, at det skal være Cafe Vigør, hvor man kan spare 2,5 millioner kroner om året fra 2020.

Alberte Burgaard forklarer, at forvaltningen har lagt op til, at der kan spares på dette område, fordi kommunen i dag tilbyder rigtig mange aktivitets- og samværstilbud på det socialpsykiatriske område, og kommunen er ikke forpligtet til at have så mange forskellige tilbud.

»Der skulle spares nogle steder, og der går vi ind og kigger på, hvor vi kan effektivisere, og hvor vi har et rimelig højt serviceniveau i forhold til, hvad vi er forpligtede til,« siger hun.

Alberte Burgaard siger, at forvaltningen godt er klar over, hvor meget det betyder for borgerne at komme i beskæftigelse, og derfor vil man også se på, hvordan man kan overføre nogle af de gode erfaringer fra Cafe Vigør i andre tilbud.

Lukningen betyder, at de 17 psykisk sårbare mister deres nuværende job.

»Jeg aner ikke, hvor jeg skal gå hen,« siger Casper Rasmussen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Gør din terrasse klar til de varme temperaturer

Nyt øko-supermarked åbner i Blågårdsgade