Demenscafeen på Diakonissestiftelsen er altid godt besøgt. Der drikkes kaffe og synges sange. Arkivfoto: Martin Sørensen
in ,

Demens kan gøre raske pårørende syge

PÅRØRENDE. Demenscafeen på Diakonissen tager god hånd om dementramte og deres pårørende.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

FORSKNING: Demens er en sygdom, der rammer den nære familie hårdt, så pårørende selv kan gå hen og blive syge.

Depression rammer oftere pårørende til mennesker med demens end andre danskere, der ikke har sygdommen tæt inde på livet. Omsorg, pleje og overvågning slider på den dementes pårørende, oplyser Nationalt Videnscenter for Demens.

Hos plejehjemmet Søster Sophies Minde på Diakonissen på Søndre Fasanvej kan man godt genkende problemet, så personalet lægger stor vægt på at aflaste og rådgive raske ælgtefæller og nære pårørende til stedets 31 beboere.

»De pårørende, der kommer her og afleverer deres demensramte livspartner, er så nedslidte efter mange års intensiv omsorg og pleje. Vi lægger megen vægt på, at de skal lade os tage over, så de for første gang kan være pårørende og give slip på alt det praktiske,« forklarer Mette Prip, ledende sygeplejerske på Søster Sophies Minde.

Demenscafé og venner

På plejehjemmet ligger også Ældre Sagens demenscafé, hvor dementramte og pårørende kan kigge forbi og møde andre i samme situation.

»Vi støtter meget op om de pårørende, og hvis vi oplever, at en pårørende har brug for ekstra hjælp, har vi forskellige tiltag, vi kan rykke ind med. Samtidig har vi demensvenner her i huset. Det er frivillige, som ud fra personlige interesser matches med en demensramt familie og bidrager til at øge livskvaliteten, mindske ensomheden og give de pårørende et frirum. Samtidig er de også klædt på til at kunne spotte tidlige tegn på demens hos den pårørende,« fortæller Mette Prip.

Cafeens faste gæster

Nogle af demenscafeens faste gæster er Sigrid Mai og hendes mand Henrik, som lider af demens.

Som pårørende oplever Sigrid Mai stor glæde ved at komme i cafeen.

»Venskaberne og fællesskabet fra demenscaféen betyder meget. Når vi mødes med de andre, deler vi oplevelser og udveksler erfaringer. Det gør, at jeg ikke føler, at jeg står så alene med det hele,« fortæller hun.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Heidi Engelund

Om journalisten Heidi Engelund

Jeg er journalist på Frederiksberg Bladet, og er altid glad for at skrive om det lokale, stort og småt, rundt omkring på Frederiksberg. Har du et godt tip, så er du altid velkommen til at maile til mig på hee@minby.dk

Hørgården tilbage på ghettoliste

Hvad gør du, hvis avisen ikke kommer?