16. marts rykkede Københavns Kommune ud, da et stykke af muren omkring Bispebjerg Kirkegård faldt ned. Foto: Københavns Kommune
in

Like 👍

Muren ind til Bispebjerg Kirkegård repareres

MURVÆRK. Teknik- og miljøforvaltningen har sikret muren omkring Bispebjerg Kirkegård efter et stykke af muren faldt ned. Nu ser forvaltningen på, om de i forbindelse med opbygningen kan lave flere indgange til kirkegården.

Af Simon reenberg

sre@minby.dk

REPARATION: Frost, vind og vand. Der er mange ting, der har indflydelse på, hvor længe en mur kan holde sig oprejst.

I marts i år måtte kommunen rykke til muren omkring Bispebjerg Kirkegård. Et stykke af muren langs Frederiksborgvej var væltet. Ifølge kommunen skyldtes det en kombination af frost og vejarbejde.

Men det knækkede stykke var ikke det eneste og siden har teknik- og miljøforvaltningen sikret muren, de steder hvor stenene var løse.

»Vi har sammen med fagfolk kigget på muren hele vejen rundt, ogv i har sikret de dele, som vi vurderede var forbundet med risiko,« siger Anders Melamies, centerchef i Byens Drift, som ligger under teknik- og miljøforvaltningen.

Flere åbninger koster mere

Muren omkring Bispebjerg Kirkegård er en såkaldt hulmur. Det betyder, at den er bygget op af mursten på indesiden og på ydersiden. Mellem de to rækker af mursten går nogle jernstænger (jernbindere) på tværs, der holder sammen på muren.

Det er blandt andet jernbinderne, der nogle steder er rustet over, hvorfor muren ikke står nær så stabilt.

»Vi har ikke banket og boret i muren. Vi har kigget på den og særligt på fugerne mellem murstenene. Vores vurdering er, at der ikke skal gøres mere her og nu,« siger Anders Melamies.

Muren skal naturligvis bygges op igen, men forvaltningen afventer en politisk beslutning. Politikerne skal nemlig tage stilling til, om muren skal bygges op i sin nuværende form, eller om de hælder til den lidt dyrere løsning, der indebærer, at muren skal have flere åbninger.

Første kvindelige minister

Bispebjerg Kirkegård blev opført i 1903, og i dag er den nok bedst kendt for sine japanske kirsebærtræer, der tiltrækker 150.000 besøgende årligt.

Kirkegården er blandt Københavns nyeste og blandt de prominente begravede finder man verdens første kvindelige minister Nina Bang (S) og Edvard Brandes, der var medstifter af Dagbladet Politiken og senere finansminister.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Simon Reenberg

Om journalisten Simon Reenberg

Jeg er ansvarlig for minby.dk og Facebook-siden af samme navn. Har du et tip til en god historie i København, så skriv til mig på info@minby.dk.

Kom med ind bag byggehegnet

6. klasser klimasikrer grønt byrum i Nordvest