Tina Baltsen fra Vanløb og Jens Andersen fra håndboldklubben Vidar og idrætsrådet i Vanløse. Foto: Jan Mørch
in

Borgmestre sat (idræts)stævne

den lokale idræt. En sportshal, en overdækket hal til rullehockey og en kunstgræsbane er nogle af de hede ønsker, der er på idrætsklubbernes ønskeliste, viste debataften om den lokale idræt.

Af Jan Diament

jan@minby.dk

hvorhen med idrætten?: Det væltede ikke ligefrem med løfter om nye faciliteter, da to borgmestre var sat i stævne af Vanløse Lokaludvalg for at debattere fremtidens idrætsliv i Vanløse.

Det sker især på baggrund af den nye rapport om idrætslivet (omtalt i vanløse Bladet, red.), der blandt andet fortæller, at rigtigt mange dyrker en eller anden form for idræt eller motion i Vanløse, og at det ikke ser så sort ud i forhold til børn, som man skulle tro.

Til debatmødet. hvor der var pænt fyldt med publikum i cafe Oasen. var mødt to borgmestre, Børn- og ungeborgnmester Jesper Christensen (S) og Kultur- og fritdsborgmester Niko Grünfeld (Alt.). I panelet sad desuden formanden for det nye Vanløse Idrætsråd og medlem af Vanløse Lokaludvalg, Jens Andersen og Tina Baltsen fra løbeklubben med flere hundrede deltagere, Vanløb, samt formanden for Vanløse Lokaludvalg, Bent Christensen. Ordstyrer var tidligere formand for Valby Lokaludvalg, Villy Sørensen.

Tina Baltsen lagde for og sagde blandt andet:

»Det er bevist, at folk der bor tæt på natur og færdes der lever længere. Vi kunne godt tænke os lidt mere medvind fra politikerne. Det giver glæde i krop og sjæl at løbe, men jeg synes, at det er et stort problem, at der er ventelister til idrætsgrene for børn.

Jens Andersen, der også er formand for håndboldklubben Vidar, fortalte at idrætsrådet, der repræsenterer 4000 medlemmer, holder stiftende møde 30. maj.

500 nye borgere om året

»Vi får 500 nye borgere alene i Vanløse hvert år, så der er stigende efterspørgsel efter idræts faciliteter. Men det vile hjælpe gevaldigt på det med en kunstgræsbane på stadion. Vi skal også have kigget på rullehockeybanen, der netop har fået et klubhus, men som kan bruge en overdækket bane, der også ville betyde færre klager fra naboerne. Men jeg mener også, at der bør være plads til uorganiseret idræt, måske skal der sætte sen vandpost op, basketballnet osv,« sagde Bent Christensen. .

Han slog også til lyd for, at der bygges en egentlig sportshal på den kommende Damhusengens Skole, og ikke en gymnastiksal. Læs andetsteds i avisen, at der næppe kommer en sportshal, men derimod to gymnastisksale.

»Men når vi skal lave en lokalplan, så går jeg ind for at vi sætter plads af til en sportshal,« sagde han.

Idræt bagerst i køen

Niko Grünfeld (Alt.) havde ros til den flotte rapport fra lokaludvalget.

»Det tyder på et ejerskab over bydelen, men vi skal huske på, at vi også skal have bygget skoler, plejehjem osv. Men min holdning er, at fritidsliv og kulturliv er velfærd. Integrationen går også ofte bedre med idræt og sociale fællesskaber. Desværre er idrætten ofte bagerst i køen når der skal deles midler ud. Jeg er helt klar over de lange ventelister når det gælder børn. Det kan vi ikke have, men vi skal også tænke på, at måske skal børnene vælge andre idrætsgrene end lige fodbold. Alle kan ikke komme til at spille fodbold. Måske er der plads på andre idrætsgrene end fodbold,« sagde han.

Han oplyste, at der skal spares 20 mio kr. på kultur og idræt sammenlagt i 2018 og 80 mio. kr i 2019.

Ingen ledige lokaler

Børn- og ungeborgmester Jesper Christensen (S) var glad for at se i rapporten, at så mange børn og unge er aktive.

»Og jeg kan se at 10 procent er på venteliste i Vanløse. Det er afgørende at få fat i alle børn og unge. Men vi har brugt otte mia. kr. på bygning og renovering af skoler. Det har været en meget stor post og det har tynget på budgetterne. »

Jens Andersen gjorde opmærksom på at statistikker er meget taknemmelige.

»Vi kan bare se, at der ingen ledige lokaler er fra kl. 16-23, og det holder ikke,« sagde han.

En tilhører fortalte, at der er 200 børn på venteliste i Vanløse IF til fodbold.

»Gymnastiksalene er for små til fodbold. Derfor er blandt andet en kunsgræsbane mere i vanløse meget vigtig, så mange flere børn og unge kan være med og dyrke idræt.,« sagde han.

Parker og tomme lokaler

Freddy Christiansen: »Vi må til at kigge på alle grønne områder og udnytte dem.«

Peter Haahr:« Vi må også kigge på alle de lokaler, der ikke bruges efter lukketid. det kan være lokaler i kirker, på biblioteket osv.«

Det blev også nævnt, at parkour er meget i vælten nu, og at det burde der være plads til for eksempel på det område hvor rullehockeybanen er.

En anden tikhører slog til lyd for fitness-legepladser og gjorde opmærksom på, at op til 12 år kan børn ikke bare bevæge sig rundt alene. Der skal forældrene med.

Næstformand i Vanløse Lokaludvalg og formand for bebyggelsen Lønstrupgård, Hanne Larsen, understregede det vigtige i at skabe muligheder for børn og unge.

»Vi skal have plads til uorganiseret idræt , så de unge ikke render rundt uden at lave noget og bare hænger på gaden,« som hun sagde.

Ikke flere penge

Jens Andersen: »Det holder ikke, at vi på trods af flere indbyggere ikke får flere penge til idrætten. Og det er vigtigt, at så mange som muligt får adgang til faciliteterne.«

Bent Christensen nævnte også at det er vigtigt at få fat på de unge, der ikke gider den organiserede idræt

»Det er nemlig blandt andet nogle af de »dyre« unge for samfundet i længden,« slog han fast.

»Men der skal også være penge til børnehaver. En lethal er en god ide – vi skal være kreative. derfor er det også vigtigt, at der er ildsjæle, der for eksempel tager fat i pigerne og får dem ud i idrætslivet,« sagde Jesper Christensen.

Mange piger -nul lokaler

»Ork, i har masser af piger fra 2-10 år. Men vi kan ikke bruge gymnastiksalene, for vi skal slæbe redskaberne frem og tilbage. Derfor er det vigtigt med en egentlig sportshal, hvor redskaberne står permanent,« sagde Mette fra gymnastikforeningen Krumspring, der har over 1000 medlemmer.

Også Ældre i bevægelse var med, og Ulla derfra gjorde opmærksom på, at de er forvist fra Vanløse, fordi de ikke kan få timer i den gamle Hyltebjerghal mere. De ældre skal tage til Valby nu og det er der mange der ikke vil – især når det er mørkt om vinteren.

Det blev også nævnt på mødet, at drengenes idræt i mange tilfælde får højere prioritet end pigernes, der er ofte er dans, gymnastik, håndbold og kunstskøjteløb.

Niko Grünfeld gik ind for tanken om at bruge de offentlige rum til løb, parkour, basketball osv.

Jens Andersen fik nævnt det nye krav om gebyrer på hallerne, der vil koste klubberne tusindvis af kroner, og dermed forhøjet kontingent. Niko Grünfeld oplyste, at der pr. 1. april er ansat en idrætschef, som skal tage sig af både bredden og taletudviklingen i Kommunen. Samt at der er puljer i kommunen til kontingenter og idrætslejre.


OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Gode ideer efterlyses på folkemøde

En dag som pigespejder