Kalle B i på plænen i Fælledparken bag pavillonen, hvor Børnefestibal skal holdes på tirsdag. Foto: Thomas Frederiksen

Børnenes Kalle B er klar igen

BØRNEfestibal. Siden 2015 har Kalle B præsenteret Børnefestibal, først kun i København, siden hen også i provinsen. På Østerbro er festivalen for børn i løbet af årene flyttet fra Østre Anlæg til Fælledparken.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

portræt: Der er noget særligt ved børn. Og det er noget specielt at lave musik og underholdning for dem.

Det mener Kalle B, som siden 2015 har arrangeret festivallen Børnefestibal, der er målrettet de 1-10 årige. I år er det i Fælledparken grundlovsdag, 5. juni.

Han havde allerede arrangeret festivaller og musik gennem flere år, ja faktisk siden folkeskoletiden i Aarhus, da han i 2007 blev sporet ind på at underholde og lave musik for børn. Det skete, da han blev far til sønnen Viggo.

»Der begyndte jeg at synge, når jeg skulle skifte ble eller made ham,« fortæller Kalle B. Og rollen som far er noget, som passer ham.

»Jeg er curlingfar big time. Jeg deltager i alt, hvad jeg kan komme til. Hvis læreren skriver, om nogle forældre vil med på tur, er jeg den første,« fortæller han.

Tages ikke så seriøst

Gennem de sidste 10-11 år har børnene fyldt mere og mere i hans liv som musiker, DJ og koncertarrangør, selvom han også fortsat er involveret i mange andre ting.

Udover at han har arrangeret Børnefestibal, som fra 2016 har været flere steder i landet, har han også udsendt to albummer med titlen Pippelipop, som han nu satser på at få udgivet i udlandet.

Det er ikke altid velset at beskæftige sig med børn i kulturverdenen, er Kalle B’s erfaring.

»Man bliver ikke taget lige så seriøst, hvis man laver børnemusik som voksenmusik,« siger han og fremhæver, at børn faktisk er et meget sværere publikum end voksne.

»Du ved ikke, hvor du har børnene. De er så illoyale. De lever i nuet,« siger han.

Kalle B har dog fanget børnene så meget, at de er begyndt at spørge, om Børnefestibal vender tilbage.

Og han hilser på mange af dem, når han er ude at sætte plakater op for festivalen.

Han har også været ude for, at børn er blevet forvirret, når de har set ham i en anden sammenhæng.

»Når der står Kalle B på mit udstyr til Stella Polaris, er der nogle børn, som tror, at det nu er Pippelipop-show,« siger han.

Stella Polaris er en anden velkendt begivenhed, som Kalle B står bag. I 1990’erne begyndte den udendørs, afslappede elektroniske festival i Aarhus, men han tog den med sig til København i 2000, da han selv flyttede.

Undervejs er den blevet holdt i Østre Anlæg, men har både før og siden haft hjemme i Frederiksberg Have.

Udgiver selv musikken

Kalle B har store ambitioner med både sin musik og sin festival for børn.

»Hvis jeg har en drøm, så går jeg efter det, og jeg gør det, jeg sætter mig for,« fastslår han og tilføjer:

»Jeg håber at smadre igennem i Argentina og Mexico,« siger han om sit internationale projekt med Pippelipop, som han selv må føre frem, da pladeselskaberne ifølge ham ikke tror på børnemusik, og slet ikke til at slå igennem internationalt.

Og når det gælder Børnefestibal, vil han gerne udbrede det endnu mere. Og det bliver større år for år. I år er der Børnefestibal fem steder i landet med finalen i Fælledparken grundlovsdag.

Han vil fremover gerne have festivalen flere steder rundt i Danmark og også til Sverige og Norge.

»Det skal være en pissehyggelig dag, vi vil gerne lave børnenes Roskilde Festival. Det var TV2 Lorry, som kaldte os det. Og jeg synes, det vil være sjovt, hvis Alberte på fem år og Klaus på otte om tolv år på Roskilde Festival siger, at deres festivalliv begyndte med Børnefestibal.«

Dyre lærepenge

At der var grundlag for sådan en festival opdagede Kalle B ved et arrangement for børn i Pumpehuset i 2014, som han stod bag.

»Det var en vinterdag , hvor blandt andet Master Fatman og Kaya Brüel var med. Der kom 6-700 mennesker, så tænkte jeg, at når der kunne komme så mange på en kold dag, hvorfor kunne jeg så ikke lave en udendørs koncert, som det havde været tilfældet med Åh Abe tidligere?«

Tidligere havde Åh Abe-koncerterne, som Muskelsvindfonden stod bag sideløbende med Grøn Festival, samlet tusindvis af børn af voksne år efter år, men det blev nedlagt i 00’erne. Det er ikke så nemt at tjene penge til børne- som til voksenkoncerter.

Kalle B har da også betale dyre lærepenge med sine festivaler for børn.

»Det var meget filantropisk. Jeg tænkte ikke på, at jeg skulle have til huslejen. Der var gratis adgang første gang,« siger han og nævner, at nu er der fundet et rimeligt prisleje.

»Og folk uden for hegnet ind til festivalen kan jo godt nyde musikken, men går selvfølgelig glip af aktiviteterne indenfor,« siger han.

På et punkt har han valgt at droppe en ting, der ellers giver penge i kassen. På grund af erfaringerne fra det første års Børnefestibal er der ikke noget ølsalg.

»Vi sælger ikke alkohol. Ikke fordi jeg er sippet, jeg kan sagtens drikke en enkelt øl, hvis jeg sidder på en café, mens min søn får en sodavand, men ved vores første koncert i 2015 var der nogle forældre, som ikke kunne styre det. Det var ikke fordi, at de gjorde noget, men det var ubehageligt for nogle af børnene, at der sad nogle fulde voksne,« fortæller han.

Drømmen om arenaen

Naturligvis stopper Kalle B’s ambitioner med underholdning for børn ikke med Pippelipop og Børnefestibal.

»Drømmen er en stor børne hiphop-koncert i Royal Arena, hvor der kommer busser fra Esbjerg og Viborg,« siger han og afslører, at han drømmer om at sætte et stort aftryk på kulturen i Danmark til eftertiden.

»Jeg vil gerne have en gade opkaldt efter mig, eller en få en lavet statue med indskriften: ’Børnenes ven’.«

 

navn: Han hedder ikke andet end Kalle B, når han præseneteres. Alligevel hedder han det ikke officielt, eller rettere hed det ikke. Navnet Kalle fik han ved lidt af en tilfældighed i barndommens Århus.

»Jeg hedder egentlig Thomas, men som barn i skolen havde jeg en sweatshirt, hvor der stod Kalle Anker, som jeg havde arvet fra min storesøster, som havde arvet den fra en endnu ældre storesøster. Fra da af blev jeg kun kaldt Kalle,« fortæller han. B’et kommer af efternavnet Bremer.

Som voksen er Kalle dog blevet en del af hans officielle navn, således at han nu hedder: Thomas Kalle Møller Bremer.

»Men jeg kaldes aldrig Thomas,« fastslår Kalle B, som er 42 år.

Kalle B arrangerer ikke blot koncerter på Østerbro, hen bor her også. Tidligere var det i Zinnsgade tæt på Sortedams Sø, nu er det i en lejlighed på Strandboulevarden. thof

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

»Dans er en urkraft i mennesket«

Grønt tøj er det nye sort