Først var der mølle, senere blev der danserestaurant, der blev sprængt i luften under anden verdenskrig.
in

Like 👍

Møllen på Svanemøllen

LOKALHISTORISK: I 1760 blev der på hjørnet af Strandvejen og Strandvænget bygget en mølle.

Efter få års virke nedbrændte møllen i 1771, og tomten henlå indtil 1775, hvor den blev genopført.

Den var så i uafbrudt drift frem til 1858, hvor vindkraften blev suppleret med dampkraft. Det var Oberst J.P.F. Ekman som opførte dampmøllen, og ved siden af byggede han en stor patriciervilla til sin private bolig .

Møllen var nu i drift frem til 1892, hvor der igen udbrød brand i møllen, og da den ikke stod til at redde, blev den revet ned.

Villaen ved siden af møllen blev dog bevaret. Den blev senere overtaget af den ene af direktørerne for Magasin du Nord, Emil Vett som boede her i mange år. Det var bekvemt for ham, da Magasin du Nord’s store fabrik på Østerbro lå lige i nærheden, i den nuværende Landskronagade. Senere blev der indrettet en danserestaurant, som fik navnet »Fokina« i villaen.

Under anden verdenskrig var kasernen i Ryvangs Alle overtaget af den tyske værnemagt, og de tyske soldater, kom meget for at danse i »Fokina«. Det betød at restauranten blev en mål for modstandsbevægelsen, som også sprængte den i luften i 1944.

Grunden lå nu hen i en del år med rester af murbrokker. Det var et herligt sted for kvarterets børn at lege på. Senere kom en minigolfbane.

Sidst i 1960’erne blev det blå/hvide glashus bygget på naboområdet. Det passede ikke rigtigt ind sammen med den flotte røde ejendom, som var blevet bygget hvor den gamle mølle lå og de 4 villaer til venstre i Strandvænget. Den ene villa var bygget med et lille udkigstårn, så lodsen i gamle dage kunne holde øje med skibene på Øresund som jo dengang lå meget tættere på husene end i dag. De 4 villaer måtte desværre lade livet, da man begyndte at bygge Nordhavnsvej.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv Bryggervangen 62, kld.www.2100lokalhistorisk.dk

 

 

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Thomas Frederiksen

Om journalisten Thomas Frederiksen

Thomas Frederiksen, journalist på Østerbro Avis og Hovedstadens Mediehus, født 1974. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000, har haft København som stofområde siden 2004 - og Østerbro siden 2007. Skriver blandt andet om politik, byudvikling, trafik, kultur og navne.

Børnenes Kalle B er klar igen

Samme tid næste lørdag