Benjamin Koppel bor sammen med sin kone og deres to døtre i en stor villa i det ydre Valby. Han er mild af sind men bliver rødglødende, når han oplever social uretfærdighed. Foto: Martin Sørensen
in , ,

Like 👍

»Vi opfører os tarveligt, når vi ikke kan tage imod flygtninge«

PORTRÆT. Musiker Benjamin Koppels tante Anna er den sidste jøde i familien. Hendes historie og budskabet om at tage imod andre kan du opleve til Den jødiske kulturfestival 6. Juni, hvor Koppel spiller koncert i Den Sorte Diamant

 

Af Anja Berth

abe@minby.dk

ENGAGEMENT: Trækasserne fra Aarstiderne har møvet sig sammen ovenpå hinanden og dannet et lille vagttårn foran døren i den gamle patricier-villa på Stadfeldtsvej. Derude hvor Valby næsten afløses af Hvidovre, men stadig emmer af syrener, postbude på vej og fuldvoksne bøgehække.

Her bor Benjamin Koppel med sin kone, Ann Vangsgaard og døtrene Astrid og Viola

Lige nu, klokken ni en onsdag morgen, er det kun den gravide hund, der er hjemme udover jazzmusikeren selv. I et hjørne i stuen er en gammel Bryde & Sønner-flyttekasse blevet opgraderet til hule, hvor det er planen, at hunden skal føde.

I karnappen står klaveret rankt og stolt, og de to store loungesofaer er lidt ensomme her mens børnene er i skole og hustruen på arbejde, men en saxofon og et par tæpper har optaget pladsen.

Midt på stuegulvet breder et kæmpe trommesæt sig og næsten tigger og beder om at nogen vil spille på det.

Benjamin Koppel skal 6. juni spille sammen med Cæcilie Nordby på Den Sorte Diamant i anledning af Den Jødiske Kultur Festival – i år 75 år fejringen af de danske jøders flugt til Sverige. Og det er Benjamin Koppels egen families historie, som bliver fortolket med musik og tekster, der er blevet til gennem interview med den sidste jøde i familien, tante Anna på 96 år, der stadig lever. Anna er efternøler i en søskendeflok på fem søskende, hvor den ældste var Benjamin Koppels farfar.

Familien var polske jøder, men pengene rakte ikke, og de tog til Danmark.

Brødrene giftede sig – til Benjamin Koppels farmors store fortrydelse med danske piger, og Anna blev gift med en fransk jøde, men ægteskabet var ikke lykkeligt, og de fik ingen børn. Jødedommen, der altid følger moren, slutter altså i familien med Anna.

I 1936 flygtede Anna, hendes mand og brødrene til Sverige. Midt om natten fragtede fiskekuttere fra Gilleleje dem over til Sverige, hvor de levede, fik jobs og blev en del af samfundet. Uden forbehold eller udløbsdato.

Hjalp flygtningefamilier

»Det kan man godt tænke lidt over i dag, hvor vi ikke engang kan tage imod 500 kvoteflygtninge – det er en skændsel, og jeg er virkelig flov over det,« siger Benjamin Koppel.

I september 2015, da en flygtningestrøm gik på motorvejen ved Rødby på Lolland, pakkede han resolut bilen med juice, mælk, mad, tæpper og stimlede nogle venner sammen til at køre med.

»Når mennesker går på en motorvej med et spædbarn på armen og flere børn ved siden, og med en lille bylt på ryggen, og det er de eneste ting, man har med sig, så er det ikke fordi, man synes det er en fed situation. Så har man brug for hjælp. Slet og ret,« siger Benjamin Koppel.

Sammen med sit band og sangerinde Cæcilie Nordby har han via breve til og fra Anna beskrevet hendes historie og familiens og mange andre jøders flugt til Sverige.

Under overskriften Tante Annas Flugthistorie tager Benjamin Koppel i selskab med Nordby og Peter Erskine os med til en musikalsk fortælling.

»De danske jøders flugt til Sverige betyder alverden i dag. Tænk, hvis Sverige ikke havde taget imod dem – så havde jeg i hvert fald ikke siddet her i dag. Det er vigtigt, at man husker de fortællinger – ellers bliver man historieløs og kommer til at træffe bizarre valg.«

En stærk kvinde

Historien om Anna er også en historie om en kvinde, der var tvunget til at gifte sig med en mand, hun ikke elskede, og først efter hans død kunne leve sit liv.

»Hun ville gerne havde været på konservatoriet, men det måtte hun ikke, så først på sine ældre dage begyndte hun at spille klaver igen. Hun er fantastisk – hun har lige malet hele sin lejlighed pink og blomstret – det er virkelig grimt og specielt, men fantastisk livsbekræftende, at hun klarer sig selv,« siger Benjamin Koppel.

Han er søn af musiker Anders Koppel og bror til Marie Carmen Koppel.

Opvæksten har altid været præget af musik og en stærk social indignation, som kan få hans ellers milde øjne under den tweed-mønstrede sixpence til at lyne.

»Jeg synes, at vi nogle gange opfører os tarveligt, når vi ikke tager imod mennesker i nød eller bruger en grim retorik. Det er meget stigmatiserende at tale om muslimer under ét – det er helt vildt mærkeligt – der er mange millioner forskellige individer og vi omtaler dem som én samlet masse. Min erfaring er, at der blandt alle folkeslag findes ganske få onde mennesker, men jeg tror på, at de fleste mennesker er optaget af at have et hus, et meningsfuldt arbejde og være søde og ordentlige mennesker, der tager del i lokalsamfundet« siger Koppel, der selv er meget aktiv i Valby, hvor han har lavet jazzfestival i ti år og spiller til forskellige støttearrangementer.

 

Oplev Benjamin Koppels fortælling om Tante Anna til Jødisk Kulturfestival på Den Sorte Diamant 6. juni kl. 19.30 til 21.30

 


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Anja Berth

Om journalisten Anja Berth

46 år, bor i København. Journalist siden 2000 - københavnerjournalist siden 2007. Skriver om mennesker, byudvikling, vejarbejde, skoler og børn. Og alt det andet. Ansvar for Vanløse Bladet og skriver fælleshistorier for de øvrige københavnske lokalaviser.

Knaldhyggelig fortovsfest rykkede på Enghave Plads

Nycirkus er kommet til bydelen