Strædernes og Strøgets Beboerforening samler allierede i kampen for at kunne leve et velfungerende liv, til trods for, at man bor i Indre By. Formanden for foreningen, Hugo Madsen bor selv i Rådhusstræde og oplever den tiltagende larm, støj og nattefest fra allerførste parket. De håber på politiske indgreb mod natbevillingerne. Foto: René Mølskov
in ,

Like 👍

Ny alliance i kamp mod nattestøj

Livet i byen. Mandag aften mødtes over hundrede beboere for at alliere sig og skabe forandringerne for livet i Indre By. En del af nattestøjen og de mange klokken 5-bevillinger skal væk, hvis København skal være en levende by, siger de.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Opkast og urin: »Reaktionerne vælter ind,« siger Hugo Madsen, som respons på telefonen, der endnu engang plinger og vibrerer tidligt tirsdag morgen.

Han er formand i Stræderne og Strøgets Beboerforening, der mandag aften holdt deres første beboermøde. Temaet var nattestøjen og fremmødet overvældede formanden.

»Der var 100 til 120 mennesker, og mange måtte stå op. Men stemningen var god og positiv. Det vanskelige ved denne slags møder er at undgå, at man bliver sur i maven og al for megen brok overtager dagsordenen. Men det lykkedes for os i fællesskab at vende det til, at vi har en dejlig by. Og det vil vi kæmpe for, at den fortsætter med at være,« siger han.

Problemer er der nok af

Beboerne i kvarteret begyndte med at udpege de største problemer med støjen, før de kastede sig over bud på, hvad der kan og skal gøres.

»Der er sket en eksplosiv vækst i mængden af larm, støj, bræk og tis i løbet af de seneste ti år. Og det er den politiske beslutning, man dengang traf om, at man gerne ville se mere liv i byen. Men nu gør vi opmærksom på, at det er på tide at bremse udviklingen,« siger Hugo Madsen og fortsætter:

»Den levende by forsvinder, hvis det bliver for svært at bo her. Og det er ved at udvikle sig til en partyzone.«

For halvandet år siden blev ’Stræderne og Strøgets Beboerforening’ skabt. Netop født af et behov for at ændre på udviklingen i retning af en ’partyzone’ i den historiske bydel.

»Vi frygter, at der kommer til at ske den samme tivolisering, som man oplever i Nyhavn, hvor udeserveringen efterhånden går hele vejen ned til vandkanten. Som flere beboere i går forklarede, så er man tvangsindlagt til en fest, man ikke ønsker at deltage i. Og det bliver oven i købet holdt i ens baghave,« siger han.

Kræver politisk indsats

Der var flere punkter på dagsordenen i går, og blandt andet var Støjvagten mødt frem med hele fire medarbejdere, der fortalte om deres erfaringer og muligheder for at gribe ind.

»Det var suverænt, at de mødte så talstærkt op. Vi skal huske at bruge dem, men det kunne også være godt, hvis de fik udvidet deres beføjelser. De har jo for eksempel ikke nogen beføjelser, når der er tale om den fest, der foregår i gaden,« siger han.

I første omgang har de organiseret sig i flere grupper, der har detaljeorienteret fokus på de forskellige udfordringer. Lige fra larmende affaldsafhentning til placeringen af stole til udeservering.

»Det vigtigste skridt er at få politikerne til at erkende, at det er et problem med de mange natbevillinger til klokken fem. Men med det forslag, der lige nu er i offentlig høring, er der noget, der tyder på, at et skifte er ved at ske,« siger han med henvisning til et politisk forslag i kommunen.

Det politiske forslag fokuserer på færre natbevillinger, støjsluser og strammere regler for, hvordan udeserveringspladser skal pakkes væk efter lukketid.

»Og så siger folk, at man jo bare kan flytte. Men det her er jo vores hjem. Vi bor her.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Nu kan svaneungerne gå op i deres rede

E-sport vinder frem på Østerbro