Der er fortsat mange træskibe i Nyhavn, men det er fremadrettet private aktører, der kommer til at sikre det historiske islæt i havnen. Tre af Nationalmuseets skibe er flyttet udenbys. Foto: René Mølskov
in ,

Nyhavn mister Nationalmuseets tre skibe

Træskibe. I sidste uge diskuterede Indre By Lokaludvalg, vigtigheden af at bevare træskibene i Nyhavn. Men tre af Nationalmuseets skibe Gedser Rev, Anna Møller og Ruth, er allerede flyttet til henholdsvis Helsingør og Holbæk.

Af René Mølskov

rem@minby.dk

Nyhavn: Nyhavn summer af liv i sommersolen. Turisterne står i kø ved Nyhavnsbroen for at tage et billede med nyhavn, vandet og de gamle træskibe i baggrunden.

Det særlige maritime og historiske udtryk er et trækplaster og et kendetegn for området.

Derfor havde Indre By Lokaludvalg i sidste uge et punkt på dagsordenen om netop træskibene Gedser Rev, Anna Møller og Ruth.

Det var et forslaget fra formand Bent Lohman, om at skrive til forvaltningen at:

»Lokaludvalget vurderer, at de kulturhistoriske værdier i området er ved at blive presset ud af turismen og de erhverv, der lever af turismen.«

Ikke råd til skibene

Alle tre skibe er allerede flyttet. Gedser Rev er kommet til Helsingør, mens Anna Møller og Ruth er i Holbæk, hvor de skal sejle i sommerhalvåret.

Skibene er ikke blevet presset ud af Nyhavn på grund af turisme, men på grund af økonomien på Nationalmuseet.

»De er flyttet af økonomiske årsager. Vi har simpelthen ikke råd til at vedligeholde skibene,« fortæller Peter Henningsen, museumschef for Frilandsmuseet og Nationalmuseets Fartøjssamling.

Derfor har nationalmuseet lavet aftaler med nabokommuner, der kan bruge skibene i deres arbejde. I Helsingør er betalingen for at bruge Gedser Rev, at kommunen står for at vedligeholder det.

Bevares ved at sejle

I Holbæk er det stadig Nationalmuseet, der står for vedligeholdelse, mens Holbæk Kommune til gengæld sørger for at få skibene på vandet.

»De gamle træskibe bliver konserveret og bevaret ved at sejle i saltvand. De går til, når de bare står i havnen, og vi var kommet ind i en ond cirkel, hvor vi ikke havde råd til at renovere og vedligeholde skibene og heller ikke kunne få dem ud og sejle,« fortæller Peter Henningsen.

Holbæk kommune har en målsætning om at alle skolebørn skal på sejltur, og derfor vil både Anna Møller og Ruth komme på vandet og blive brugt.

Mister opmærksomhed

Indre By Lokaludvalg har luftet frygten for at miste det maritime kendetegn i Nyhavn.

Men for museumschefen er der to måder at se sagen på.

»Om det er godt eller skidt at flytte skibene, afhænger af perspektivet. Der er ingen tvivl om, at skibene i Nyhavn bliver set meget og får en særlig opmærksomhed. Men de kommer modsat til at gøre mere nytte i Holbæk, hvor de skal sejle,« siger han.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Nu er det kun Indre By, som damper

Forslag: Københavnske børn i Frederiksberg-vuggestuer