Der skal findes penge på Københavns Rådhus den kommende tid

København vil komme til at spare

UDLIGNING. Ifølge kommunens tal koster en manglende udligningsreform København 550 millioner kroner og en parkeringsaftale 250 millioner kroner. Ekspert forudser, at det bliver svært at undgå besparelser på velfærd.

Af Thomas Frederiksen

thof@minby.dk

PENGE: Få dage i april var dyre for København.

Først brød forhandlingerne om en udligningsreform sammen, og derefter blev et politisk flertal enige om at modregne parkeringsindtægter fra bloktilskuddet til kommunerne.

Ifølge Københavns Kommunes beregninger vil det samlet koste kommunen omkring 800 millioner kroner årligt – 550 millioner for en manglende aftale om udligning og 250 millioner kroner for et parkeringsforlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

»Det bliver svært at finde besparelser i den størrelsesorden på længere sigt uden at reducere i servicen,« siger professor i kommunaløkonomi Kurt Houlberg, der er tilknyttet VIVE – det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.

Relativ solid økonomi

Han tilføjer, at kommunen har en god økonomi, så det behøver ikke at være lige om hjørnet, at der spares på børn, ældre og sociale forhold.

»København har en relativ solid økonomi, så det behøver ikke at være i morgen, at det skal ske. Men fremadrettet er det svært at se hullet blive lukket uden serviceforringelser,« forudser Kurt Houlberg.

Grunden til at Københavns Kommune står til at miste 550 millioner kroner på et manglende forlig om kommunal udligning skyldes, at en anden opgørelse over udlændinges uddannelsesniveau automatisk træder igennem fra 1. januar 2019.

Hidtil har man antaget, at alle udlændinge har et lavt uddannelsesniveau – og dermed ikke så høj beskæftigelsesgrad – og dermed tjener få penge hjem til kommunerne.

Tvivlsom statistik

En ændring af beregningen af indvandreres uddannelse er trådt igennem og medfører, at København og andre kommuner med et højt antal udlændinge skal have færre penge.

Fra Københavns side peger man på, at denne opdatering baserer sig på en særdeles tvivlsom statistik.

Kurt Houlberg påpeger også, at der ikke er et sikkert grundlag for at opgøre udlændinges uddannelse.

Omvendt fremhæver han, at det var der heller ikke i den tidligere regulering for udlændinge i kommunernes økonomi.

»Andre kommuner kan hævde, at København i en årrække har fået mere, end de burde have fået. Altså at København og andre kommuner med mange udlændinge har fået overkompensation,« siger Kurt Houlberg.

En ændring af udligningssystemet er udskudt til efter et kommende folketingsvalg, og Kurt Houlberg fremhæver, at hvis der var indgået en aftale om kommunernes økonomi, kunne det have set endnu værre ud for København.

»Det ville også have fået konsekvenser, om de ville være større eller mindre, er svært at sige,« fortæller han.

Mister parkeringspenge

Når det kommer til parkeringsaftalen har kommunen regnet sig frem til, at de mister 250 millioner kroner i bloktilskud årligt.

»København er ved at udvikle sig til en pengemaskine for regeringen,« mener overborgmester Frank Jensen (S).

Akkurat som med reguleringen af udlændinge i kommunerne, afhænger det af øjnene, der ser, hvorvidt en ændring er rimelig eller ej.

Kurt Houlberg peger på, at andre mener, at Københavns Kommune har tjent for meget på parkering.

»Andre kommuner kan mene, at København har kunnet opkræve mere, end det er rimeligt. Nu er der indlagt et princip om, at kommuner ikke skal kunne tjene penge på p-afgifter.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Skriv et svar

Christian Olsen

Om journalisten Christian Olsen

Jourhavende hos North Media Hovedstaden og journalist på City Avisen. Har beskæftiget sig med lokaljournalistik i København i en årrække. Skriver bl.a. om politik, trafik, byudvikling, kultur og byens liv.

FB-kvinder sejrede sikkert i Sundby

Derfor er det vigtigt med en hjemmeside – og en professionel, skræddersyet en af slagsen