Foto: Benedicte Lorenzen
in

Like 👍

Nu ser det ud til, at Valbyparken får en strand

STRANDET. Siden 2012 har planerne om en strand i Valbyparken været på tegnebrættet og den lokale ønskeliste. Dårlig vandkvalitet har dog sat udviklingen i stå, men mandag valgte Teknik- og Miljøudvalget at tage imod en donation fra R98 Fonden, som betyder, at stranden bør kunne åbne i 2021.

Tekst og foto af Benedicte Lorenzen

belo@minby.dk

ENDELIG: En strand i Valbyparken var et af de højeste ønsker, Valby Lokaludvalg blev mødt med, da de i 2012 skulle udforme den dengang kommende bydelsplan.

Og lovende så det også ud, da det daværende Teknik- og Miljøudvalg med tidligere borgmester Ayfer Baykal (SF) i spidsen henvendte sig til R98 Fonden med et ønske om en donation til at anlægge en badestrand i Valbyparken. Fonden sagde ja, og stranden ved Kalveboderne blev planlagt til at stå klar i 2015.

Projektet blev forsinket

Desværre viste to forundersøgelser, at vandkvaliteten var for ringe, og at projektet derfor måtte skydes. Siden har et broget forløb sat tingene i stå, men nu sker der noget.

Med forventninger om, at vandkvaliteten vil kunne leve op til kravene til badevand i 2021, har R98 Fonden nu valgt at gøre checken på 28 millioner kroner klar, hvis ellers politikerne beslutter sig for at tage imod den.

En beslutning, Teknik- og Miljøudvalget skulle træffe mandag. Her valgte et enigt udvalg at takke ja til de mange millioner kroner. I en pressemeddelelse siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):

»Med den store donation fra R98 Fonden får vi endelig mulighed for at sætte gang i det projekt, som så længe har været på tegnebrættet. Om få år byder Valbyparken forhåbentligt ikke kun på grønne områder, men også blå af slagsen, hvor man kan få sand og vand mellem tæerne. Jeg er sikker på, at den kommende strand bliver en stor succes for både lokale og gæster og dermed også endnu et trækplaster i det gamle Sydhavnen,« lyder det fra teknik- og miljøborgmesteren.

Borgere bader allerede

At sand og vand er noget, man ønsker sig i lokalområderne omkring Valbyparken, bliver hurtigt slået fast, da avisen lægger vejen forbi Valbyparken og det stykke af Kalveboderne, der er planlagt til at huse den kommende strand. Her møder vi John Nielsen og hunden Molly, der har taget turen fra bopælen i Folehaven til Valbyparken:

»Jeg kommer her for at bade med min hund Molly, som elsker at komme i vandet. Jeg har også selv været i flere gange, og det er faktisk rigtig godt. Jeg har selvfølgelig hørt om det forurenede vand, men jeg har 7-9-13 aldrig oplevet noget, eller er blevet syg efterfølgende. Jeg møder også ofte familier med børn, som går i vandet ved surferklubben, hvor der er lidt sand, og det er rart at gå i,« fortæller han.

Lokale glæder sig

Paul-Erik Lind er medlem af Kgs. Enghave Lokaludvalg og mangeårig beboer i haveforeningen Mozart:

»Der ingen tvivl om, at mange herude er glade for, at vi får en strand. Det skal nok blive rigtig godt. Projektet er blevet forsinket nogle gange på grund af den dårlige vandkvalitet, så det er dejligt, at der nu kommer skred i tingene. Og stranden kommer jo til at vende fint mod syd,« forklarer han.

Man kan dog ikke bare anlægge en strand ved Kalveboderne. Området er nemlig et såkaldt Natura2000-område, der er betegnelsen for et netværk af beskyttede EU-områder.

»Kalveboderne er et overvintringssted for tusindvis af svømmefugle fra Nordskandinavien, hvor der er fladt vand og masser af ålegræs, det gør det til et godt levested for små krebsdyr og fisk, som fuglene overlever på hele vinteren,« forklarer Paul-Erik Lind.

Og netop beskyttelse af fuglelivet betyder, at anlægsarbejdet af stranden kun kan foregå i forårs- og sommermånederne frem til og med 2021.

En lille, lokal strand

Også i Valby Lokaludvalg er formand Michael Fjeldsøe rigtig glad for, at det nu endelig ser ud til, at stranden ser ud til at være en realitet.

»Vi er rigtig glade for, at det nu ser ud til, at der kommer en strand til Valbyparken. Det var jo et af de højeste ønsker, da vi under udarbejdelsen af vores forrige bydelsplan spurgte borgerne til, hvad de godt kunne tænke sig,« fortæller han.

Da nyheden om stranden kom ud i sidste uge, var der flere dagblade, der bragte historien med billeder fra andre strande med masser af badende gæster. Billeder der dog er misvisende i forhold til den strand, som kommer i Valbyparken, siger Michael Fjeldsøe:

»Det giver et billede af, at der kan komme tusinder af mennesker på en gang. Men sådan bliver det altså ikke. Det bliver en forholdsvis lille lokal strand, og det er måske værd at understrege af hensyn til dem, der bor nede i nærheden af Valbyparken. Selve stranden bliver kun lige langs med vandet, for parken er fredet, vandet er fredet og så videre, så det bliver noget med, at man kan ligge på græsplænerne, og så kan man ellers gå i vandet derfra. Derudover bliver det muligt at fjerne redningstårnene, så man ikke forstyrrer fuglelivet om vinteren,« siger han.

Det endelige projektforslag ventes at blive forelagt politikerne i foråret 2019, hvis altså Borgerrepræsentationen også nikker ja til fondspengene.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Benedicte Lorenzen

Om journalisten Benedicte Lorenzen

Jeg har skrevet lokale historier om stort og småt i København siden 2011, i de seneste to år er min vej dog oftest gået til Valby og Sydhavnen. Jeg søger altid efter den gode historie, så ligger du inde med et tip til sådan en, så tøv ikke med at kontakte mig.

Sådan får man tømt hovedstaden for kunder og forretningsdrivende

Amager Blomster på Frederiksberg: Vi er dedikerede!