Det var historisk, da der blev lukket for varmen på Østerbro via damp fra HOFOR. Nu kommer varmen fra vand, hvilket er mere klimavenligt. Foto: Martin Sørensen
in

Nu er det kun Indre By, som damper

varme. Varmen i Østerbros og Nørrebros husstande kommer nu fra varmt vand i stedet for damp. Det er både billigere og mere miljøvenligt. Hele kommunen går gradvist over til den løsning, som skal være helt rullet ud i 2021.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

energi: Det spruttede op med damp fra »New Yorker-skorstenen« – eller »Tintin- rumraketen« – på Øster Søgade i torsdags 17. maj klokken lidt over 12.

Det er en af de karakteristiske rødhvide skorstene i bybilledet, som hovedstadens forsyningsselskab HOFOR de senere år har brugt til at lede overskydende damp ud i luften.

Det var samtidig den sidste damp, der blev sendt ud af skorstenen og ud i rørene til Østerbro, Nørrebro og Nordvest.

Hovedstadens forsyningsselskab HOFOR er i gang med at skifte hele det gamle dampnet ud og erstatte det med varmt vand.

»Det er for dyrt at producere og vedligeholde dampnettet,« siger René Thiemkel, projektchef i HOFOR, og tilføjer, at det også er mere miljøvenligt at gå over til varmt vand i stedet for damp.

Mere ambitiøst

»Varmt vand er mere CO2-venligt, damp ligger på 220 graders varme, mens vand ligger på 90-100 grader,« fortæller han.

Dermed passer det med målet om at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Projektet med at ændre varmen fra damp til vand begyndte i 2008. Oprindeligt var det planen, at det skulle være gennemført i 2025, det er siden ændret og gjort mere ambitiøst til 2021.

Det er nu kun Indre By, som fortsat får varme gennem damp. Det gamle Københavns kringlede rørsystemer er det mest komplicerede at ændre i byen, derfor kan det ikke klares med et snuptag. Selvom det er billigere for HOFOR at lade vand i stedet for damp levere varmen, skal borgerne dog ikke forvente billigere regninger, men kan dog holdes i ro.

»Generelt er priserne stigende, men der er tale om, at en fornuftig pris kan fastholdes,« siger René Thiemke og nævner, at HOFOR også investerer i biogasanlæg på Amagerværket.

Det var Børge Nielsen, som i torsdags klokken 12 drejede ventilen til dampen til Østerbro og Nørrebro. Han har arbejdet i HOFOR – tidligere under navnene Københavns Belysningsvæsen og senere Københavns Energi – i 44 år.

De første 40 år arbejdede han i Østre Elektricitetsværk på Øster Allé.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

René Mølskov

Om journalisten René Mølskov

Journalist med ansvar for Vesterbro Bladet. Jeg har en forkærlighed for lokale nyheder, politik og features. Jeg tror på, at Vesterbro Bladet kan gøre en stor forskel i bydelen. Kontakt mig altid gerne med tip om stort som småt.

Studerende ‘glemte’ at rydde op efter sig

Nyhavn mister Nationalmuseets tre skibe