Mere nedbør betyder oversvømmede kloakker

I Danmark kommer vi oftere og oftere til at skulle tage stilling til klimarelaterede dilemmaer. De sidste 10 år har vi nemlig set en forandring i nedbøren herhjemme. Både hvornår den falder og i mængden af nedbør, der falder.

DMI har blandt andet varslet, at vi i Danmark vil opleve mere ekstreme former for nedbør, end vi hidtil har været vant til at se. Derfor er vi allerede nu nødt til at tænke på, hvad vi selv kan gøre for at sikre vores hjem mod oversvømmelser. Kloakservice er en af de sikkerhedsforanstaltninger, vi selv kan tage. Men faktisk er der meget mere, vi kan gøre for at sikre vores hjem.

Derfor skal vi undgå oversvømmede kloakker

Når kloakken løber over, betyder det, at den er så fyldt med vand, at det ikke kan ledes væk. Og derfor løber den over. Alle kloakker i Danmark dimensioneres, så de – uden det giver problemer – kan løbe over hvert andet år. De stigende mængder af nedbør og især skybrud, som vi ser i et endnu større omfang end hidtil, er med til at ødelægge den dimensionering af kloakkerne, der indtil nu har været tilstrækkelig.

Det betyder altså, at vi i fremtiden vil opleve problemer med kloakkerne, der med de stigende mængder af vand oftere vil løbe over end hidtil. Det giver oversvømmede boliger – og i værste fald hele områder.

Led korrekt vandet væk fra huset

Det er vigtigt, at nedbøren ledes korrekt væk fra huset. Og med de stigende mængder af nedbør er det faktisk endnu vigtigere for at undgå oversvømmelser. Helt konkret betyder det, at nedløbsrør, nedløbsbrønd og tagrender både skal være vedligeholdt og rengjort, så du undgår direkte vandskader på selve matriklen.

Det er nemlig utrolig vigtigt, at vandet ledes korrekt og sikkert væk fra huset, gennem kloak og andre afløb videre ud i systemet.

Sørg for at have din del af kloakken på det rene

Der er ingen, der ønsker en defekt kloak. Det skyldes, at en defekt kloak kan give store gener og have store omkostninger, da både hus og grund kan tage enorm skade. Derfor bør du som boligejer som minimum sikre dig, at din del af kloakken er i orden. Det betyder helt konkret, at du skal sikre dig, at der ikke er lækager eller nogen risiko for sammenstyrtning.

Som boligejer er du nemlig ansvarlig for den del af kloakken, der ligger under din egen grund og frem til skelbrønden. Det gælder også, selvom den ligger udenfor matriklen. For at komme disse problemer helt til livs anbefales det, at du minimum én gang om året får en autoriseret kloakmester til at spule alle rør.

Huskøbere bør være særligt opmærksom på, at kloaksystemet er ok, før de investerer i et nyt hus.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Udnyt de første forårs stråler og forlæng sommeren i din have

Guide: Brug din advokat rigtigt