in ,

Asgård – kunstnernes bolig

Lige bag Betty Nansen Teatret finder man et af Frederiksbergs smukke og meget særprægede bygningsværker, nemlig ejendommen Asgård, hvis historie oprindelig hang tæt sammen med teatrets.

Politisk og historisk forfatter Nikolaj Bøgh sætter hver uge fokus på det historiske Frederiksberg.

 

Hvor Asgårdsvej ligger i dag, lå der oprindelig en grund, der siden 1777 hørte til degneembedet ved Frederiksberg Kirke. Her kunne degnen, som en del af aflønningen, dyrke lidt landbrug.

I 1857 blev grunden mellem Frederiksberg Allé og Vesterbrogade solgt til traktør Jens Johansen, der var den sidste indehaver af Monigattis traditionsrige pavillon på den nuværende Sankt Thomas Plads.

Monigattis Pavillon, der havde eksisteret siden begyndelsen af 1800-tallet, var et af de steder, der for alvor befæstede Frederiksberg Allés ry som forlystelsessted. På hjørnet af Frederiksberg Allé og den nye vej, som Johansen snart anlagde, opførte han koncertpavillonen Odeon, som blev forløberen for vore dages Betty Nansen.

Bag pavillonen lod han samtidig ejendommen Asgård opføre. Den stod færdig i 1858 og skulle bruges til indkvartering af optrædende skuespillere og sangere, der rejste rundt og optrådte på forskellige varieteer og teatre rundt om i landet.

Navnet Asgård stammer fra nordisk mytologi, hvor det var gudernes land, så der var nok høje forventninger til det kunstneriske niveau på Jens Johansens Odeon.

Vejen kaldte han i samme boldgade for Odinsvej, men i 1927 opkaldte man den i stedet efter hans meget karakteristiske kunstnerbolig, og den hedder derfor i dag Asgårdsvej.

Der er tale om en meget idyllisk, gul, toetages bygning i tre længer med en stor trekantfronton i midten ind mod den meget stemningsfulde gårdsplads.

Over alle tre længer spænder et stort, knækket tag, og på muren ud mod Asgårdsvej læser man navnet ‘Asgaard’ og opførelsesåret 1858. I dag er Asgård udstykket til lejligheder.

 

 

Hvad synes du om artiklen?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

»Sjovere end at være i børnehave«

Fællesspisning fik kæberne på gled